Buat makanan pencuci mulut Mardi Gras yang meletakkan ‘lemak’ di Fat Tuesday

Sekiranya pernah ada alasan untuk menjemput rakan-rakan untuk hidangan yang benar-benar merosakkan, ia adalah Mardi Gras. Juga dikenali sebagai Shrove Tuesday, Fat Tuesday dan Pancake Day (antara julukan yang lain), hari besar – yang secara tradisinya akan melancarkan tempoh puasa Lent dan datang tepat sebelum Ash Rabu – berlaku pada 28 Februari tahun ini. Lompat atas alasan untuk membuang pesta yang membintangi makanan pencuci mulut yang kaya, makanan yang lazat dan koktail Mardi Gras klasik dengan resipi hebat ini.

RELATED: 17 perayaan Mardi Gras perayaan: Jambalaya, gumbo dan banyak lagi

Knot Kek Raja Mudah

Raja Cake Knots by Plain Chicken
Ayam Plain

Tradisi de rigueur Mardi Gras, kek raja biasanya datang dengan bayi plastik kecil yang tersembunyi di dalamnya. Sesiapa yang menemui mainan itu mungkin dijamin nasib baik – atau kehamilan yang akan datang. Sama ada, penerima akan membawa kue raja untuk sambutan tahun depan. Resipi ini adalah untuk versi kek yang tidak rumit, berubah menjadi bahagian bersaiz individu.

Fasnachts

Fasnachts by Leslie Reese
Leslie Reese

Di Negara Belanda Pennsylvania, Mardi Gras dipanggil Hari Fasnachts untuk menghormati pastri seperti donat yang hebat, digoreng ke kesempurnaan dan ditaburi dalam tepung gula.

BERKAITAN: Buatlah makanan laut Cajun étouffée

Paczki

Paczki by Seeded at the Table
Dibina pada Jadual

Ansonia, Conn., Adalah salah satu daripada beberapa bandar di seluruh daerah yang menjadi tuan rumah pertandingan paczki tahunan setiap Fat Tuesday. Tetapi jangan risau – anda tidak perlu menjadi pemakan yang berdaya saing untuk menikmati donat ini. Apabila anda membuat sendiri, anda dan tetamu anda tidak berkewajipan untuk memasukkan barang ke dalam mulut anda sebanyak mungkin dalam masa lima minit. Kecuali anda mahu, tentu saja.

Pisang Split Banana

Pisang split pancakes by Sarah's Cucina Bella
Sarah Cucina Bella

Di banyak negara di seluruh dunia termasuk Kanada, England, Ireland, Australia dan New Zealand – lempeng adalah bahagian penting dalam perayaan Shrove Selasa (oleh itu nama Pancake Day). Cubalah resipi ini untuk beberapa pancake yang benar-benar epik, disentuh dalam fudge panas, pisang dan krim disebat, dan dihadkan dengan ceri di atas.

BERKAITAN: Buat jambalaya dan babka king cake untuk Mardi Gras

Laskiaispullat

Laskiaispullat by Scandi Foodie
Scandi Foodie

Pastri pastri Shrove ini mempunyai nama yang tegas: Laskiaispullat. Tetapi ia bernilai belajar bagaimana untuk mengatakannya: Ini roti manis, dipenuhi dengan jem atau marzipan dan krim disebat, adalah tradisi di Finland dan Scandinavia-dan tidak lama lagi menjadi kegemaran di dapur anda juga.

New Orleans Brandy Milk Punch

Baru Orleans brandy milk punch by Always Order Dessert
Sentiasa Perintah Pencuci Mulut

Jika ada satu perkara yang anda perlukan untuk perayaan Mardi Gras yang betul, itu adalah koktail yang betul. Resipi mudah ini untuk pukulan susu brandy New Orleans mencambuk ramuan manis dan sejuk yang menyerupai versi eggnog yang lebih ringan dan segar.

Kek Raja Cupcakes

Raja Cake Cupcakes by The Brewer & The Baker
The Brewer & The Baker

Kerana siapa yang boleh mendapatkan kue raja yang cukup di Mardi Gras? Bukan kita! Kita tidak boleh menunggu untuk menyiapkan versi cupcake ini.

Mahu makan lebih daripada sekadar pencuci mulut? Mengundurkan perayaan Mardi Gras anda dengan dua hidangan tradisional ini:

Jambalaya

Jabalaya by In Good Taste
Dalam Rasa Baik

Perayaan Mardi Gras di New Orleans sangat terkenal, tetapi jika berkelip untuk manik-manik bukanlah perkara anda, anda masih boleh menghidangkan mangkuk tradisional jambalaya yang kaya dan lazat di rumah. Cuba yang satu ini, sarat dengan kacang merah dan sosej Andouille.

Udang Barbeku Gaya New Orleans

Baru Orleans-style barbecue shrimp by Wonky Wonderful
Wonky Wonderful

Udang ini mempunyai kita benar-benar drooling – dan untuk alasan yang baik. Semua mentega itu, dan bawang putih, dan rempah ratus! Sesuatu memberitahu kami kami akan membuat hidangan ini sepanjang tahun.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 2 Mac 2014.

Loading...