10 makanan yang menjadikan Amerika hebat

Makanan Amerika mendapat rap tidak adil hari ini. Dengan kebanjiran masakan etnik – apa sahaja yang bermakna, di dalam periuk lebat yang hebat ini – dan pasar raya yang penuh dengan salad bar dan makan malam gelombang mikro, mudah untuk melupakan berapa banyak hidangan tempatan yang luar biasa masih dihidangkan di atas meja di seluruh tanah. Makanan dengan rasa tempat. Makanan, saya tidak berasa terlalu berani mengatakan, yang membantu menjadikan Amerika hebat.

Sudah waktunya untuk meraikan beberapa orang.

Senarai kami tidak dimaksudkan untuk menjadi menyeluruh. Kami tidak menyertakan barbeku kerana sebaik sahaja kami memulakan perakaunan kami – dari North Carolina daging babi ke Texas Hill Country brisket – menjadi jelas kami memerlukan senarai yang panjang dan berasingan untuk memberikan BBQ. Dan pai epal, sementara ikonik, adalah import Eropah yang tersebar di mana-mana di bangun Johnny Appleseed.

Semua 10 menyatakan asal usulnya, walaupun. Dan masing-masing bernilai perjalanan untuk memburu habitat asalnya, dari laut ke laut yang berair.

1) New Clam chowder (Massachusetts)

Walaupun tidak ada perjalanan ke Boston yang lengkap tanpa mangkuk cham chowder, tidak adil untuk menyerahkan satu ini ke Massachusetts sahaja – atau untuk berpura-pura bahawa chowder adalah satu perkara.

MAKANAN SEAFOOD CLAM RESTAURANT SOUP CHOWDER REGIONALCUISINE NEW ENGLAND COOK SHELLFISH CRACKERS CUP SPOON
KERAJAAN MAKANAN KRT SLUGGED: CHOWDER KRT PHOTOGRAFT BY BOB FILA / CHICAGO TRIBUNE (KRT106- 1 Mac) Clam chowder adalah pesanan pengambil pesanan popular di New England. (TB) PL KD 1999 (Vert) – NO MAGS, NO SALES —
Bob Fila / Hari ini

Cod atau bass telah ditambahkan pada akhir abad ke-18, tetapi tidak sehingga pertengahan 1800-an membuat kerang mula muncul dalam resipi, dan susu – sekarang dianggap sebagai komponen penting – tidak muncul sehingga tahun 1860-an.

Formula ini dibuang pada awal abad ke-20, walaupun klasik berkrim kadang-kala bersaing untuk bertanding dengan krim kerang Manhattan berasaskan tomato. (Tidak, sebenarnya, dari Manhattan.)

Kerang pilihan biasanya adalah jenis Timur yang dikenali sebagai quahog (CO-hog), dengan cangkang tebal daripada tiga inci; Buahnya yang gemuk membantu memberikan krim sepakan kencang. Kerang yang lebih kecil daripada jenis yang sama, Mercenaria mercenaria, lebih dikenali sebagai littlenecks atau cherrystones dan biasanya tidak digunakan untuk chowder.

Tepung yang betul adalah dalam dan aromatik, dengan perisa berlapis di atas asas yang porky. Antara Red Sox yang akhirnya menang, dan semua krim itu, saya akan memberi amaran kepada penduduk Boston untuk mengharapkan banjir pelawat yang tidak akan pergi. Dan saya tidak bercakap mengenai pelajar Harvard.

2) Pastrami (New York)

Warga yang munasabah boleh tidak bersetuju mengenai pastrami mana yang terbaik di New York, dan oleh itu alam semesta. Ada yang memuji prototaip di Carnegie Deli yang cerah. Orang lain memegang wang mereka pada versi tebal, potong tangan di Katz. (Walaupun kami menghargai pemisahan Pantai Barat yang sengit dari peminat Langer di L.A. … c’mon.)

TRAVEL LIFESTYLE ENVIRONMENT NEW YORK NEIGHBORHOODS PASTRAMI
KRT TRAVEL STORY SLUGGED: PHOTOGRAPH DELIS KRT BY SUSAN TUSA / DETROIT PRESS FREE (KRT132-1 Jun) Pastrami berair di Katz menguruskan keseimbangan antara zing peppers dan manis kayu manis. Delis lebih daripada empat dinding dan beberapa chow lazat. Yang terbaik dari mereka adalah pantulan kejiranan yang mengelilinginya. (DE) PL KD (Horiz) (ded)Susan Tusa / Hari ini

Apa yang tidak dipertikaikan ialah pastrami pada rai adalah makanan Platonic yang ideal untuk makanan deli: dua kepingan roti roti yang bagus, sebuah timbunan daging lembu yang hangat, mungkin lembaran mustard sederhana.

Pastrami adalah kejayaan manusia atas daging. Ia bermula dengan papak brisket (atau pinggan) yang sederhana – potong itu, tidak seperti grill-dan-servis yang mudah dilihat dari lembu yang lebih jelas, meminta perubahan.

Kemudian penawar kering: garam, sudah pasti bahagian yang baik dari lada hitam retak, mungkin beberapa gula dan rempah-rempah – yang duduk di atas daging kerana ia diasumsikan dengan kesabaran yang kekal. Pakar daging New York Encik Cutlet mencatatkan Carnegie menyembuhkan pastrami mereka selama dua minggu. Apabila akhirnya siap, seluruh pastramis dikukus selama beberapa jam sebelum disajikan.

Ia adalah jadual memasak Dunia Lama, dengan nama yang berasal dari orang Yiddish mengambil pastrai Romania, dan juga akar yang lebih tua di Turki. Tetapi ia adalah pendatang Yahudi New York yang mendakwa pastrami sebagai mereka sendiri pada awal 20 tahunth abad, dan menjadikannya makanan utama dalam masakan di bandar-bandar makanan terbesar ini.

pagebreakShoofly pietrue

3) Shoofly pie (Pennsylvania)

Orang Amerika adalah penyedut untuk pai buah, tetapi ini memperlakukan kue-kue Pennsylvania Pennsylvania untuk menghasilkan terasnya yang penting dan lazat. Kerak, dengan molase dan serbuk. Tidak lebih. (Walaupun James Beard menegaskan kismis adalah sebahagian daripada campuran.)

MAKANAN PIES SHOOFLY AMISH DESSERT
KRT MAKANAN MAKANAN: SHOOFLY KRT PHOTOGRAFT BY BOB FILA / CHICAGO TRIBUNE (KRT6-Ogos10) Ahli sejarah William Woys Weaver bekerja di luar rumah Paoli, Pennsylvania. Dalam bukunya, “Pennsylvania Dutch Country Cooking,” Weaver menegaskan bahawa pai tembikar sebenarnya adalah kue sarapan pagi yang ditetapkan pada tahun 1876. Pencuci mulut yang bermalas-malasan bermula dengan kerak pie yang kental, berakar yang menyokong pita custard bertekstur, molasses goop, dengan tepung terigu, memendekkan dan gula. (TB) AP PL KD 1998 (Horiz)Bob Fila / Hari ini

Asal-usulnya agak gatal. Pengarang John Mariani mendapati rujukan pertama pada tahun 1926, sementara Linda Stradley mengemukakan bahawa ia adalah pembaharuan tart kek, yang dibuat dengan sirap tongkat halus.

Dalam kedua-dua kes, Amish – yang menikmati versi “basah” (serbuk di atas) dan “kering” (serbuk campuran) – telah mendakwa ia sebagai mereka sendiri. Sesetengah orang mungkin mendakwa kering adalah lebih banyak kek yang berkulit daripada pai. Kita tidak akan berdalih, kerana sama ada cara, ia sangat baik.

Serbuk-serbuk itu menambah tekstur ke rasa molasses padat. Di negara Amish, anda mungkin diberitahu nama itu merujuk kepada keperluan yang berterusan untuk menjauhkan diri daripada ramuan-ramuan yang manis ini dan kolam sirap yang terbentuk di atasnya.

Variasi berlimpah, menggabungkan coklat atau sirap tebu Steen. Mereka juga baik, walaupun asal tidak memerlukan banyak pengemaskinian, kecuali untuk mendapatkan krim disebat di atas.

Shoofly pie adalah kesederhanaan bakar-baik yang sempurna. Ini bukti bahawa kadang-kadang bahan asasnya adalah semua yang anda perlukan.

4) Smithfield ham (Virginia)

Itali mempunyai prosciutto mereka, orang Sepanyol serrano mereka. Ini adalah watak dan bahan, mempunyai sejarah. Jadi kenapa begitu ramai orang Amerika yang hanya hunks tanpa rasa hambar?

Ramai orang Selatan tidak pernah tunduk kepada kebodohan itu, dan mengucapkan terima kasih. Walaupun anda boleh menemui ham negara yang sesuai di kedai-kedai smokehouses di seluruh Selatan, Virginia mempunyai warisan ham sebenar, bertempat di bandar kecil Smithfield, tepat di seberang Sungai James dari Newport News.

Sejarah ham Smithfield mencatat sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya hingga 1779. Undang-undang negeri 1926 membenarkan hanya ham sembuh dalam had bandar untuk diberikan nama.

Sepanjang dekad, banyak kedai perokok di bandar itu – Gwaltney, Luter, dan sebagainya – telah ditapis menjadi sebuah syarikat tunggal, Smithfield Foods, yang memandangkan General Motors ke kereta. Sebagai satu-satunya permainan yang tinggal di bandar Smithfield, ia memegang tuntutan kepada apa yang boleh dikatakan setara Amerika bersamaan dengan makanan yang dilindungi oleh Eropah.

Sudahlah hari-hari babi tempatan yang sedang makan di padang kacang tanah yang berhampiran, walaupun telah lama mendakwa kacang-kacangan itu menyediakan tandas dengan nota tanah yang tersendiri. Walaupun kemodenan telah menjadikan proses pengawetan kering lebih seragam, tiada apa yang dapat mempercepat enam bulan yang diperlukan untuk mengecilkan empangan ini ke saiz dan menumpukan rasa mereka kepada kesempurnaan asin.

Perisa membangkitkan masa ketika babi bercita-cita untuk sesuatu yang lebih mulia daripada daging putih yang lain. Di dalam paeannya sendiri, RW Apple di New York Times mencatatkan bahawa Smithfield ham “menyerupai persamaan dengan ham yang disembur merah jernih, berair, dan berair seperti kuda berangan kuda kepada kuda chestnut. “

Oleh itu, jika anda menemui seorang Itali atau orang Sepanyol di ladang ham, berikan mereka kepada Smithfield pada biskut, atau goreng dengan kuah mata merah. Sudah waktunya untuk bangga dengan kepingan kecil syurga babi Amerika sendiri.

5) Po-boys (Louisiana)

Di kebanyakan sandwic Amerika, lebih banyak ramuan, meriah. Sebaliknya, Perancis memilih beberapa perkara penting, dan semangat yang sama seolah-olah memberi inspirasi kepada anak-anak New Orleans. Anda pasti dapat menemui anak-anak lelaki yang ditimbun tinggi, tetapi beberapa yang terbaik adalah model penahanan luar biasa.

MAKANAN COOKING DINING EATING SANDWICHES
— NO MAGS, NO SALES – KRT FOOD STORY SLUGGED: PHOTO SANDWICH KRT BY BILL HOGAN / CHICAGO TRIBUNE (April 29) Sandwich po’boy udang panggang menawarkan banyak rasa. (TB) NC KD 2002 (Vert) (gsb)Bill Hogan / Hari ini

Penulis makanan Pableaux Johnson memanggil New Orleans “sebuah bandar yang dikuasai oleh budak lelaki itu,” dan Kota Crescent penuh dengan anak-anak lelaki setiap pengisian yang dibayangkan. Sosej panas? Sudah tentu. Kepiting lembut? Tiada masalah.

Sama ada penyair goreng goreng di Liuzza oleh Trek atau salah satu ramuan yang tidak dinamakan di Guy, anda tidak akan kehabisan pilihan.

Beberapa perkara tetap berterusan: Anda mahu ia berpakaian (salad dan tomato), anda mahu roti segar hari yang sama dan anda mahu ia disajikan dengan sekurang-kurangnya kekecohan.

Lagipun, ini adalah makanan di tempat kerja, yang dimaksudkan untuk orang yang lapar dengan cara sederhana. Ini sering dikaitkan dengan dua saudara lelaki, Benjamin dan Clovis Martin, yang menjalankan restoran di Pasar Perancis di bandar ini. Satu cerita apokrif mempunyai Clovises berkhidmat sandwic percuma semasa mogok transit 1929 untuk mereka “budak lelaki” pada garis piket. Komplikasikan potret itu, penulis John Mariani menyatakan “budak miskin” adalah sinonim untuk sandwic seawal tahun 1875.

New Orleans adalah bandar dalam perjuangan berterusan dengan kemodenan. Ragu-ragu oleh serangan Subway dan Quiznos, anggota New Preserve Po-Boy Preservation Society yang bertembung untuk memastikan kami tidak lupa warisan mereka.

Jika anda pernah makan anak lelaki yang betul, anda tahu ia tidak dapat dilupakan.

pagebreakFajitastrue

6) Fajitas (Texas)

Makanan, dalam tradisi koboi, biasanya lebih pragmatik daripada transenden. Fajitas adalah pengecualian yang ketara.

Kecuali jika anda tinggal di Texas – dan mungkin juga – lupakan semua yang anda tahu tentang fajitas di restoran sorta-Mex tempatan anda. Udang atau sayuran fajitas? Pretender ke takhta.

Pada tahun 1984, pensyarah Texas A & M Homero Recio mengesan sejarah fajita kembali ke ladang-ladang tahun 1930-an di selatan dan barat Texas. Dia juga mengandaikan bahawa datuknya, tukang daging di Premont, Texas, membantu istilah ini.

“Kami bercakap dengan nenek saya, yang berasal dari utara Mexico, dan dia berkata dia tidak pernah mendengar nama itu di Mexico,” kata Recio, “Tetapi dia telah mendengarnya dari suaminya, yang berada di Texas selatan.”

Menurut Recio, koboi-koboi Mexico yang dikenali sebagai vaqueros sering menerima sisa-sisa sampah sebagai sebahagian daripada gaji mereka, termasuk diafragma lembu, yang membantu memegang hewan haiwan. Dalam bahasa Sepanyol, faja bermaksud tali pinggang atau ikat pinggang; fajita akan menjadi “tali pinggang kecil.”

Diafragma, yang kini kita panggil stik rok, ditutup dengan membran keras yang membolehkan vaqueros memanggangnya di luar secara langsung di mesquite bukaan terbuka – fajita prototipikal.

Cepat ke akhir 60-an, apabila Sonny “Fajita King” Falcon mula menjual fajitas di Kyle, 20 batu di selatan Austin. Falcon menyebarkan injil stik-steak di pameran di seluruh negeri, akhirnya membuka tempat berdiri Fajita King di Austin pada tahun 1978. Hidangan ini berkembang ke kejayaan seluruh negara selepas restoran di Austin Hyatt Regency meletakkannya pada menu pada tahun 1982.

Kemasyhuran boleh merosakkan makanan, dan kemasyhuran mutlak menangani fajitas pukulan berganda. Pertama, harga stik skirt – dahulunya salah satu tawaran terbaik di kaunter daging – telah merosot. Kedua, istilah “fajita” telah mewakili hampir mana-mana sampah bakar, diperap dan disiarkan panas panas dengan tortilla.

Jika anda mahukan fajita yang benar, jangan takut. Bermula dari kejatuhan terakhir, akhbar Austin melaporkan bahawa Falcon, yang meninggalkan industri makanan pada awal 1980-an, sedang membuat kemunculan semula dalam Kyle, di mana dia memulakan warisan fajitanya pada tahun 1969.

Jadi lupa muzik mariachi dalam tin, margaritas strawberi dan fajitas yang anda fikir anda tahu. Makanan istimewa Amerika yang menanti, hanya di utara sempadan.

7) Chicago anjing panas (Illinois)

Malah penduduk Windy City perlu mengakui tradisi Amerika sosej mulia ini bermula di New York, walaupun St. Louis membuat tawaran yang kuat juga. Sambungan pertama Chicago besar ke frankfurter datang semasa Exposition Columbus 1893, apabila vendor memelihara jumlah soseanya yang tidak berkesudahan dari kereta mereka.

Vienna Beef Hot Dogs Get National Distribution Deal
CHICAGO – JUNE 4: Anjing panas Vienna Beef disediakan “gaya Chicago” di kedai runcit syarikat pada 4 Jun 2005 di Chicago, Illinois. Vienna Beef baru-baru ini menandatangani perjanjian dengan Target Corp untuk menjual anjing-anjing panas syarikat itu di 1,350 kedai makanan kedai Sasaran dan dibungkus untuk runcit di kedai-kedai Sasaran 1.000 yang menjual barangan runcit. Perjanjian itu akan menandakan kali pertama anjing panas yang dihasilkan di Chicago telah tersedia di seluruh negara dalam sejarah 100 tahun syarikat itu. (Gambar oleh Scott Olson / Getty Images)Scott Olson / Hari ini

Walaupun digantikan oleh New York dan L.A., orang Chicago mengetepikan franks mereka, lebih daripada 20 juta setahun. Dan Chicago adalah sebuah bandar di mana kurang tidak, sebenarnya, lebih banyak – oleh itu tempat yang sempurna untuk mengambil styling Coney Island mudah dan mudah untuk pergi.

Kenali anjing Chicago yang betul perlu diseret melalui taman, kerana anda mungkin memberitahu penjual anda: Anda mengambil sosis Vienna Beef, letakkannya dalam biji popi benih, kemudian tambah mustard, layu, bawang cincang, tomato, lada jeruk, garam saderi dan mungkin tombak jeruk atau dua. Pegang ketchup itu. Makan genggam yang hangat.

Seperti mana-mana makanan yang sempurna, nisbah dan sumber dan persediaan yang tepat untuk debat. Dan ya, kita tahu New York mendakwa bahawa kemuncak merah Chicago adalah overladen, sementara City Kedua suka mengolok-olokkan Big Apple’s weenies sebagai wimpy dan wan.

Kami akan menyelamatkan pertempuran yang tidak berkesudahan itu (untuk pizza) dan hanya mengakui bahawa pendekatan chock-full Chicago adalah peringatan musim panas yang sempurna yang kadang-kadang tidak ada tempat yang lebih baik untuk makan daripada jalan. Kecuali mungkin di taman permainan.

8) Chile verde (New Mexico)

Bendera negeri? Pasti. Burung negeri? Anda bertaruh. Dan sejak tahun 1996, New Mexico telah membanggakan untuk mendapat persoalan yang diisytiharkan secara rasmi: “Merah atau hijau?”

Rujukannya, sudah tentu, adalah untuk sos chili atau rebus. Dan sementara kita tidak bermaksud untuk mengambil bahagian (saya rasa kita akan memesan “Krismas,” sedikit dari kedua-duanya) ada sesuatu tentang New Mexico chile verde yang tidak pernah mencintai cabai Texas boleh memukul.

Chile lada sendiri (sayuran negeri New Mexico, tidak perlu dikatakan) telah berkembang di sana sekurang-kurangnya sejak explorer Don Juan de Oate membawa mereka pada tahun 1598 dalam perjalanannya untuk memperluaskan Camino Real.

Oatate akhirnya diharamkan dari New Mexico kerana penyalahgunaan kuasa, tetapi buahnya masih segar.

Sama ada anda memilih merah atau hijau, ia adalah dari buah yang sama – biasanya bentuk kuat dari chili New Mexico seperti “6-4” yang popular, bukan versi yang lebih dahulunya dipanggil Anaheim. Chili hijau dibuat dari buah segar, sementara merah dibuat dari riper, buah kering. Resipi berbeza-beza, tetapi bawang putih dan bawang biasanya kunci, dan mungkin daging jika anda membuat rebusan.

Segar dari tumbuhan, cabai hijau boleh menjadi lebih panas dari kulit merah. Dan dengan penuaian yang matang kira-kira sebulan, ia akan menjadi waktu utama untuk satu atau dua mangkuk di New Mexico, di mana mereka memahami bahawa chili verde sangat baik, ia harus pergi di atas hampir segala-galanya. Walaupun kita tidak akan mengatakan tidak kepada merah.

9) San Francisco sourdough (California)

Penggunaan starter masam untuk roti mendahului bukan sahaja San Francisco tetapi kebanyakan sejarah Eropah. Walau bagaimanapun genesis Amerika datang semasa tergesa-gesa emas California pada tahun 1849, ketika tukang roti Isidore Boudin memanggang roti Perancis di San Francisco dan menjualnya kepada pelombong menuju bukit-bukit yang belum lagi dikenali sebagai Negara Emas.

Roti Sales Plummet
SAN FRANCISCO – NOVEMBER 21: Baguettes pasu hitam dilihat di rak di Noe Valley Bakery and Bread Co., 21 November 2003 di San Francisco, California. Populariti gaya Atkins, diet karbohidrat yang rendah telah menyumbang kepada penurunan penggunaan roti di A.S. sepanjang tahun lalu kerana 40 peratus orang Amerika kurang makan pada tahun 2002. (Foto oleh Justin Sullivan / Getty Images) Justin Sullivan / Hari ini

Sebaliknya daripada bungkus yeast ke padang belantara, prospektors boleh mengambil sedikit starter bersama mereka dan terus menggunakannya untuk membakar roti mereka sendiri. John Mariani menulis bahawa “ia adalah kerana popularitas roti di kalangan pelombong bahawa ‘lebaran’ menjadi istilah slanga untuk para pelopor sendiri dan, kemudian, dengan lanjutan, semua orang Alaska,” kerana bandar di tepi teluk itu juga melompat untuk tergesa-gesa emas Yukon kemudian.

Puncak pasir San Francisco yang betul tidak dapat dipastikan, seperti kerak tebal dan pedalaman yang tidak teratur. Roti serupa boleh direplikasi di mana-mana, sudah tentu, tetapi penduduk sering mendakwa Kawasan Bay mempunyai iklim yang unik untuk membantu bakteria starter yang diperlukan berkembang. (Sebenarnya, beberapa ahli mikrobiologi jari yang menuduh pelakunya membantu Lactobacillus sanfrancisco.)

Hebatnya, kedai roti Boudin masih bertahan hingga ke hari ini – mendakwa menggunakan sebahagian daripada permulaan “ibu” asal yang memulakan semuanya. Tetapi pesaing lain berlimpah, seperti roti Acme berasaskan Berkeley. La Brea Bakery L.A. walaupun telah menyebabkan kacau ketika, pada tahun 1997, para editor San Francisco Chronicle telah memilih baguette yang dibarengi dengan tawaran tempatan.

Tidak kira. San Francisco telah menetapkan seting bar yang berminat. Duduklah di pinggir Ferry Plaza, ambil gigitan yang tidak sesuai dengan tanda dagangan kuliner asal bandar itu, dan tertanya-tanya mengapa rakyat Amerika pernah menetap untuk roti putih lama yang biasa.

10) Olympia tiram (Washington)

Kadang-kadang makanan datang kembali dari ambang. Oyster Olympia menawarkan salah satu daripada cerita-cerita gembira itu.

Sekurang-kurangnya mungkin.

Sekali banyak di perairan Barat Laut, bivalve kecil ini (Ostrea lurida) telah dicari oleh suku asli dan peneroka sama. Asli dari selatan Alaska ke Baja California, mereka berkembang pesat di pantai Washington. Kapal-kapal kayu pada pertengahan tahun 1800-an kerap membawa mereka ke selatan ke San Francisco, mengantar reputasi Northwest sebagai syurga kerang; masih banyak lagi yang dihantar ke Seattle.

Pengeluaran melonjak pada tahun 1890-an, kemudian jatuh pada awal 20 tahunth abad sebagai sisa dari kilang pulpa dan pencemaran lain menurunkan stok tiram. Apabila tuaian Olympia menurun sebanyak 90 peratus, petani tiram mengimport spesies bukan asli seperti tiram Pasifik dan virginica (Timur) untuk menggantikannya. Mereka yang lebih besar tiram berkumpul sepupu mereka yang lebih kecil, dan pemangsa seperti bor tiram Jepun, siput, melakukan kerosakan lebih lanjut.

Pada tahun 1998, Washington memulakan program khusus untuk membaik pulih tiram liar dengan Olympia. Pada masa yang sama, petani komersil di Puget Sound Selatan dengan teliti mula menaikkan dan menuai Olympia untuk jualan komersil di atas katil mereka sendiri – mengakibatkan sentuhan penasaran: Makan Olympia sebenarnya boleh membantu membiayai kembali.

Ia tidak berjaya lagi. Olympias masih dituai dalam bilangan miniscule, walaupun pemulihan serupa sedang berjalan di San Francisco Bay dan pemuliharaan akuatik seperti Institut Lautan Biru yang optimistik.

Tiram itu sendiri adalah permata kecil, dari saiz suku ke setengah dolar, halus dan sedikit manis apabila dimakan mentah, dengan gigitan logam kadang-kadang pada akhirnya. Ini kurang memuaskan, pengalaman yang lebih halus daripada merendahkan virginica yang gemuk atau Kumamoto. Tetapi untuk pencinta kerang, ini pengalaman yang tidak boleh dilepaskan – yang hampir hilang selamanya ke dalam sejarah Amerika yang berlumpur.