Apakah nangka? Vegan ini menarik ‘daging babi’ adalah trend makanan yang sihat yang anda perlukan untuk dicuba

Pernahkah anda cuba nangka? Jika tidak, adakah anda tahu apa itu?

Ia merupakan pengganti daging vegan yang sihat dan ia menjadi salah satu trend makanan terbesar di kalangan vegetarian, vegan dan juga pencinta daging yang mencabar. Paling penting, itu adalah kunci untuk membuat barbeku yang lazat lazat ditarik sandwic ‘babi’ yang anda tidak akan percaya adalah vegan.

Nangka grows in Buwanyanga Village - Sironko, Eastern Uganda, East Africa.
Saham Alamy

Apa nangka?

Saudara buah ara dan sukun, nangka tumbuh di kawasan tropika di Asia Tenggara, Brazil dan Afrika. Walaupun secara teknis adalah buah, konsistensinya sama dengan ayam atau daging babi. Ia mempunyai rasa yang agak neutral apabila muda, jadi ia mengambil rasa apa-apa sos atau perasa yang anda pasangkan dengannya. Ia mempunyai konsistensi yang bersungguh-sungguh yang berfungsi dengan baik dengan sos barbekyu yang tajam untuk membuat vegan BBQ yang menarik ‘sandwich babi’.

Tidak seperti sumber protein haiwan, nangka tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol, ia ringan dalam natrium, dan juga rendah kalori, dengan hanya 20 setiap hidangan 2,65-auns. Di samping itu, nangka mengandungi 3 gram serat setiap hidangan, serta 110 miligram kalium, nutrien yang sihat hati yang ramai di antara kita tidak mendapat cukup.

BERKAITAN: Cara memasak skuash spaghetti, serta resipi skuasy spageti yang lazat untuk dicuba

Cara mudah untuk mendapatkan sihat untuk 2017 (termasuk makan coklat gelap!)

Disember.26.201602:40

Kenapa nangka yang bergaya?

Tahun lepas mungkin menjadi “Tahun Vegan.” Produk yang tidak dapat saya bayangkan beberapa tahun lalu, seperti daging lembu jagung vegan dan seitan bacon, sangat popular hari ini dan muncul di gerai runcit vegan yang komited dan pemakan daging juga berkat profil kesihatan mereka. Sebenarnya, jualan alternatif daging meningkat daripada $ 69 juta pada tahun 2011 kepada $ 109 juta pada tahun 2015.

Sama ada nangka adalah sumber protein yang luar biasa seperti daging sebenar, jawapannya adalah “meh.” Benih nangka kaya dengan protein, tetapi buah itu sendiri tidak. Hidangan berkadar 2.65 auns hanya mempunyai 1 gram protein, berbanding dengan 21 gram yang dijumpai dalam jumlah yang sama dada ayam. Anda juga boleh membeli tepung biji nangka untuk membakar, tetapi masih agak sukar untuk ditemui.

RELATED: 10 resipi vegan yang sihat dan lazat untuk dicuba

Manis Jackfruit
Shutterstock

Bagaimana untuk menyediakan nangka: Muda atau masak

Perkara pertama yang perlu diketahui tentang nangka ialah apabila “muda,” “hijau,” atau tidak matang, ia mempunyai konsistensi dan penggunaan yang berlainan daripada ketika ia matang. Buah nangka masak dimakan seperti buah-buahan segar – satu-satunya perbezaan ialah buahnya yang sangat besar. Buah nangka purata seberat 30 hingga 50 kilogram. Sebaik sahaja anda memotong kulit seperti terumbu karang hijau yang tebal, anda akan menemui bahagian dalam putih berkrim dengan buah berserat dan lubang besar.

Rasa nangka masak manis dan biasanya dimakan mentah atau sebagai sebahagian daripada pencuci mulut. Rakan saya Loc adalah dari Vietnam dan dia membeli seksyen 2 paun untuk $ 15 di Chinatown Manhattan. Setelah menyejukkannya di dalam peti sejuk, dia kemudian memotong biji-bijian itu dengan pisau paring yang tajam (ini mengambil sedikit usaha) dan memakannya di tempat yang besar. Ia masih paling mudah untuk mencari nangka keseluruhan dalam pasaran makanan Asia khusus, tetapi buahnya sedang menuju ke kedai runcit yang besar, juga.

Buat sarapan vegan yang lazat: Pancake kentang manis, bacon ‘terung’

06.06.201803:52

Nangka, nangka yang belum matang boleh didapati dalam tin dan juga di dalam kantung di bahagian kedai runcit yang disejukkan. Ini adalah jenis yang mendapat banyak perhatian sebagai alternatif daging. Ia boleh digunakan dalam Tacos, burritos, kari, mangkuk dan goreng.

Dan bagaimana dengan membeli nangka hijau keseluruhan? Jika anda juga dapat mencari satu, ia akan dipenuhi dengan resin putih yang melekit yang merosakkan apa sahaja yang berlaku. Tetapi jika anda adalah jumlah DIYer – pergi! Hanya tahu bahawa anda telah diberi amaran.

BBQ Pulled Jackfruit Sandwiches
Dapatkan Resipi itu

BBQ Ditarik Buah Nangka

Frances Largeman-Roth, RD

Apa yang perlu dilakukan dengannya

Nangka muda biasanya dibungkus dengan beberapa air, dan kadang-kadang juga garam, jadi berikannya bilas yang baik dengan air sejuk dan biarkan ia longkang di colander sebelum menggunakannya dalam resipi. Kemudian anda boleh melakukan apa sahaja dengannya. Ia berfungsi dengan baik dengan rasa berani dan pedas. Tambahnya kepada cili dan rebus, atau tumis dengan bawang dan lada dan buangnya dalam pita dengan beberapa za’at. Gosokkannya dengan campuran rempah ratus Mexico, masukkannya ke dalam kuali dan kemudian balut dengan beras merah dan alpukat untuk mengisi burrito.

Untuk resipi nangka goreng sendiri, saya menggunakan nangka asli Upton’s Naturals, yang akan anda dapati di bahagian kedai yang disejukkan seperti Wegmans dan Whole Foods Market. Kisah sejati: Saya bukan peminat mengutuk anak-anak untuk memakan sesuatu yang lebih sihat bagi mereka (saya lebih suka mempelajarinya dan menghargai bahan-bahan yang sihat secara semulajadi) – tetapi saya mahu melihat jika nangka akan mencetuskan penggera ” untuk kanak-kanak, jadi saya berkhidmat kepada anak saya, yang hanya suka mencintai daging. Dia memakan separuh sandwic tanpa bertanya apa jenis daging itu dan kemudian meminta yang lain. Bawa nangka!

Frances Largeman-Roth, RD, adalah pakar pemakanan, penulis dan pengarang terlaris. Buku-bukunya termasuk Feed the Belly, Diet CarbLovers dan Makan dalam Warna. Ikuti @FrancesLRothRD dan lihat franceslargemanroth.com laman webnya.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 11 Januari 2017.