Apa itu misteri cecair dalam yogurt anda? Kami mendapat jawapannya

Peeling terbuka wadah yogurt boleh menjadi pengalaman traumatik: Sekali-sekala, cecair misterius akan duduk di sana di bawah tudung.

apa is the liquid on top of yogurt?
APA YANG ANDA??!?!?Getty Images

Baru-baru ini, internet telah menjadi perbalahan dengan persoalan lama ini: Apa yang ada di sini adalah bahan berair di atas yogurt anda, dan apa yang kita lakukan dengannya?

RELATED: Yogurt bukan hanya untuk sarapan pagi! 53 cara menggunakan bahan ajaib ini

“Sebenarnya ada jawapan saintifik yang sejuk untuk misteri ini,” kata Sheryl Kesey Thompson, pengurus di Nancy, sebuah kilang krim yogurt milik keluarga di Eugene, Ore., Memberitahu HARI INI.

Whey – bahan cecair – adalah air nutrien-padat yang secara semulajadi hadir dalam susu, katanya.

Salmon, yogurt Yunani, lebih banyak: 5 makanan untuk letupan lemak perut berbahaya

03.03.201703:32

Sedia untuk pelajaran sains? Pada dasarnya, apabila susu dibudidayakan untuk membuat yogurt anda bagus dan tebal, whey digantung dalam penggantungan, dalam dinding sel susu. Tetapi apabila yoghurt digerakkan dalam pengangkutan, atau apabila anda memasak sudu di dalam bekas itu, anda memecahkan dinding sel dan whey (a.k.a. liquid stuff) dibebaskan, dia menerangkan: Itulah sebabnya anda melihat whey di bahagian atas yogurt anda.

BERKAITAN: Dari yogurt ke kombucha, makanan yang difermentasi memberi manfaat kesihatan anda secara keseluruhan

Tapi tunggu! Jangan parit.

“Whey kami kaya dengan kalsium, probiotik dan protein, jadi kami mengesyorkan anda menyalurkannya ke dalam yogurt anda atau mencurahkannya dan menyimpannya untuk sup, sup, atau menambahnya ke hidangan anjing bertuah anda,” kata Kesey Thompson.

Atau lakukan seperti peminum teh berani ini: