Sheinelle Jones, sauh bersama, Hujung Minggu HARI INI

Sheinelle Jones adalah penasihat utama NBC News ‘”Weekend TODAY” dan koresponden pertengahan minggu untuk “HARI INI.” Dia juga menyumbang utama pada edisi hujung minggu “MSNBC Live,” tuan rumah Dateline NBC di OWN, dan menjadi tuan rumah rancangan radio Sirius XM baru, “Off the Rails” – dengan co-hosts Al Roker & Dylan Dreyer.

Sheinelle Jones
Mary Ellen Matthews / NBC

Sejak menyertai HARI INI pada bulan Oktober 2014, Jones telah meliputi acara pecah berita, dan pelbagai cerita minat manusia, termasuk: ulang tahun ke-50 “Berdarah Ahad” di Selma, Alabama; Ryan Ferguson, seorang lelaki muda yang menghabiskan 10 tahun penjara kerana melakukan jenayah yang tidak dilakukannya; dan wawancara yang tak terhitung jumlahnya dengan tokoh terkenal dan selebriti. Anda juga akan melihat keghairahan tanda dagangannya di karpet merah termasuk Anugerah Akademi, Golden Globes, dan Anugerah Grammy.

Jones juga merupakan penyumbang kepada Team Parenting TODAY, komuniti berbilang platform di mana dia berkongsi tentang hidupnya sebagai “ibu berbilang tugas” dan berinteraksi dengan penonton di seluruh negara.

Sebelum menyertai TODAY, Jones berkhidmat sebagai hos bersama pemenang acara “Good Day Philadelphia” yang memenangi anugerah Emmy FOX di mana dia melaporkan tajuk tempatan, nasional dan antarabangsa. Beliau juga menemuramah beberapa ahli politik dan selebriti terkenal, dari Senator Barack Obama dan Senator Hillary Clinton kepada Halle Berry, Kevin Hart, dan Martin Sheen. Dia bermula pada “Hari Baik” pada bulan Julai 2005 sebagai wartawan tugasan umum untuk siaran.

Semasa waktunya di Philadelphia, Jones diiktiraf kerana penglibatannya dengan anak-anak dan organisasi belia. Beliau juga menerima pengisytiharan dari bandar Philadelphia dan negeri Pennsylvania dan Delaware memetik kerja sebagai wartawan dan sukarelawan.

Jones menyertai FOX Philadelphia dari FOX Tulsa, ahli akademik Oklahoma KOKI, di mana beliau berkhidmat sebagai berita utama dan wartawan malam. Semasa masa beliau di sana, Jones dianugerahkan dan dihormati oleh Persatuan Kebangsaan Wartawan Hitam dan Bab Oklahoma Persatuan Wartawan Profesional. Jones memulakan kerjayanya sebagai anchor dan wartawan pagi untuk WICS-TV di Springfield, Illinois.

Beliau adalah ahli Persatuan Kebangsaan Wartawan Hitam, Alpha Kappa Alpha Sorority, Inc., dan The Links Inc., sebuah kumpulan antarabangsa wanita yang menumpukan kepada memperkayakan kehidupan keluarga di komuniti mereka. Jones, yang berasal dari keluarga pendidik, mengambil perhatian khusus dalam aktiviti yang melibatkan pendidikan.

Jones menamatkan pengajian dari Universiti Northwestern’s Medill School of Journalism dengan ijazah sarjana muda dalam kewartawanan siaran dan Sepanyol. Dia dan suaminya tinggal di Manhattan dengan anak lelaki dan anak perempuannya yang berusia lima tahun dan anak lelaki mereka yang berumur 8 tahun.

Jones berada di Twitter, Instagram dan Facebook di halaman Sheinelle Jones.