Apa yang anda perlu ketahui tentang daging deli

Lihat sandwic, ikon Amerika yang dikasihi. Malah, 50 peratus daripada kita makan satu setiap hari. Tetapi hari-hari ini anda mungkin berfikir dua kali mengenai meraih sandwic pada rehat tengah hari anda, dan bukan hanya untuk karbohidrat dalam roti. Dengan reputasi diprosesnya, daging deli (termasuk ayam belanda, ham, dan daging panggang) tidak membuat banyak “makanan bersih” menyenaraikan hari-hari ini. Tetapi adakah ini benar-benar buruk bagi anda? Jawapannya adalah, ia bergantung. Mari lihat lebih dekat.

deli-meats-tease-today-160308
Shutterstock / Pugovica88

Keselamatan makanan

Jika anda melakukan carian Google cepat di daging deli, anda akan menemui semua jenis artikel yang menghubungkan nitrit dalam daging ini ke jenis kanser tertentu. OK, jadi mengapa nitrit di daging deli? Menurut Institut Daging Amerika Utara (NAMI), natrium nitrit adalah garam dan antioksidan yang digunakan untuk menyembuhkan anjing ham, daging dan panas. Ia juga menghentikan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan botulisme, menghalang kerosakan, dan memberikan daging sembuh warna dan rasa mereka. Sodium nitrit juga membantu menghalang pertumbuhan Listeria monocytogenes, bakteria yang menyebabkan listeriosis penyakit bawaan makanan.

Listeriosis menyebabkan demam, sakit kepala, kelesuan, sakit otot, loya dan muntah. Ia amat berbahaya bagi wanita hamil kerana walaupun ia tidak membuat ibu berasa sakit, dia masih boleh menyebarkannya kepada bayi, menyebabkan komplikasi yang serius. Listeria adalah bakteria yang rumit kerana ia boleh tumbuh di bawah penyejukan. Daging dan anjing panas hanya selamat untuk wanita hamil jika mereka dipanaskan hingga 165 °, dan itu cukup menafikan idea sandwic cepat.

Anda mungkin tertanya-tanya betapa daging “semula jadi” dan makanan organik tetap segar. Mereka menggunakan nitrite berasaskan tumbuhan, seperti yang terdapat dalam saderi, bit dan garam laut. Label itu mungkin akan mengatakan “Tiada nitrat atau nitrit ditambah” dan kemudian dalam jenis yang lebih kecil, “Kecuali bagi mereka yang secara semulajadi berlaku dalam garam laut dan serbuk seledri.” Jadi, anda pergi-anda mendapat nitrit dalam daging deli tradisional, barang yang lebih baik untuk anda.

Keselamatan keseluruhan

Apabila nitrite menggabungkan dengan amina dalam daging mereka mencipta nitrosamines, yang mana beberapa kajian telah mendapati karsinogenik. Hanya kira-kira 5 peratus daripada nitrit yang kita makan berasal dari daging. Sebenarnya kita mendapat sebahagian besar dari tumbuhan dan air. Walau bagaimanapun, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penggunaan daging diproses dikaitkan dengan peningkatan kecil dalam risiko kanser. Dan semakin banyak anda makan, semakin besar risiko. WHO tidak dapat menentukan apa yang diproses dalam daging, seperti daging deli, yang sebenarnya meningkatkan risiko kanser.

Sodium overload

Makanan yang diproses cenderung menjadi natrium yang tinggi. Garis Panduan Pemakanan 2015 untuk orang Amerika mengesyorkan makan kurang daripada 2300mg natrium sehari. Servis 2-auns dari payudara ayam panggang yang dihiris mengandungi antara 360-590 mg natrium. Itu tidak begitu buruk, tetapi apabila anda menambah dua keping roti (240mg), sejenis mustard (125mg) dan mungkin beberapa mayo (85mg), anda melihat jumlah natrium 810 hingga 1040 untuk sammie anda. Selagi anda mengimbangi sepanjang hari dengan hasil segar dan makanan lain yang rendah natrium, anda baik-baik saja, tetapi jika makan malam diambil, anda mungkin melebihi had natrium.

Jika natrium adalah keprihatinan untuk anda, cari daging deli natrium rendah, yang mempunyai kira-kira 115mg setiap 2 auns berkhidmat, atau cuba tidak menambah garam, yang hanya mengandungi 35mg setiap hidangan.

Berapa lama mereka bertahan?

Anda membeli pakej ham dipotong di kedai runcit, membawanya ke rumah dan meletakkannya di dalam peti sejuk. Mungkin anda membuat beberapa sandwic pada hujung minggu dan kemudian anda meletakkan bungkusan kembali di dalam peti sejuk. Jam kini berdetik dan anda mempunyai 3 hingga 5 hari untuk menggunakannya. Mereka mungkin tidak berbau buruk atau kelihatan buruk, tetapi ingat-listeria boleh tumbuh di dalam peti sejuk. Sekiranya anda membeli daging yang dihiris segar di deli, anda perlu dimakan dalam masa 3 hari.

Pokoknya:

Sekiranya anda menikmati daging deli, makanlah kadangkala dan simpan dengan betul. Dan paling selamat untuk mengelakkan makan semasa hamil.

Frances Largeman-Roth, RDN, adalah pakar pemakanan, penulis dan pengarang terlaris. Buku-bukunya termasuk Feed the Belly, Diet CarbLovers dan Makan dalam Warna. Ikuti @FrancesLRothRD.