Bagaimana cara memasak pan timah besi supaya anda dapat menggunakannya seumur hidup

Sebagai salah satu cara memasak yang paling tahan lama dan boleh dipercayai, tidak ada sebab kenapa orang harus terintimidasi dengan bekerja dengan besi tuang. Lagipun, ia telah diuji masa dan terbukti dari Puritans untuk perintis kepada chef profesional sepanjang abad. Tetapi sebelum anda melompat ke dalam hubungan seumur hidup dengan kuali besi, anda perlu membuat musim pertama.

Bagaimana to season your cast iron skillet
kuali besi tuangShutterstock

Jika anda membeli kuali baru dari Lodge, anda sudah melangkah ke hadapan: pengeluar Amerika pra-musim memasak alat besi besi dengan lapisan nipis minyak bakar sebelum setiap bahagian meninggalkan kilang. Walau bagaimanapun, walaupun kuali baru memerlukan sedikit TLC sebelum memakan telur pertamanya, dan ia berlipat ganda jika anda melancarkan kuali besi cor vintage pada jualan tag atau mewarisi periuk bekas.

BERKAITAN: 6 mitos tentang kuali besi terbakar

Inilah bagaimana untuk musim kuali besi tuang anda untuk memberikan penamat nonstatik semulajadi yang sempurna.

  1. Gosok lembut pan besi dengan sabun dan air, kemudian bilas dan biarkan ia kering sepenuhnya.
  2. Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F. Gariskan lembaran baking sheet dengan kerajang dan letakkan pada rak bawah oven.
  3. Dengan tuala kertas, lapkan sekata pada semua sisi (di dalam dan luar) dengan lapisan minyak sayuran yang sangat ringan, minyak kanola, atau pemendekan sayur cair. Ini semua lemak dengan titik asap tinggi, yang bermaksud mereka akan membakar secara bersih dan bukannya melekit. Jangan gunakan minyak zaitun atau mentega untuk musim pan besi besi anda-mereka bagus untuk memasak, bukan hanya untuk perasa awal.
  4. Letakkan kuali terbalik di atas rak oven dan bakar selama 1 jam. Matikan ketuhar, biarkan kuali di dalam ketuhar sejuk sepenuhnya apabila ketuhar menyejuk. Proses penaik pada lapisan minyak membina patina pelindung secara semula jadi, menghaluskan tekstur kasar besi tuang dan membuat penampilan nonstick tanpa bahan kimia disembur.
  5. Ulang mengikut yang dikehendaki; satu bungkusan perasa cukup untuk membuat anda bermula, dan kuali akan terus membina perasa ketika anda memasak dengannya. Untuk bonus perasa, daging bacon, daging babi tebal, atau stik dalam kuali untuk pusingan pertama. Lemak semulajadi dalam daging ini akan menjadi keajaiban pada penamatnya.

Membersihkan pan besi yang berpengalaman adalah semudah membilasnya dengan kain lap bersih atau span lembut di bawah air yang sangat panas, kemudian kering dengan teliti. Untuk memberi pancutan cinta tambahan, gosok kuali yang bersih dengan lapisan minyak sayuran atau minyak kanola yang sangat ringan dan letakkan di atas api sederhana sederhana selama beberapa minit.

Al Roker membuat stik besi tempa yang sempurna

Mac.06.201502:33