Apa yang ada dalam nama? Vodka ‘Five Wives’ dilarang menyerang Mormons

Apabila Steve Conlin menamakan vodka Five Wives, dia tidak tahu ia akan menyebabkan kontroversi seperti itu. Sekarang, Idaho telah mengharamkan jenama minuman keras itu.

“Kami merasakan konsep Five Wives Vodka menyinggung segmen penting penduduk kita dan (ia) tidak akan dibawa,” kata Bahagian Liquor State Idaho dalam surat kepada penyulingan Conlin, Ogden’s Own.

Segmen yang dimaksudkan oleh surat itu ialah Mormons, sebuah kumpulan yang mana Conlin mengenali dengan baik, memandangkan dia tinggal di Utah.

“Di sini kita berada di lubang Mormonisme, dan Idaho mengharamkannya – kami sangat terkejut,” kata Conlin TODAY.com. “Kami tidak membuat keseronokan; kami membuat keluhan kepada sejarah masa lalu Amerika Barat. “

Idea untuk nama itu datang dari seorang kawan yang menganggap syarikat seperti Three Olives (jenama premium vodka) dan Five Guys Burgers mempunyai cincin yang baik kepada mereka. Jadi dia mencadangkan Lima Wives untuk sajak yang menarik. Sendiri Ogden melakukan beberapa penyelidikan selepas nama itu dibangunkan, belajar bahawa salah satu kereta api pertama ke Utah membawa lima wanita di atas kapal.

“Kami fikir kami dapat mengikatnya,” kata Conlin melalui telefon. “Tetapi kita tidak cuba menjadi intelektual; kami hanya mahu menjual vodka dan melakukannya dengan cara yang menyeronokkan dan ringan. “

Conlin bukan satu-satunya penyedia yang mempunyai masalah dengan penjenamaannya. Flying Dog Brewery di Maryland kini terlibat dalam tuntutan mahkamah terhadap negeri Michigan, yang sementara melarang IPA gaya Belgium, Raging Bitch.

“Saya fikir penapisan telah pergi dengan ‘Lady Chatterley’s Lover,'” kata pemilik kilang bir, Jim Caruso. “Mereka melanggar hak kami dengan menapis label bir.”

Apabila Michigan menafikan Flying Dog sebagai lesen untuk menjual Raging Bitch, bir terkemuka yang sangat popular dengan wanita, Caruso menyaman. Lagipun, dia memberitahu TODAY.com, perkataan “jalang” tidak diharamkan pada televisyen siang hari. Di samping itu, beliau berkata, dia terkejut dengan kekurangan garis panduan mengenai apa yang dianggap menyinggung perasaan. Michigan membenarkan Pengasas Dirty Bastard, tetapi bukan birnya. Di Alabama, Dirty Bastard dilarang, tetapi Raging Bitch dijual. Setiap negeri mempunyai proses sendiri untuk mendapatkan lesen minuman keras, jadi tidak ada peraturan di seluruh lembaga.

Sementara lembaga minuman keras Michigan telah membalikkan jawatannya, Caruso terus meneruskan tuntutannya, mengatakan hak Pindaan Pertama melanggar undang-undang.

“Saya benar-benar percaya bahawa kebebasan bersuara berlaku kepada label bir, jadi kami tidak akan membiarkannya pergi,” kata Caruso. “Setiap orang mendapati sesuatu yang menyinggung perasaan, dan kunci sebenar adalah mengetahui khalayak anda.”

Minuman ini bukanlah satu-satunya dengan nama-nama saucy. Anda boleh menemui brews seperti Stout Chocolate Seksual oleh Brewing Foot Hills di North Carolina; Ketua Ikan Anjing Delaware membuat bir peringatan kepada Miles Davis yang dipanggil Bitches Brew, dan di Utah,Wasatch Brew Pub dan Brewerymenjadikan Polygamy Porter yang memenangi anugerah, iaitutidak diharamkan di Idaho.

Bagi Five Wives Vodka, syarikat kini menjual T-shirt “Percuma Lima Wives” dan menembak gelas untuk menaikkan wang dan membantu mendapatkan kata-kata tentang larangan.

Lagi dari TODAY Food:

  • Jangan menghukum brew dengan penutupnya: 5 bir hebat dengan label jahat
  • Adakah wain selebriti bernilai harganya?
  • Dalam mempertahankan vodka: Seorang pemilik bar berat
  • Video: Minum kopi Leonardo DiCaprio, wain Sting