10 perkara yang anda tidak tahu mengenai udang galah, ditambah dengan resipi roll Lobster Luke

Jika anda masih belum menikmati lobster musim ini, tidak ada masa seperti sekarang kerana ia Hari Kebangsaan Lobster! HARI INI telah mendapat anda dilindungi dengan resipi roll lobster muktamad dari Lobster Lukas, tetapi pertama-tama periksa 10 keseronokan fakta yang mengejutkan tentang kerak bumi.

Biru Lobster
Alessandra Bulow / HARI INI

1. Ya, mereka boleh berwarna biru kobalt

Sekitar satu dari dua juta mempunyai ciri ini. Satu daripada 50 juta adalah warna dua warna: setengah oren terang, setengah coklat gelap. Satu daripada 100 juta krustasea adalah albino. Tiada lobster yang jarang digunakan oleh manusia.

2. Lobster terbesar yang pernah ditangkap beratnya £ 44 dan dijumpai di Nova Scotia pada tahun 1977

Itulah menurut Rekod Word of Guinness Book. Pada tahun 2012, lobster Maine terbesar yang pernah ditangkap beratnya 27 kilogram dan dijuluki sebagai “Rocky” kerana cakar penghancur seperti tongkat yang besar. Rocky dibebaskan kembali ke laut sekiranya anda tertanya-tanya.

3. Setiap udang mempunyai dua cakar yang berbeza

Yang lebih besar dipanggil “penghancur” dan yang lebih kecil dipanggil “pincher” atau “mesin pencincang.” Sama seperti manusia, sesetengah lobsters adalah hak dan ada yang kiri. Cubit dari kuku penghancur boleh menyampaikan sehingga 100 paun tekanan.

4. Tetapi tunggu, tidak semua lobster mempunyai cakar.

Lobster berkilat tanpa garpu datang dari Caribbean dan sering ditangkap untuk daging ekor mereka. Lobsters yang dijual di Amerika Syarikat terutamanya berasal dari Maine atau Kanada dan dihargai untuk TCK mereka: cakar, buku jari dan daging ekor.

5. Cara terbaik untuk mengetahui bahawa udang lobster anda segar adalah dengan saiz antenanya.

Cari satu dengan antena yang sama panjang badannya.

Jangan get cheated! How to tell if you’re eating real lobster
Lance Booth / HARI INI

6. Ia mengambil lima lobster satu paun untuk menghasilkan satu paun daging.

BERKAITAN: Adakah udang lobster anda palsu? 5 cara untuk mengetahui sama ada makanan anda adalah benar

7. Memilih lobster Maine adalah cara terbaik untuk mengetahui bahawa udang galah anda dapat ditangkap secara lestari.

Di Maine, hanya lobster yang mempunyai kerangka karapace yang berukuran antara 3-1 / 4 hingga 5 inci dapat dituai. Juga, nelayan Maine memeriksa setiap udang yang ditangkap dengan tangan. Sekiranya udang kambing betina dengan panen dituai, takik kecil dibuat pada ekornya sebelum dia dibebaskan ke dalam air supaya dia dapat terus membantu penduduk tumbuh.

8. Antara bulan Julai dan Oktober, lobster molt-bermakna mereka menanggalkan cengkerang keras yang mereka telah keluar dan membentuk yang baru.

Lobster jeruk berwarna terang yang dituai dalam tempoh ini dipanggil cangkang baru dan daging mereka dihargai dengan rasa ultra manis dan tekstur lembut. Hebat untuk pemula, mereka lebih mudah menghancurkan daripada lobster keras kerana kerang mereka masih menenangkan. Lobster kulit keras boleh didapati sepanjang tahun. Mereka lebih gelap warna dan daging mereka mempunyai rasa brinier.

9. Bahawa “barangan hijau” di dalam udang galah disebut tomalley.

Ia pada dasarnya adalah hati dan pankreas dan tidak boleh dimakan, hanya untuk selamat. Cuma mengikisnya dan dapatkan barangan yang baik-daging yang manis dan mentega.

10. Mendidih atau mengukus dalam air laut adalah yang terbaik.

Sekiranya anda tidak mempunyai air laut pada pelupusan anda, tambah satu perempat garam laut untuk setiap gelen air yang anda gunakan.

Lukas's Lobster Roll
Dapatkan Resipi itu

Roll Lobster Luke

Lobster Lukas