Cola suci! Resipi Dr Pepper daripada boleh?

Mengetuk melalui kedai-kedai barang antik ketika bepergian melalui Texas Panhandle, Bill Waters tersandung buku leher tua yang penuh dengan formula.

Dia membelinya untuk $ 200, mengesyaki dia boleh menjualnya semula lima kali. Ternyata, hasutannya mengenai nilai buku itu lebih banyak daripada yang dia tahu. Tulsa, Okla., Lelaki akhirnya mendapati buku itu berasal dari kedai ubat Waco, Texas, di mana Dr Pepper dicipta dan termasuk resep berjudul “D Peppers Pepsin Bitters.”

“Saya mula merasakan saya mempunyai harta negara,” kata Waters, 59.

Pengilang Dr Pepper mengatakan resipi bukanlah formula rahsia untuk minuman ringan moden, tetapi buku 8 1/2-dengan-1/1 inci dijangka menjual antara $ 50,000 hingga $ 75,000 apabila ia naik untuk lelongan di Dallas- Galeri Warisan Warisan berdasarkan pada 13 Mei.

“Ia mungkin mempunyai ramuan ramuan asal pada halamannya,” kata Waters.

Waters menemui buku itu, halaman berwarna kuning berwarna coklat di tepi, di bawah peti botol ubat kayu di kedai barang antik Shamrock musim panas lepas. Beberapa bulan selepas membelinya, dia melihat dengan lebih dekat kerana dia bersedia untuk menjualnya di eBay.

Dia menyedari terdapat beberapa helai dengan letterheads yang membayangkan di masa lalu, seperti halaman dari pad preskripsi dari kedai Waco berjudul “W.B. Morrison & Co. Old Corner Drug Store.” Pencarian Internet mendedahkan Dr Pepper, yang pertama kali berkhidmat pada tahun 1885, dicipta di Kedai Dadah Lama Corner di Waco oleh seorang ahli farmasi bernama Charles Alderton. Wade Morrison adalah pemilik kedai.

Surat yang memudar pada penutup coklat buku bersuara mengatakan “Formula Castles.” John Castles adalah rakan kongsi Morrison untuk seketika dan menjadi penyelam di lokasi tersebut pada awal tahun 1880, kata Mary Beth Webster, pengurus koleksi di Muzium Dr Pepper dan Institut Enterprise Bebas di Waco.

Ketika dia mengumpulkan lebih banyak maklumat, Waters mengambil giliran lebih lambat menerusi buku lebih dari 360 halaman, yang dipenuhi dengan rumus untuk segala sesuatu dari piano menggilap ke pemulih rambut ke sirap batuk. Dia akhirnya melihat formula “D Peppers Pepsin Bitters”.

“Ia mengambil masa tiga atau empat hari sebelum saya menyedari apa yang saya ada di sana,” kata Waters.

Resipi yang ditulis dalam kursif dalam buku lejar adalah sukar untuk dibuat, tetapi ramuan seolah-olah termasuk akar mandrake, akar bendera manis dan sirap.

Ia bukan resipi untuk minuman ringan, kata Greg Artkop, jurucakap Kumpulan Dr Pepper Snapple yang berpusat di Plano. Beliau berkata ia mungkin bukan satu resipi untuk pencernaan pahit yang menanggung nama Dr Pepper.

Beliau berkata resipi itu tentu tidak menyerupai apa-apa resipi Dr Pepper yang syarikat tahu. Campuran 23-rasa minuman itu adalah rahsia ketat, hanya dikenali oleh tiga orang pegawai Dr Pepper, katanya.

Michael Riley, pengetua ketua dan ahli sejarah untuk Galeri Auction Heritage berkata mereka fikir ia adalah resipi awal untuk Dr Pepper.

“Kami rasa seperti itu versi paling awal,” katanya.

Walau bagaimanapun, beliau tidak menguji teori itu dengan cuba mencampurkan batch. Tidak ada Waters; dia memikirkannya tetapi perlu mencari seseorang untuk memecahkan semua tulisan tangan.

Jack McKinney, pengarah eksekutif muzium Waco, mengandaikan bahawa Alderton mungkin telah memberi pelanggan sesuatu untuk perut mereka dan menambah beberapa sirap Dr Pepper untuk menjadikannya rasa lebih baik.

“Saya tidak fikir ada jawapan pasti, ia mesti menjadi satu-satunya,” kata Riley.

McKinney berkata buku lejar itu pasti akan menjadi terkenal dengan pengumpul Dr Pepper kerana ia dari masa minuman dicipta.

Riley berkata buku itu mungkin bermula sekitar 1880 dan digunakan sepanjang 1890-an. Ia tidak diketahui siapa yang menulis resipi Dr Pepper dalam buku itu, tetapi mereka tidak fikir ia adalah tulisan tangan Alderton atau Morrison. Beberapa formula mempunyai nama Alderton selepas mereka.

Pada mulanya, minuman Alderton diilhamkan oleh bau di kedai ubat itu dipanggil “Waco.” “Orang akan masuk dan berkata, ‘Tembak saya Waco,'” kata Riley.

Tidak lama kemudian dinamakan semula sebagai Dr Pepper, minuman yang ditangkap dan kedai-kedai lain di bandar mula menjualnya. Akhirnya, Alderton keluar dari perniagaan Dr Pepper dan Morrison dan seorang lelaki bernama Robert Lazenby memulakan syarikat pembotolan pada 1891.

Melompat melalui halaman buku lejar mengambil satu masa lagi apabila kedai ubat adalah pusat kejiranan, menjual segala-galanya dari ubat-ubatan kesihatan kepada produk-produk kecantikan yang dicampur oleh ahli kimia kedai. Dan di antara formula yang bercampur-campur di kedai ubat telah merawat air pancut soda. Penyebaran dua halaman dalam buku Waters mempunyai resipi untuk “Soda Water Syrups,” termasuk nanas, lemon dan strawberi.

“Terdapat sangat sedikit jenama kebangsaan,” kata Riley. “Tubuh mereka adalah semua formula mereka.”