Bagaimana untuk menjadi tuan rumah parti potluck yang sempurna: 8 tip dari pro

Anda tahu kawan anda yang boleh menyiapkan makan malam selama 20 tanpa melanggar peluh? Baiklah, bagi saya, itu adalah Kristin Donnelly, TODAY Food contributor dan pengarang buku masakan baru “Modern Potluck: Beautiful Food to Share.” Di sini, dia berkongsi petua teratas untuk melemparkan pesta potluck yang sempurna, ditambah dua resipi potluck yang hebat untuk Peach-Blueberry Slab Pie dan Spice-Roasted Wortel dengan Lentil. Keluarkan Kristin!

wanita preparing dinner
wanita menyiapkan makan malamShutterstock

1. Kawal kawalan aneh dalaman anda

Pihak makan malam adalah masa yang anda boleh dalang setiap hidangan dan gaya rupa meja anda. Tetapi apabila anda menganjurkan potluck, berehatlah. Pasti, anda boleh mencadangkan bahawa seseorang membawa jenis hidangan tertentu, tetapi jika rakan anda mati untuk membawanya salad makaroni yang terkenal (terkenal?), Biarlah ia membawanya (atau dengan perlahan-lahan mencadangkan Wortel yang Rice Spice dengan Lentil).

Untuk memastikan parti itu tidak mempunyai enam buah piring telur yang dibuang (kecuali jika anda mempunyai potluck telur, yang merupakan idea yang cemerlang, terima kasih!), Anda mungkin ingin membuat helaian daftar (membuat hamparan di Google Drive yang semua orang boleh mengakses berfungsi dengan baik). Sekali lagi, tidak perlu terlalu mengawal-hanya buat senarai kategori, seperti Dips & Hors d’Oeuvres; Salad dan Sayuran; Hidangan utama; Pencuci mulut; Lain-lain, dan biarkan tetamu anda mengisi dari sana.

Peach-Blueberry Slab Pie with Sweet Almond Crust
Dapatkan Resipi itu

Peach-Blueberry Slab Pie dengan Sweet Almond Crust

Kristin Donnelly

2. Pastikan tetamu anda dalam gelung mengenai sekatan diet

Jika anda tahu bahawa sesetengah orang di pesta itu tidak boleh makan makanan tertentu, ia bagus untuk memberitahu tetamu lain supaya mereka boleh mempertimbangkan ini kerana mereka memilih hidangan mereka. Jelaslah bahawa hidangan mereka tidak perlu bebas gluten atau vegan (kecuali ia mestilah mutlak).

3. Pilih tema, atau jangan

Jika anda menganjurkan potlucks dengan kerap, memilih tema boleh menjadi cara yang menyeronokkan untuk mencampurkannya. Tetapi ia juga tidak perlu dan mungkin juga tidak wajar bagi orang-orang potlucks yang lebih besar dengan ramai tetamu yang tidak dikenali. Jika anda mahu pergi laluan tema, berikut adalah beberapa idea.

  • Makanan jalan global: Anda boleh meminta orang ramai untuk membawa hidangan yang diilhamkan oleh salah satu yang mereka dapati dalam perjalanan mereka atau dari tempat yang mereka mahu pergi.
  • Resipi kegemaran nenek anda, cara anda: Meminta orang untuk membawa resipi asal untuk dipaparkan bersama dengan kemas kini mereka.
  • Kelab buku: Bawa orang bersama-sama di sekitar buku masakan tertentu, atau jika anda membaca fiksyen, minta tetamu membuat resipi diilhami oleh buku.
  • Parti bermusim: Pada musim panas, mintalah orang untuk membuat hidangan yang menggunakan benda dari taman atau banyak herba. Pada musim sejuk, buang pesta sup dan timbangkan separuh untuk membawa sup dan separuh lagi untuk membawa bersama, seperti roti dan pencuci mulut.
  • Potluck berpasangan wain: Beritahu setiap orang untuk membuat hidangan dan bawa wain yang berpasangan dengannya.
  • Pesta swap: Selain hidangan, panggil tetamu untuk membawa pakaian yang digunakan dengan perlahan, barangan dapur, buku atau hasil tanaman yang berlebihan untuk menukar.
  • Berdirilah panas: Jika kumpulan anda banyak pencinta makanan pedas, buat mereka membuat hidangan yang menggunakan pelbagai jenis chiles. Kemudian, berikan ais krim dan sorbet untuk pencuci mulut.
  • Kebanggaan tempatan: Tanyakan kepada tetamu anda untuk membuat hidangan menggunakan salah satu daripada bahan-bahan tempatan kegemaran mereka atau produk makanan.

4. Pikirkan aliran dan label makanan

Untuk potluck kecil, meletakkan kebanyakan makanan di atas meja yang sama adalah baik dan masuk akal. Tetapi untuk yang lebih besar, biasanya lebih mudah untuk membahagikan makanan di antara meja yang berbeza dan ruang yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh meletakkan semua makanan vegetarian di satu tempat atau membahagikan hidangan di atas meja yang ditetapkan untuk makanan panas dan sejuk, atau permulaan dan hidangan utama. Sekiranya terdapat beberapa hidangan panas, letakkan trivets supaya mereka mempunyai tempat yang mudah untuk didiami. Sediakan tanda dan pena kosong supaya anda atau tetamu anda boleh menuliskan nama hidangan itu dan masukkan apa-apa maklumat yang diperlukan, seperti “mengandungi kacang!” atau “pedas!” atau “bebas gluten!” Untuk lebih bersenang-senang, selar jadual anda dengan kertas tukang daging dan galakkan orang untuk menerangkan hidangan mereka di sebelah kanan, di atas kertas.

Spice-Roasted Carrots with Lentils
Dapatkan Resipi itu

Lobak Rempah-Rempah dengan Lentil

Kristin Donnelly

5. Jangan lupa pinggan, cawan, tuala dan peralatan

Kecuali anda meminta orang untuk membawa perkara-perkara ini, itu adalah tugas anda untuk memastikan mereka berada di tangan. Bagi pihak yang lebih besar, pinggan dan perkakas boleh guna adalah yang paling mudah, dan jika anda bersedia berbelanja sedikit, piring daun buluh atau sawit dan peralatan kayu adalah pilihan yang hebat; mereka tahan lama, cantik, dan boleh dibentuk. Untuk membantu aliran lalu lintas, buat tempat untuk plat dan tuala dan gunakan dulang atau balang untuk memegang peralatan. Cawan pakai yang berkualiti tinggi agak sukar untuk dikunjungi. Sekiranya anda mempunyai ruang dan kerap melayan anda, ia mungkin bernilai melabur dalam satu set cawan kaca plastik dan lain-lain jenis cawan. Anda boleh meminta orang ramai untuk membawa perkakas dapur-sudu besar, pelayan pai, pisau-sesuai untuk hidangan mereka, tetapi ada tambahan jika mereka terlupa. Ingatlah untuk juga mempunyai bekas yang kelihatan untuk sampah, dan jika anda ingin membenarkan kitar semula atau pengkomposan, labelkan bekas dengan jelas.

6. Pastikan dapur anda bersih seperti yang anda boleh uruskan

Orang pasti akan mahu memanaskan semula hidangan mereka atau menghias mereka pada saat-saat akhir, jadi cuba untuk mendapatkan kaunter yang jelas.

10 item yang anda perlukan dalam bar wain anda

20.20.201604:24

7. saham bar

Walaupun anda tidak mempunyai bar formal, buat kawasan untuk minuman yang termasuk dada ais, cawan, dan pembuka wain dan bir. Fikirkan tentang bagaimana anda mahu mengendalikan air, juga-anda boleh membeli air botol secara pukal atau, lebih mampan, mengeluarkan bekas yang besar dan isi ulang air dengan spigot.

8. Jika anda menganjurkan atau menganjurkan tapak luar rumah, cari tahu apa yang ada

Tanya tentang air, elektrik, bilik mandi, tong sampah, meja, dan tempat duduk terlebih dahulu, jadi anda tidak terkejut pada hari kejadian anda. Anda mungkin perlu membawa penyejuk untuk minuman dan makanan mudah rosak, serta beg sampah.

Dicetak semula dari Modern Potluck: Makanan Cantik untuk Berkongsi. Hak cipta © 2016 oleh Kristin Donnelly. Gambar hak cipta © 2016 oleh Yossy Arefi. Diterbitkan oleh Clarkson Potter / Penerbit, jejak Penguin Random House LLC.