Apa itu jeruk? Pasangan Texas menyaman mengenai definisi makanan ringan ini

Undang-undang Texas tentang jeruk telah meninggalkan rasa masam di mulut satu pasangan – dan mereka melakukan sesuatu mengenainya untuk membantu rakan-rakan petani di seluruh negeri.

Anita dan Jim McHaney berpindah ke ladang seluas 10 hektar di Hearne, Texas, selepas bersara pada tahun 2013. Bidang ini subur sehingga McHaneys dapat membawa hasil mereka ke pasaran petani tempatan setiap hari Sabtu untuk dijual. Ia adalah impian persaraan mereka.

The McHaneys' harvest.
Penuaian McHaneys.Anita McHaney

Salah satu cara terbaik yang pasangan itu cuba untuk menambah pendapatan mereka ialah untuk mengambil barang-barang yang sisa seperti bit dan okra, terutama di antara hari-hari pasaran dan semasa musim panas di Texas. Tetapi apabila McHaneys pergi ke kelas untuk memastikan mereka melakukan segala-galanya apabila ia datang untuk menanam dan menjual barangan mereka, mereka menyedari Ladang Berry Ridge mereka yang kecil sedang menghadapi masalah besar … sekurang-kurangnya ketika datang ke jeruk.

Jabatan Kesihatan Negeri Texas menguatkuasakan Undang-undang Makanan Cottage, yang membolehkan beberapa jenis penghasilan makanan di rumah “dikecualikan daripada keperluan penubuhan perkhidmatan makanan.” Undang-undang ini membolehkan ibu dan perniagaan pop dan petani membuat dan menjual barangan makanan tertentu tanpa perlu mematuhi peraturan dapur komersial.

Walaupun undang-undang telah dikemas kini pada tahun 2013 untuk memasukkan segudang barangan mesra pasaran petani – dari barangan yang dibakar ke kopi panggang dan buah-buahan kering – takrifan “acar” termasuk hanya satu sayuran: timun.

penapaian-101-acar-hari ini-160114
Dipelihara Gherkins (di latar belakang kayu) sebagai tembakan jarak dekat; ID Shutterstock 360489134; PO: makanan hari iniShutterstock / HandmadePictures

“Kacang acar dilihat sebagai produk bernilai tambah. Di Texas, kami suka jeruk kami jenis jeruk. Apabila kita membaca ini, saya berkata, ‘Anda akan memberitahu semua orang di Texas bahawa jeruk jalapeno jeruk tidak sebenar? ‘ Maafkan saya, “kata Anita McHaney kepada HARI INI.

Kebanggaan Texan selain, bahasa yang ditetapkan oleh perkhidmatan kesihatan bermakna beberapa petani seperti McHaneys, yang tidak dapat menanam timun kerana cahaya matahari, tanah berpasir, akan kehilangan pendapatan. Anita memberitahu HARI SATU bahawa hanya menjual hasil segar di pasar Sabtu tidak membenarkan mereka memecahkan walaupun, dan penjerukan adalah penyelesaian biasa.

“Kami tahu banyak orang yang membuat dan menjual jeruk [timun] dan mereka dibanjiri orang di pasaran yang mengatakan ‘Di mana bit bit jeruk, di mana okra jeruk?’ Dan [petani] perlu memberitahu mereka bahawa mereka tidak dibenarkan menjualnya, “kata Anita.

‘Saya terkejut!’ Perhatikan Kathie Lee dan Hoda cuba jeruk coklat

Ogos.11.201701:03

Jika penjual menjual sayuran jeruk yang bukan timun di pasar petani, The Texas Monitor melaporkan mereka boleh dikenakan denda sehingga $ 25,000.

Daripada melepaskan jualan pasaran petani yang menguntungkan, McHaney meminta bantuan Institut Keadilan di Austin, Texas. Pasangan itu memfailkan saman terhadap Jabatan Perkhidmatan Kesihatan Negeri Negeri pada 31 Mei dengan firma undang-undang Drinker, Biddle dan Reath, yang mengambil pro bono kes.

“Kami orang yang sangat konservatif,” kata Anita kepada HARI INI. “Apabila kita melihat undang-undang adalah salah, kita tidak hanya memecahkannya, kita cuba mengubahnya menjadi rasional, itulah yang kita cuba lakukan di sini.” Anita berkata dia percaya perubahan undang-undang boleh membantu banyak orang Texans – terutamanya ibu tunggal atau ibu tinggal di rumah yang boleh dengan mudah mengambil produk dan membuat “sedikit wang tambahan.” Menurut Institut Keadilan, wanita mewakili 83 peratus pengeluar makanan kotej di Amerika Syarikat.

Salah seorang peguam McHaney, Nate Bilhartz, memberitahu The Associated Press bahawa definisi jeruk sempit negara itu mengabaikan “presiden Mahkamah Agung baru-baru ini yang menjunjung tinggi hak di bawah Perlembagaan Texas untuk mendapatkan hidup jujur ​​tanpa campur tangan pemerintah yang tidak munasabah.”

Sebagai berita keadaan McHaney menyebar di media sosial, ramai di Twitter bertindak balas terhadap saman itu, walaupun kebanyakannya melalui punca jeruk.

Beberapa tweeter merasakan “masam” tentang keseluruhan perkara.

Satu lagi fikir definisi sempit negeri itu bukanlah “halal”.

Dan satu orang mengatakan undang-undang itu terlalu “cu-rumit” dan pasangan itu sepatutnya berehat.

Bagaimanapun, yang lain tidak fikir kes itu adalah “dill besar”.

Sebelum bersara, McHaneys bekerja sepanjang hayat di Houston (Anita sebagai jururawat dan Jim adalah perunding kejuruteraan) untuk dapat membeli ladang mereka sendiri dalam persaraan.

Sehingga kes itu diselesaikan, bagaimanapun, ladang itu tidak berlaku – ketika McHaneys mengalihkan tenaga mereka dari menuai dan menjual pada pasar Sabtu untuk menukar definisi “jeruk” untuk generasi petani Texas yang akan datang.

Erica Chayes Wida adalah wartawan dan penulis makanan yang berpusat di New York City yang terobsesi dengan budaya, puisi dan perjalanan antarabangsa. Ikut kerjanya di Instagram dan Contently.