Chipotle menghadapi 2 tindakan undang-undang selepas beratus-ratus pengunjung dilaporkan sakit

Selepas berlakunya penyakit bawaan makanan pada tahun 2015 restoran-restoran yang terjejas di seluruh negara, Chipotle Mexican Grill bersumpah untuk membersihkan tindakannya dengan melaksanakan proses pengendalian makanan baru di kedua-dua restorannya dan di peringkat pembekal.

Tetapi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Chipotle telah dipukul dengan menakutkan keracunan makanan lain – dan mungkin ia adalah yang terbesar yang pernah dihadapi oleh syarikat itu. Lebih daripada 600 orang yang makan di restoran Chipotle di luar Columbus, Ohio, pada akhir bulan Julai telah melaporkan gejala gastrousus.

Chipotle menghadapi siasatan jenayah dalam kes penyakit makanan

07.07.201602:34

Menurut Delaware District Health General di Delaware, Ohio, hingga kini 624 orang mendakwa mereka mengalami loya, muntah dan cirit-birit selepas makan di sebuah restoran di Powell, Ohio, antara 26 dan 30 Julai.

Sementara kedai itu ditutup serta-merta berikutan laporan “untuk melaksanakan … protokol respons respons keselamatan makanan yang termasuk penggantian jumlah semua inventori makanan dan pembersihan dan sanitasi lengkap restoran,” kata jurucakap Chipotle kepada TODAY Food, lokasi di Sawmill Parkway sejak dibuka semula.

Daerah Kesihatan mengatakan keputusan ujian awal telah negatif untuk salmonella, E.coli, norovirus dan shigella, namun ujian sedang berjalan dan, setelah pemeriksaan awal, tidak menemukan alasan agar fasilitas itu tidak harus dibuka kembali.

“Kesihatan tetamu dan pekerja kami adalah keutamaan kami,” kata jurucakap Chipotle kepada HARI INI.

Tetapi Chipotle sudah berhadapan dengan beberapa tindak balas baru-baru ini selepas promosi hipotesis mereka yang tinggi untuk guacamole percuma pada Hari Alpukat Nasional.

Walaupun wabak terbaru itu hanya dikaitkan dengan satu lokasi, rantaian restoran Mexico yang sibuk dengan cepat disaman atas kejadian itu. Menurut siaran akhbar untuk firma undang-undang memfailkan saman itu bagi pihak dua orang, ini adalah kali ketujuh dalam dua tahun syarikat itu telah menghadapi krisis pencemaran makanan.

Chipotle
AP

“Melalui tuntutan ini dan dengan berpuluh-puluh tuntutan yang kita sedang menyiasat, kita akan menentukan di mana dan bagaimana Chipotle sekali lagi gagal melindungi pelanggannya,” Mark A. DiCello, rakan kongsi di DiCello Levitt & Casey, salah seorang firma yang memfailkan saman itu , dinyatakan dalam siaran akhbar. “Ini telah menjadi terlalu rutin di Chipotle, dan pada akhirnya kami mahu memastikan syarikat itu tidak membiarkan ini berlaku lagi.”

Dalam aduan itu, salah seorang plaintif, Filip Szyller, berkata dia membeli tiga taco ayam di restoran dan pada hari berikutnya mula mengalami cirit-birit, sakit perut teruk, mual, sakit kepala, serta kilatan panas dan sejuk. Dalam tuntutan berasingan, plaintif lain, Clayton Jones, mendakwa bahawa dia makan mangkuk burrito dengan ayam, sayur-sayuran fajita, pico de gallo, beras, krim masam dan salad dan mengalami masalah perubatan yang sama.

Sambutan terhadap ketakutan kesihatan terkini telah dicampur-campur di media sosial dengan banyak mengatakan bahawa mereka tidak mengalami kejadian.

Namun, yang lain mengatakan bahawa sudah tiba masanya rantaian itu mengakui kekalahan atau bersumpah tidak pernah makan di restoran itu lagi.

Aaron Allen, CEO firma perunding restoran global, Aaron Allen & Associates, memberitahu TODAY Food bahawa syarikat itu masih mempunyai kehidupan walaupun kejadian ini berulang, walaupun ia tidak melakukan apa-apa nikmat. “Anda mahu bertaruh pada petinju ini, tetapi dia terus memukul dirinya di muka,” katanya.

Dia menjelaskan bahawa Chipotle telah memasang pasukan kepimpinan eksekutif baru tahun ini, yang mana ia mungkin tidak mempunyai masa untuk mendapatkan semula syarikat itu. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya kemerosotan, Allen berkata para pelabur menjadi semakin sensitif terhadap keracunan makanan yang keracunan, dan memahami bahawa Chipotle lebih rentan terhadap isu ini dengan jumlah kedai di seluruh negara dan jumlah makanan segar yang mereka kendalikan setiap hari. Allen juga melihat potensi pertumbuhan antarabangsa tidak lama lagi.

Walau bagaimanapun, Allen menambah bahawa Chipotle tidak benar-benar kebal terhadap blowback dan senario-senario ini tidak dapat diteruskan selama-lamanya. “Sekiranya ini [ketakutan makanan] terus berlaku, ia akan semakin sukar untuk pulih daripadanya,” katanya.