Bagaimana untuk membaiki kuali seterika anda selepas tompok karat, makanan dibakar, calar dan banyak lagi

Bagaimana to fix rusty cast iron skillets
Shutterstock

Ia berlaku walaupun kepada tukang masak yang paling rajin-anda berpaling dari telur anda hanya seketika dan mereka dibakar ke bahagian bawah kuali besi besi anda. Atau beberapa tempat air yang tidak disengaja telah meninggalkan pan polka yang dihiasi dengan lapisan karat. Jangan panik! Sementara itu kuali besi tuang boleh retak tidak boleh diperbaiki jika anda meletakkan kuali panas dalam air sejuk untuk membersihkannya, kebanyakan isu lain mempunyai penyelesaian yang mudah.

BERKAITAN: 6 mitos tentang kuali besi terbakar

Jika dibakar sedikit makanan telah dipatuhi pada kuali:

Untuk scrub yang lembut tetapi berkesan, ambil tip dari spa dan gunakan garam! Secara semulajadi taburkan garam halal atau garam laut kasar ke dalam kuali dan gosok dengan kain lap yang bersih dan lembap atau tuala kertas. Untuk tempat yang lebih keras kepala, gunakan pengikis pan plastik untuk mengendalikan makanan terbakar dari kuali. Jauhkan diri dari bulu keluli, mengental pad, atau scrub detergen, yang boleh mengeluarkan bumbu.

Sekiranya kuali anda berkarat atau jika makanan berasid seperti sos tomato atau cuka telah mengeluarkan perasa:

Gunakan scrub detergen yang lembut seperti Bon Ami atau Bar Keepers Friend untuk membersihkan karat atau tempat yang rosak asid. Bilas dengan baik dan kering dengan teliti.

Gosokkan bahagian-bahagian kuali yang tidak dijaga, digoreng dengan minyak sayuran, minyak kanola, atau memendekkan sayur cair. Bergantung pada bilangan bintik-bintik yang tidak bertenaga di kuali dan lokasi mereka, anda boleh merampas kuali pada dapur atau di dalam ketuhar.

Untuk tempat yang kecil di pedalaman, letakkan di atas api sederhana di atas pembakar dapur dan panas selama 10-15 minit, sehingga minyak telah dibakar. Hidupkan pembakar dan biarkan kuali di atas pembakar sehingga disejukkan sepenuhnya.

Untuk tempat yang lebih besar atau jika tempat berada di bahagian bawah atau luar kuali, reseason dalam ketuhar 350 darjah seperti yang diarahkan di sini, letakkan kuali terbalik pada rak atas oven dan bakar selama 30-45 minit.

Jika anda ingin bermula dari awal dengan kuali besi tuang vintaj:

Inilah satu contoh di mana anda mahu pergi ke bandar dengan bulu keluli. Gosok kuali di dalam dan luar untuk mengeluarkan apa-apa bumbu yang tinggal (dan apa-apa lagi yang telah dibakar ke dalam periuk selama bertahun-tahun) sehingga anda melihat besi kelabu-biru yang belum selesai semula jadi.

Basuh kuali yang digosok dengan sabun dan air yang lembut, kemudian kering sepenuhnya. Ikut arahan perasa ini, ulangi 2-3 kali sehingga kuali telah menjadi hitam pada kilauan besi biasa yang biasa.

Hacks makanan musim panas: Cuba cara jenius ini untuk kubus tembikai

Jul.07.201604:03