Adakah anda benar-benar memerlukan Mikroplane untuk dapur anda? Ya, dan inilah sebabnya

Mengatakan “Mengapa saya memerlukan Mikroplane? Saya sudah mempunyai parut!” seperti berkata “Mengapa saya memerlukan Subaru? Saya sudah mempunyai Dodge Neon!” Anda mungkin menyimpan wang dalam jangka pendek dengan pembelian “starter” yang lebih murah, tetapi dalam jangka panjang, kebolehpercayaan dan pembinaan yang kukuh akan membayar untuk dirinya sendiri. (Saya sama-sama seorang Microplane yang setia dan pemilik Subaru, jadi saya bercakap dari hati di sini.) Walaupun ia mungkin kelihatan seperti peningkatan yang tidak perlu untuk sekeping peralatan dapur dengan dasarnya satu fungsi, melabur dalam Microplane adalah pintar keputusan untuk kepuasan dolar untuk dolar.

Pelan Mikro
Terdapat Microplane untuk setiap jenis grating yang mungkin perlu dilakukan.Casey Barber

Ya, Microplane adalah parut. Tetapi apa yang dilakukannya, ia berfungsi dengan baik. Kisah asal jenama Microplane adalah bahawa ia telah dibangunkan sebagai satu suite alat kerja kayu, bertujuan untuk mencukur halus dan menyelesaikan kepingan kayu dengan ketepatan pembedahan. Tahap ketukangan ini bererti apa sahaja yang anda parut, anda akan mendapat hasil yang lebih tepat dengan kurang usaha. Pemasak profesional bersumpah dengan Microplanes untuk mendapatkan pekerjaan yang dilakukan tetapi tidak seperti peredaran perendaman untuk sous vide atau kuali tembaga, harga alat profesional dalam kes ini adalah $ 15.

Menggunakan a Microplane to grate cheese
A Microplane adalah alat yang sempurna untuk menanam keju keras.Casey Barber

Mikro pesawat datang dalam pelbagai bentuk, saiz, dan gaya, dengan lubang grating cukup baik untuk rempah atau cukup luas untuk keju lembut seperti mozzarella. Tetapi jika anda hanya akan membeli satu, mulakan dengan model gigi halus. Inilah Mikroplane yang saya gunakan untuk memancarkan paling kerap – ia menjadi keju keras seperti Parmesan dan Pecorino menjadi wisps lapang, zermat semua sitrus tanpa tenggelam tepi tajam ke dalam pith pahit, dan cukup sukar untuk menjadikan seluruh rempah seperti pala dan kayu manis menjadi segar , serbuk wangi.

Pembantu dapur lain yang murah: Alat $ 6 ini akan menjadikan anda tukang masak yang lebih baik

Ia juga melakukan kerja keras “halia” halia segar dan bawang putih tanpa perlu mengambil pisau. Mengisar halia berserat dan bawang putih pedas memberi mereka tekstur yang hanya mencairkan ke dalam sos atau hidangan yang anda gunakan dalamnya. Permainan-changer!

a Microplane grating butter
Mentega parut pada Microplane untuk pastri yang sempurna.Casey Barber

Jika anda akan pergi kacang-kacangan dan membeli lebih daripada satu Mikroplane, saya mencadangkan kotak parut untuk memberikan anda yang paling bangsat untuk anda. Dengan pelbagai permukaan grating yang berbeza, anda boleh membuat reben nipis timun atau skuasy, rebus reben mentega beku untuk kerak pai yang terbakar, dan membuat gunung kubis yang dicincang untuk coleslaw atau kentang untuk kentang goreng tanpa menyentuh pemproses makanan anda.

Berkaitan: 5 cara yang tidak dijangka untuk menggunakan kotak parut

Oh ya, adakah saya menyebut bahawa Microplane lebih mudah dibersihkan daripada pemproses makanan? Semua produk adalah mesin pencuci pinggan mangkuk atas yang selamat jika anda mahu pergi laluan itu, tetapi cuci tangan cepat juga melakukan silap mata. Lagipun, mereka diperbuat daripada keluli tahan karat-mereka boleh mengatasinya.

5 cara menggunakan kotak parut

Sep.26.201601:02