Cara membeli makanan secara pukal dan menjimatkan wang di kedai runcit

Ia lebih murah, ia lebih segar dan sering menawarkan pelbagai yang terbaik dalam stok pantri: ping di lorong makanan pukal menjadi semakin popular, dengan lebih banyak kedai runcit menawarkan saiz yang lebih besar atau memperluaskan pilihan mereka yang sedia ada. Makanan pukal juga memerlukan pembungkusan yang kurang dan lebih berkesan untuk kapal, jadi mereka juga mempunyai aspek hijau yang menyenangkan.

pukal dry foods
Pemilihan besar makanan kering pukal dalam dispenser pintar dan skala seberat di kedai runcit kelas atasShutterstock

Menurut Bulk ialah Majlis Hijau, makanan pukal boleh menelan kos sehingga 89 peratus kurang daripada makanan yang dibungkus. Tetapi walaupun simpanan tidak selalu tinggi, mereka cukup bermakna untuk menambah lorong besar ke rutin anda. Satu lagi adalah sejenis jenis makanan yang menarik yang kadang-kadang akan ditemui dalam seksyen makanan pukal yang baik-itulah bagaimana saya mengetahui tentang beras buluh, garbanzo kacang hitam dan barli hitam. Ia boleh menjadi sedikit menakutkan apabila berhadapan dengan barisan tong, jadi mengetahui beberapa perkara sebelum ini akan membantu anda memanfaatkan perjalanan ping anda.

1. Semakin tinggi perolehan, semakin segar makanan

Kedai yang sibuk dengan bahagian makanan yang popular akan mempunyai perolehan yang cepat, jadi anda akan tahu anda mendapat makanan yang lebih segar. Ini penting terutamanya dengan rempah pukal, kerana rempah-rempah kehilangan rasa mereka dengan cepat. Secara kebetulan, rempah pukal adalah di mana anda akan mempunyai simpanan tertinggi.

2. Jangan menganggap bahawa makanan pukal selalu lebih murah

Makanan pukal biasanya, tetapi tidak selalu, nilai yang lebih baik, jadi ia membayar untuk melakukan kerja rumah anda. Ambil perhatian terhadap harga makanan yang dibungkus dan bandingkan dengan apa yang anda bercadang untuk membeli secara pukal. Setiap sekarang dan kemudian-sama ada kerana barangan jualan atau kebiasaan lain-anda sebenarnya akan menjimatkan wang mendapatkan versi yang dibungkus.

3. Gunakan telefon anda sebagai alat

Jika saya tidak mempunyai notepad yang berguna apabila saya melayari di lorong, saya mengambil gambar tag rak makanan bukan pukal supaya saya dapat ingat harga per auns. Kemudian saya bandingkan dengan harga satu auns makanan pukal. Harga makanan pukal sering diberikan setiap paun, sedangkan harga makanan yang dibungkus biasanya setiap auns, jadi hanya gunakan fungsi kalkulator telefon anda untuk mengecilkan nombor.

BERKAITAN: Aplikasi runcit yang sesuai untuk anda?

4. Gandum tepung dan gula dua kali

Tidak menyenangkan untuk menarik beg tepung pukal dari karung runcit anda dan dapatkannya debu anda dan dapur anda kerana ada lubang kecil di jahitannya. Oleh itu, apabila anda mengisi beg plastik (atau kertas) anda di dalam tong besar, slaid ke dalam beg lain untuk lapisan keselamatan tambahan.

5. Perhatikan resepi dan pemberian bantuan

Banyak kedai menawarkan maklumat rumah yang berguna di bahagian makanan pukal mereka. Tidak seperti makanan yang dibungkus, makanan pukal tidak secara automatik datang dengan arahan memasak-anda tidak akan mempunyai kelebihan kotak untuk melirik, jadi anda perlu memikirkan waktu memasak sendiri. Jika kedai sudah melakukan kerja itu untuk anda dengan kad resipi percuma, anda juga boleh mengambil kesempatan daripada mereka.

6. Bacalah label bin dengan berhati-hati

Kadang-kadang, akan ada arahan penyediaan mudah di label makanan besar pukal. Ambil gambar label supaya anda boleh merujuknya kemudian. Juga, di kedai-kedai dengan pilihan yang luas, label akan memberitahu anda jika apa yang anda beli adalah organik, di mana ia ditanam atau dihasilkan dan kadang-kadang yang membuatnya. Sebagai contoh, syarikat Bob Mill Mill menyediakan banyak penjual makanan pukal, dan selalunya ia akan berada pada label bin. Saya seorang peminat produk Bob’s Red Mill, jadi senang mengetahui apa yang saya peroleh bukan hanya masalah yang baik, tetapi juga produk berkualiti tinggi.

7. Tuliskan PLU dan nama item pada twist-tie

Kebanyakan tong makanan pukal mempunyai nombor PLU (Price Look-Up code). Kerani kaunter perlu mengetahui nombor ini apabila dia merapatkan anda, jadi pastikan anda menulis dengan rapi dan jelas pada beg, label, atau tali twist. Ini akan membawa anda keluar dari litar keluar lebih cepat dan membuat hari kerani sibuk sedikit lebih mudah. Untuk rujukan anda sendiri, tulis nama item pada label juga. Jika anda membeli pelbagai jenis tepung atau lentil, mereka mungkin kelihatan sama apabila anda pulang ke rumah.

generik supermarket
Pelanggan Safeway melayari bahagian buah dan sayuran di kedai Safeway baru “Lifestyle” 18 Julai 2007 di Livermore, California. Safeway melancarkan kedai gaya hidup terbaharu yang mempamerkan pelbagai makanan organik dan semulajadi serta pengeluaran, daging, makanan laut dan jabatan bunga. Kedai ini juga menawarkan makanan pencuci mulut dan bakar baru, roaster kopi, bar kacang segar dan wain dengan lebih daripada 2,000 wain, beberapa di antaranya disimpan dalam ruang bawah tanah wain yang terkawal.Fail Getty Images

8. Bawa pena atau pensil ke kedai dengan anda

Beberapa kedai makanan pukal adalah kronik yang kurang dari alat tulis untuk memecahkan PLU. Jika anda mempunyai pen anda sendiri yang berguna, anda tidak perlu bergilir-gilir menggunakan pena tunggal kedai dengan lima persediaan makanan pukal yang lain.

BERKAITAN: Pergi ke kedai runcit? Cuba helah satu ini untuk mengelakkan godaan

9. Jangan pergi ke laut

Sebelum meninggalkan perjalanan antarabangsa selama setahun, abang saya memberi saya semua makanan di dapurnya. Ini termasuk beg besar-besaran biji bunga matahari pukal-lima pound dari mereka-yang semuanya telah tengik. Saya berjaya membaling mereka.

Kecuali anda hanya dapat membuat perjalanan ke kedai dengan seksyen makanan pukal yang baik beberapa kali dalam setahun, hanya mendapat sebanyak sesuatu yang anda fikir akan digunakan dalam beberapa bulan akan datang. Walaupun banyak makanan pukal yang stabil, anda masih mahu menggunakannya semasa mereka bagus dan segar.

Juga, jika anda mencuba makanan untuk kali pertama, konservatif dengan jumlah yang anda dapat-anda mungkin mendapati anda tidak suka apabila ia dimasak saya belajar cara ini dengan beberapa jenis kacang yang tidak biasa. Mereka kini digunakan sebagai berat pai untuk penaik buta. Walau bagaimanapun, tong makanan pukal adalah cara yang hebat untuk mencuba makanan kecil yang baru tanpa melakukan semua kotak.

10. Hanya dalam seksyen pukal tidak membuat makanan sihat

Apabila keluarga saya melawat kedai makanan semulajadi, suami saya pergi ke sebuah kedai makan kecil di lorong yang menawarkan sampah cookies dan buah-buahan yang dibekalkan yogurt. Tidak mengapa, tetapi jangan biarkan makanan yang manis untuk makanan yang sihat, seperti biji chia dan buah gandum, membolehkan anda berfikir bahawa anda mempunyai pas percuma untuk menghidangkan snek. Kuki dan gula-gula masih lagi biskut dan gula-gula, tidak kira apa bahagian kedai mereka datang.

11. Pindahkan makanan anda ke bekas yang mudah untuk disimpan

Beg tidak berbentuk buas dan gulung penuh dengan kacang, beras dan tepung tidak mudah disimpan dan boleh dikaburkan oleh barangan lain dalam kabinet dan peti sejuk anda. Simpan dan gunakan semula bekas kosong makanan bukan pukal seperti balang sos pasta kaca dan kanopi kadbod yang pernah memegang gandum yang dibungkus anda. Labelkan dan pasangkan bekas supaya sekilas, anda akan tahu apa yang ada dalam tin atau balang dan berapa lama ia telah menendang pantri anda.

12. Pelajari cara terbaik untuk menyimpan makanan untuk kualiti maksimum

Hampir apa-apa tepung gandum keseluruhan terus lama di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku. Begitu juga untuk kebanyakan biji (seperti labu, bunga matahari, dan flaks) dan kacang-kacangan (walnut dan kacang pain khususnya). Nasi coklat akan menjadi baik selama kira-kira enam bulan pada suhu bilik dan beras putih berlangsung selama beberapa bulan lagi. Kebanyakan kacang kering akan menjadi baik selama kira-kira satu tahun-memelihara mereka lagi dan mereka tidak akan menjadi buruk, tetapi mereka akan mengambil masa yang lebih lama untuk memasak dan cenderung menjadi lebih sukar.

Jika anda menyimpan makanan anda di rak pantri terbuka yang mendapat banyak pendedahan kepada cahaya, cubalah melekat dengan bekas penyimpanan kabus, bukan balang kaca atau plastik lut. Cahaya boleh merosakkan rasa dan nilai nutrien tepung gandum, kacang-kacangan, dan biji-bijian seluruhnya (ini sebabnya mengapa biji rami tanah sering dijual dalam pakej gelap).

Sara Bir adalah koki, pemaju resipi, dan pengarang Buku Pocket Pawpaw.