Crudités gim! Hidupkan sayur-sayuran menjadi ‘taman’

Crudités: Ini cara mewah untuk mengatakan “hidangan sayuran” dan pergi ke mana-mana pihak. Tetapi adakah anda pernah menyedari bahawa apabila anda hanya membuang sekumpulan potong sayuran di atas pinggan atau dulang, tetamu cenderung memintas mereka untuk makan lebih banyak? Musim cuti ini, pengarah pengeluaran masakan TODAY, Bianca Borges, menunjukkan bagaimana untuk memberikan hidangan tambahan anda.

HARI INI Favorite

Hidupkan sayuran mentah ke dalam kebun sayur yang lazat ini

17.1.201402:51

Dalam video ini, Borges menunjukkan cara mengatur sayuran dalam barisan untuk membuat “taman,” lengkap dengan “bumi” yang dibuat dari keropok. Dia juga berkongsi petua tentang cara menyiapkan sayur-sayuran lebih awal dari masa dan memastikan mereka segar sepanjang parti. Hidangkan sayur-sayuran dengan mencelupkan sayuran kegemaran anda atau Borges ‘dua ramuan rahsia: Hanya campurkan satu cawan krim masam dengan 1/4 hingga 1/3 cawan Dijon mustard (secukup rasa). Keluarkan, dulang keju – ada bintang baru dalam parti itu!

BERKAITAN: 3 makanan ringan parti yang sangat mudah – crostini, sayur-sayuran dengan berenang dan tarikh bacon daging

Berikut adalah tiga petua utama Bianca Borges untuk sayuran yang sempurna:

1. Bagaimana untuk menyimpan sayur-sayuran mentah dengan betul

Sayur-sayuran seperti saderi, wortel, lada belacan, timun, radishes, zucchini dan squash kuning semuanya boleh dihidangkan mentah. Untuk memastikan mereka segar, basuh sayuran dengan baik, kupas jika perlu dan potong saiz yang diingini. Balut di tuala kertas lembap dan simpan di baggie zip besar dan dimeteraikan dengan udara yang ditekan. Sayuran boleh disediakan sehingga dua hari lebih awal.

2. Bagaimana sayur-sayuran berminyak

Sesetengah sayur-sayuran, seperti asparagus dan kacang hijau, mendapat manfaat dari memasak ringkas atau berkilat – untuk menjadikannya lebih lembut dan mengekalkan warna-warna cerah mereka. Sayuran lain, seperti wortel, boleh dihidangkan mentah tetapi akan kelihatan lebih segar jika anda melepaskannya.

Inilah caranya: Bersihkan dan potong sayuran dengan saiz yang dikehendaki. Sementara itu, masukkan periuk air yang besar ke dalam mendidih dan tambah garam seolah-olah membuat pasta, kira-kira satu sudu garam setiap gelen air. (Gunakan garam kosher jika tersedia – ia mempunyai rasa bersih dan bukan logam.) Kemudian tambah satu jenis sayuran pada satu masa ke air mendidih. Masak sehingga separuh tender, dari satu hingga tiga minit, bergantung kepada sayuran (contohnya, wortel mengambil yang paling lama dan asparagus yang paling pendek, dengan kacang hijau di suatu tempat di tengah).

Bagaimana untuk mengambil sayur-sayuran

07.04.201502:16

3. Bagaimana untuk mencegah sayur-sayuran bercampur-campur dari terlalu masak

Selepas anda mengeluarkan setiap jenis sayuran dari air, anda akan mahu menghentikannya daripada memasak. Terdapat dua cara mudah untuk melakukan ini.

Yang pertama ialah “mengejutkan” sayur-sayuran: Isikan mangkuk besar 1/3 dengan ais, kemudian tambah air sejuk sehingga mangkuk setengah penuh. Setelah sayur-sayuran berada di dalam air mendidih, mulailah menguji pada kira-kira satu minit – keluarkan sayuran, ambil gigitan dan lihat betapa tegasnya. Apabila sayur-sayuran menjadi lembut seperti yang anda mahu, ambilnya keluar dari air dengan tongkat atau sudu besar dan turun ke dalam air ais. (Anda boleh menggunakan air mendidih yang sama untuk sayur-sayuran yang tinggal.) Biarkan mereka tinggal di dalam air sehingga disejukkan, kira-kira dua minit, kemudian simpan seperti sayur-sayuran mentah.

BERKAITAN: Bagaimana untuk membuang pesta dengan bar ais krim dan menyimpan topping yang dianjurkan

Jika anda tidak mempunyai akses kepada ais yang cukup, cara kedua adalah meletakkan beberapa lapisan tuala kertas pada kuali lembar yang besar; apabila sayur-sayuran mencukupi, beralih ke kuali lembaran dan hamparkan supaya mereka sejuk dengan cepat. Setelah sejuk, bungkusnya di tuala kertas yang sama dan simpan di baggies seperti sayur-sayuran mentah. Seperti sayur-sayuran mentah, sayur-sayuran bercampur boleh dibuat sehingga dua hari lebih awal.