Adakah anak saudara Kolonel Sanders secara tidak sengaja menumpahkan rahsia kepada resipi KFC?

KFC telah terkenal menyimpan 11 herba dan rempah yang digunakan untuk melekatkan “ayam fingerlickin” yang baik “ayam goreng sangat dekat dengan dada.

KFC
Satu baldi ayam goreng KFC Extra Crispy dipaparkan pada 30 Oktober 2006 di San Rafael, California.Getty Images

Tetapi seorang wartawan di Chicago Tribune percaya dia telah memecahkan kod renyah itu setelah menemani anak saudara Kolonel dan bekas pekerja.

Misteri resipi itu boleh dikatakan sebagai pemasaran pemasaran terbesarnya. Pada tahun 2008, sebagai aksi publisiti, syarikat itu mengupah pengawal Brinks untuk mengangkut resipi tulisan tangan Kolonel ke lokasi baru yang lebih selamat.

Dan laman web KFC yang baru dirombak mempunyai watak Kolonel Sanders yang mengumumkan bahawa dia akhirnya bersedia untuk mendedahkan resipi kepada dunia – apabila, tentu saja, dia tidak berfungsi dan tanda “keluar dari perintah” muncul di skrin.

Terdapat banyak percubaan gagal untuk mencuri rahsia dibumbui. KFC menggugat orang terakhir yang mendakwa telah menemuinya – jadi bagaimana mungkin wartawan ini mendedahkannya dengan begitu mudah?

Nah, dia bertemu dengan anak saudara Kolonel, Joe Ledington, dan ketika mereka melompat-lompat buku scrapbook keluarga Sanders, Ledington menarik wasiat terakhir dan wasiat isteri kedua Sanders, dan di belakangnya ada resipi tulisan tangan untuk bumbu ayam goreng Campuran – dengan 11 herba dan rempah. Serius.

Apabila ditanya apakah ini yang 11 herba dan rempah-rempah, Ledington berkata, “Itu adalah 11 herba asli dan rempah-rempah yang sepatutnya menjadi rahsia.”

Dan, ya, itu sahaja. Tiada bunga api meletup atau hantu Kolonel Sanders muncul. Cukup anti-climactic, betul?

Inilah resipi penuh seperti yang ditunjukkan oleh Ledington:

11 rempah – Campurkan dengan 2 cawan putih

 1. Garam 2/3 Ts
 2. 1/2 Ts thyme
 3. 1/2 Ts basil
 4. 1/3 Ts oregano
 5. 1 garam celerium
 6. 1 l lada hitam
 7. 1 Ts mustard kering
 8. 4 paprika
 9. 2 Garam bawang putih
 10. 1 halia tanah
 11. 3 l lada putih

Bahan rahsia, kata Ledington, adalah lada putih. Kembali pada tahun 1950-an apabila resipi telah dibangunkan, “tiada siapa tahu bagaimana menggunakan lada putih,” katanya Tribune.

KFC
Satu baldi ayam goreng KFC Extra Crispy dipaparkan pada 30 Oktober 2006 di San Rafael, California.Getty Images

Apabila Ledington menyedari kerosakan yang mungkin telah menyebabkannya, bagaimanapun, dia mengecam keyakinannya, memberitahu Tribune resipi itu “boleh” sah, tetapi dia tidak boleh mengatakan “pasti,” sambil menambah bahawa ini adalah kali pertama dia menunjukkannya kepada seorang wartawan.

Tidak ada yang mengejutkan, KFC tidak akan mengesahkan atau menafikan kesahan resipi itu.

Renyah, renyah, lazat! Cara membuat ayam goreng ibu Savannah

Mei.04.201601:32

Jadi Tribune dapur uji melakukan perbandingan sampingan, mendapati bahawa kedua-duanya “hampir tidak dapat dibezakan” – tetapi hanya sekali mereka menambahkan MSG, yang rep untuk rantai mengesahkan adalah ramuan semasa.

Bolehkah kita yakin bahawa inilah sebenarnya resipi asli Kolonel (dan mungkin kepunyaannya yang paling berharga)? Mungkin tidak. Sebagai salah satu rahsia perdagangan yang paling ketat di dunia perniagaan, KFC mungkin akan menghalang kita daripada mengetahui. Tetapi jangan ragu untuk memasak periuk tekanan anda (ya, nampaknya itulah yang digunakan dalam resipi asal), cuba resipi, dan hakim sendiri.