Ya, Virginia, ada G-spot … tapi siapa yang peduli?

Beberapa fenomena di dunia ini dihiris dan dicincang lebih banyak daripada orgasma wanita – adakah ia berlaku? Adakah ia baik? Dari mana asalnya? Adakah perkara saiz? Kenapa satu teknik bekerja minggu lepas, tetapi tidak minggu ini?  

Satu kajian baru mungkin menambah spekulasi lebih kepada campuran. Penyelidik di Universiti L’Aquila di Itali telah menemui bukti fizikal bahawa, ya, Virginia, terdapat G-spot. 

Ultrasonografi vagina daripada 20 wanita aktif secara seksual mendapati ketebalan tisu di antara vagina dan uretra – di mana G-spot dianggap tinggal – hanya pada wanita yang melaporkan mempunyai orgasme faraj dan bukan mereka yang melaporkan orgasme clitoral. Dr. Emmanuele Jannini, ketua penyelidik mengenai kajian itu, membuat kesimpulan bahawa sesetengah wanita hanya mempunyai G-spot dan yang lain tidak. Dan, akibatnya, sesetengah wanita mampu “orgasme faraj,” sementara yang lain tidak. 

Ahoy! Seperti mencari bukti Monster Loch Ness, kewujudan G-spot telah ditangkap di atas kertas. Walau bagaimanapun, sebelum anda mendapatkan peta dan membuat temu janji dengan doktor anda untuk ultrasound, beberapa perkara perlu dipertimbangkan. 

Dalam mitologi seksualiti wanita, banyak kekecohan dibuat atas perbezaan antara clitoral, G-spot, orgasma campuran dan faraj. Orgasma clitoral sering dikritik sebagai cepat dan ringan, sementara yang lain entah bagaimana dianggap lebih serius dan substantif, mungkin kerana mereka termasuk penetrasi mesra pasangan. Tetapi kajian cepat anatomi mendedahkan bahawa semua orgasme adalah kelentit. Clitoris adalah pusat gempa seksual, rumah kuasa orgasmik di mana tiada sensasi tidak disedari.

Ramai orang tahu dan suka kelentit sebagai benjolan saiz kacang yang anda boleh lihat secara luaran; Walau bagaimanapun, ini hanyalah hujung gunung ais. Clitoris sebenarnya adalah rangkaian dalaman yang luas bahagian-bahagian yang memanjangkan jauh ke dalam panggul dan menyambung dengan bahagian dalaman lain dari anatomi seksual wanita – mengukur kira-kira empat inci! Dan rasa apa kelebihan kelentit itu? G-spot, yang, secara anatomi, adalah kawasan tisu spongy yang mengelilingi uretra untuk melindunginya semasa penembusan (dinamakan untuk lelaki yang menemuinya pada tahun 1944, Dr Ernst Grafenberg). 

Dengan kata lain, semua jalan membawa kembali ke kelentit. Apa yang kita fikirkan sebagai G-spot hanyalah sebahagian daripada klitoris. Orgasma G-spot, seperti semua orgasme wanita, adalah sebahagian daripada rangkaian kesenangan yang hebat dan ajaib di dalam tubuh wanita. Cuba untuk memisahkan satu orgasme dari yang lain adalah sia-sia dan, yang lebih penting, mungkin membawa anda lebih jauh dari orgasme dan bukannya lebih dekat kepadanya.

Oleh itu, walaupun G-spot memang wujud, saya fikir ia penting bagi wanita (dan rakan-rakan mereka) untuk tidak bergantung pada perbezaan. Nikmati kesenangan dari mana sahaja ia datang. Pada akhir hari, orgasme adalah orgasme adalah orgasme dan bagaimana anda mendapat di sana adalah separuh keseronokan.

Viva la vulva!

Ian Kerner adalah seorang ahli terapi seks, kaunselor hubungan dan pengarang terlaris New York Times dengan banyak buku, termasuk “Detox Seks: Satu Program untuk Detoksifikasi dan Meremajakan Kehidupan Cinta Anda” yang baru diterbitkan. Dia dilahirkan dan dibesarkan di New York City, di mana dia tinggal bersama isterinya, dua anak lelaki muda dan terompak Jack Russell terrier.