Cara menggunakan vadouvan, serbuk kari yang anda perlukan dalam hidup anda

Dari pantai ke pantai, para koki bergantung pada vadouvan untuk memberikan hidangan mereka yang tidak diduga kedalaman dan rasa. Lebih daripada sekadar kari, penafsiran semula yang dipengaruhi oleh Perancis terhadap masala berasal dari India Selatan dan menjadi popular di Amerika Syarikat sejak beberapa tahun kebelakangan.

Vadouvan curry powder
Serbuk kari dalam mangkukShutterstock

Chef Sean Brock menggabungkan rempah menjadi salad kepiting biru dengan timun, saderi, dan badam hijau di restoran Charleston McCrady. Mourad San Francisco menawarkan vadouvan dalam bubur farro yang retak dengan tembaga dan mentega coklat. Di Glen Ellen Star di County Sonoma, chef Ari Weiswasser menambah kenari vadouvan-spiced untuk salad kale yang popular.

Ini adalah campuran rempah yang patut diberi perhatian.

“Ia adalah rasa kari, tetapi dengan pelbagai dimensi alliums – bawang merah, bawang putih, bawang,” kata chef Boston Tony Maws (Craigie di Main dan The Kirkland Tap & Trotter) menerangkan. “Nota terbungkus menambah kedalaman dan rasa lebih kaya dan lebih gurih daripada kari lain.” Di dua restorannya, tetamu boleh mencari vadouvan pada tulang rusuk kambing, sosis babi, dan dalam lentil goreng.

Mengapa semua orang mendapat kereta api vadouvan? Chef Annie Pettry dari Decca di Louisville menunjuk kepada populariti masakan Timur Tengah dan India yang semakin meningkat. “Ia berpasangan dengan banyak masakan yang berbeza,” tambah Todd Kelly dari Orkid di Palm Court di Cincinnati. “Chef kini suka mencipta profil rasa unik dengan memasukkan rasa etnik ke dalam masakan kontemporari.”

Jika anda ingin bereksperimen dengan rempah di rumah, mulakan kecil dengan memasukkannya dalam salad atau dalam hidangan bijirin. Anda boleh membuat peraturan anda sendiri. Untuk sumber, chef Weiswasser mencadangkan untuk memberikan percubaan Le Sanctuaire. Pembuat Kawasan Bay mencipta vadouvan kecil batch dibuat dengan halia tangan, bawang putih, dan bawang merah, yang kemudiannya dihancurkan menjadi lebih banyak pasta daripada serbuk. Pelbagai pilihan vadouvan boleh didapati dalam talian dan di banyak kedai runcit.

Berikut adalah beberapa petua untuk memulakan anda:

  • Apabila menggunakan pelbagai kering, 1/2 sudu makan setiap hidangan dalam hidangan sayuran akan mencukupi. Sebagai contoh, untuk setiap paun lobak, kembang kol, atau jagung (kira-kira 8 telinga), gunakan 2 sudu tepung vadouvan.
  • Untuk satu 15 auns kaleng, satu sudu akan cukup.
  • Jika anda cuba menggunakannya untuk daging perisa, 1 sudu besar untuk setiap dua kilogram ayam atau kambing akan melakukan helah ini.
  • Bijian boleh dimakan lebih mudah. Sebanyak setengah sudu vadouvan dalam 2 cawan beras atau farro akan cukup.
  • Pes paste Vadouvan sedikit lebih memaafkan dan tidak begitu tertumpu. Jika menggunakan pasta, ikut garis panduan di atas tetapi tambah sedikit tambahan pada hidangan yang dipersoalkan.
  • Dalam resipi yang memanggil kari, vadouvan boleh digantikan untuk profil twist dan rasa baru.
  • Apabila cita-cita menyerang, buat sendiri dengan menggabungkan bawang dan / atau bawang merah, bawang putih, dal, cumin, daun kari, dan rempah lain. Resipi berbeza-beza tetapi satu pemula, yang dicipta oleh chef Inaki Aizpitarte dari Le Chateaubriand di Paris boleh didapati di sini.