Bolehkah blueberries meningkatkan memori anda? Melihat lebih dekat pada buah musim panas

Minggu ini, HARI INI sedang meneroka makanan panjang umur dengan ciri-ciri unik yang dapat membantu anda hidup lebih lama. Dengan banyak serat dan vitamin yang berbeza, banyak buah-buahan segar yang hebat untuk anda – tetapi kami benar-benar liar untuk blueberries liar.

Setelah ditanam di Maine selama lebih dari 10,000 tahun, blueberries liar dikenal sebagai salah satu tanaman asli tertua di Amerika. Dan apabila ia datang kepada kesihatan jantung dan pencegahan kanser, para penyokong makan yang sihat mengatakan buah yang lazat ini boleh memberi impak besar.

Inilah sebabnya TODAY adalah liar mengenai blueberries liar

Mac.28.201804:07

“Apabila anda memecahkan blueberry liar atau memakannya, anda akan mendapat noda pada jari anda. Noda ini adalah pigmen yang merupakan sebatian pelindung kesihatan yang membantu … penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2 … ingatan [dan] banyak bentuk kanser, “Mary Ann Lila, pengarah Tumbuhan untuk Institut Kesihatan Manusia memberitahu HARI INI.

Pigmen yang berwarna biru, yang dikenali sebagai anthocyanin, subkelas fitonutrien yang dipanggil flavonoid, mencipta noda yang boleh menjadi sukar untuk keluar, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa ia berbaloi. Blueberry liar juga mempunyai ciri-ciri anti-virus yang boleh meningkatkan imuniti. Blueberry mengandungi nutrien penting, seperti vitamin C dan K dan mangan, manakala flavonoid menyebabkan buah beri kaya dengan antioksidan, yang berfungsi untuk memerangi keradangan.

Blueberry Salad
Nathan Congleton / HARI INI

Tidak seperti blueberries ternak, blueberries liar, yang juga dikenali sebagai blueberry rendah “semak belukar” tumbuh secara semula jadi dalam suhu sejuk. Orang asli Amerika telah menggunakan beri liar selama berabad-abad dalam ubat-ubatan semulajadi dan untuk kain pewarna.

Dan sementara buah-buahan yang dipanggil super seperti aai telah membuat gelombang untuk sifat-sifat antioksidan mereka yang kaya dan warna cerah, Lila mengatakan blueberry adalah sama khusus.

“Terdapat banyak keseronokan tentang beberapa buah liar Amazonian liar … tetapi di sini kita mempunyai buah berry yang eksotik dan liar,” kata Lila kepada HARI INI, “tetapi ia adalah di sini, ia tempatan.”

Mudah 5-Ingredient Blueberry Crisp
Dapatkan Resipi itu

Mudah 5-Benih Blueberry Crisp

Grace Parisi

Tambahan pula, terdapat banyak cara mudah untuk memasukkan makanan lazat ini ke dalam diet anda.

Siapa sangka pai boleh menjadi elixir untuk hidup yang panjang? Jika ia pai blueberry liar, ia mungkin menjadi kunci kepada kebahagiaan. Dan ada spin jantung yang sihat untuk memenuhi keinginan sarapan yang manis. Pancake bijirin penuh dengan sirap maple blueberry liar, sesiapa sahaja?