Bagaimana untuk menetapkan jadual makan malam anda

Napkin di sebelah kanan atau kiri? Bagaimanakah cara pisau itu menghadapi? Kadang-kadang hanya sukar untuk diingati. Ikuti panduan ini dan jadual anda akan melihat gambar yang sempurna, sama ada anda sedang formal atau kasual.

1. Pengecas dan Placemats
Untuk jadual rasmi: Letakkan pengecas, atau plat pembentangan, di setiap tetapan tempat. Jika anda suka, anda boleh meletakkan mangkuk sup atau plat salad di atasnya apabila anda menyampaikan kursus-kursus itu, tetapi pengecasnya hendaklah sentiasa dikeluarkan sebelum anda menyampaikan hidangan utama. Anda juga mempunyai pilihan untuk membuangnya sebaik sahaja tetamu duduk – idea itu adalah untuk memesona mereka dengan meja yang indah apabila mereka memasuki ruang makan, dan memegang tempat mereka di atas meja. Akhir sekali, jika anda tidak mempunyai satu set pengecas atau hanya tidak mahu mengganggu, anda boleh menipu dengan pinggan makan malam, atau hanya menggunakan placemats. Di zaman moden ini, walaupun peraturan formal dibuat untuk dipecahkan-hanya berhati-hati dengan china Nenek!

Untuk jadual tidak formal: Gunakan placemats pada setiap tetapan tempat, atau apa-apa sahaja. Sekiranya anda mempunyai meja makan kayu yang cantik, mengapa tidak menunjukkannya?

2. Forks, Pisau dan Sudu
Untuk jadual rasmi: Forks pergi ke kiri dan pisau dan sudu pergi di sebelah kanan. (Ingat: “Fork” mempunyai empat huruf, seperti “kiri”, “pisau” dan “sudu” kedua-duanya mempunyai lima huruf, sama seperti “betul.”) Diners makan dari ” garpu harus jauh dari tempat penentuan tempat, kerana sup dan / atau salad biasanya dihidangkan terlebih dahulu; perkakas untuk hidangan utama – pisau makan malam dan pisau makan malam-sepatutnya paling dekat dengan penetapan tempat, sejak hidangan disajikan pada terakhir. Bilah pisau harus selalu masuk ke dalam, ke arah pinggan makan malam, kerana bilah yang menunjuk ke luar mungkin kelihatan sebagai tidak bersahaja, atau mungkin tidak selamat. Angkasa pinggan mangkuk sama rata seperti yang anda boleh, bergantung kepada saiz meja dan bilangan tetamu anda, dan sejajarkannya dengan bahagian bawah pengecas atau pinggan makan malam.

Untuk jadual tidak formal: Peraturan yang sama berlaku seperti di atas, walaupun biasanya anda hanya mempunyai pisau makan malam dan garpu, dan sama ada garpu salad atau sudu sup, bergantung pada bagaimana menghuraikan menu anda.

3. Air dan Gelas Wain
Untuk jadual rasmi: Gelas air sentiasa diposisikan terus di atas titik pisau. Gelas wain ditempatkan dengan segera ke kanan, dengan gelas wain merah dekat dengan kaca air daripada gelas wain putih, jika anda melayani kedua-dua jenis.

Untuk jadual tidak formal: Peraturan yang sama berlaku seperti di atas, walaupun melainkan anda dan tetamu anda adalah oenofil yang serius, anda biasanya boleh pergi dengan hanya satu gelas wain untuk jenis wain-atau menggunakan gelas kaca mudah sebaliknya. Dan kaca air dan gelas anggur anda tidak perlu datang dari set gelas yang sama-jangan ragu untuk mencampur gaya yang berbeza.

4. Napkin
Untuk jadual rasmi: Letak serbet di sebelah kiri garpu jika terdapat bilik di atas meja; Jika tidak, anda boleh meletakkannya di bawah garpu, atau letakkannya pada pengecas atau plag.

Untuk jadual tidak formal: Letakkan mereka di bawah garpu, atau di tengah-tengah tetapan tempat.

5. Plat Roti
Untuk jadual rasmi: Jarang dilihat di rumah dalam hari karbohidrat ini, piring roti diletakkan di atas garpu, dengan pisau mentega diletakkan mendatar atau menyerong (menunjuk ke arah 10) di atas plat dan bilah menghadap jauh dari tengah meja.

Untuk jadual tidak formal: Cuma memecahkan roti bersama-sama cara yang rendah dan lulus bakul roti di sekeliling meja.

6. Pencuci mulut dan sudu
Untuk jadual rasmi: Ini pergi terus di atas tetapan tempat utama, diletakkan secara mendatar, dengan garpu garpu menghadap ke kanan dan mangkuk sudu menghadap ke kiri, dan garpu lebih dekat ke tempat tempat daripada sudu.

Untuk jadual tidak formal: Anda tidak memerlukannya di meja kasual; beri mereka kepada tetamu apabila anda menghidangkan pencuci mulut.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.