Xena Puppy Warrior, diselamatkan dari penyalahgunaan, membantu budak laki-laki berusia 8 tahun dengan autisme

Bagi sebahagian besar lapan tahun kehidupan Jonny Hickey, kesendirian telah sesuai dengannya.

Dia memuja ibu dan ayahnya, sudah tentu, dan dia suka abangnya. Dia juga melihat beberapa guru ed khas sebagai sekutu yang jarang dipercayai. Namun, tiada seorang pun daripada mereka boleh mendapatkan banyak perkataan daripada dia.

Bukannya Jonny tidak boleh bercakap. Dia tahu bagaimana bercakap, dan dia boleh membaca dengan kecekapan. Tetapi autisme meninggalkannya dan terpencil. Kebanyakan interaksi sosialnya mengakibatkan kegelisahan yang menyakitkan; Situasi yang tidak dikenali boleh mencetuskan keganasan, penantian atau keduanya. Mencari keselesaan dan kebolehprediksi, dia akan memeluk aktiviti bersendirian; pada hari biasa selepas sekolah, dia menghabiskan berjam-jam bermain dengan kelereng dalam diam.

Gambar: Jonny Hickey playing with marbles
Jonny Hickey, 8, bermain sendiri dengan kelereng di rumah. “Dia mempunyai masa yang sukar untuk membuat kawan,” kata ibu Linda Hickey mengenai anaknya, yang mempunyai autisme.Hari ini

Kemudian, kira-kira dua bulan lalu, semuanya berubah. Jonny memalsukan sambungan jadi tidak mungkin orang yang biasa dengannya menggambarkannya sebagai keajaiban. Kepercayaan baru beliau membawa yang terbaik dalam dirinya – keperawanannya, suara nyanyiannya yang comel, penilaian lisannya tentang segala apa yang dia lihat dan pengalaman.

Jonny dihubungkan dengan seekor anjing.

“Dia tidak pernah berhenti berbual-bual sekarang!” Ibu Jonny, Linda Hickey, 44, memberitahu TODAY.com. “Dia banyak bercakap tentang matematiknya, tentang apa yang dilakukannya di P.E.

“Dia adalah kanak-kanak paling bahagia yang pernah saya lihat dalam masa lapan tahun.”

Gambar: Jonny Hickey and Xena the Warrior Puppy
Jonny Hickey bercakap tanpa henti kepada sahabat barunya yang baru. Ibunya berkata dia sangat gembira kerana rumahnya yang tenang di rumahnya sudah begitu banyak. “Ia mempunyai ketawa daripada seorang anak kecil, dan ia begitu banyak bercakap,” katanya.Hari ini

Seorang kekasih dan seorang pejuang
Transformasi Jonny bermula dengan keajaiban yang anjing itu selamat untuk bertemu Jonny sama sekali.

Mere bulan sebelum dia dibebaskan ke dunia Jonny, anjing itu dibawa ke perlindungan haiwan haiwan DeKalb County Animal Services di Georgia selepas dia runtuh di halaman seseorang. Apabila ahli kakitangan melihatnya, mereka berasa kejutan.

Gambar: Xena the Warrior Puppy near death
Apabila anjing masa depan Jonny tiba di tempat perlindungan haiwan di Georgia pada bulan September 2012, dia menimbang £ 4 dan hampir mati.Hari ini

“Saya telah melakukan penyelamatan mungkin selama kira-kira 12 tahun, dan saya tidak pernah melihat anjing yang muda dalam keadaan seperti itu,” kata Chrissy Kaczynski, yang bekerja untuk Perkhidmatan Haiwan dan merupakan ahli pendiri kumpulan penyelamat Friends of DeKalb Haiwan. “Saya membawa pulang ke rumah dengan saya dan saya tidak fikir dia akan meneruskannya sepanjang malam.”

Tetapi dengan cecair, suplemen pemakanan dan lawatan doktor haiwan segera, anak anjing itu mula bertambah kuat. Kakitangan veterinar dan perlindungan menebak dia berusia kira-kira 4 bulan dan mesti terkurung – dan kebuluran – dalam sangkar sebelum dibuang.

Gambar: Xena the Warrior Puppy close to death
“Biasanya seekor anjing di jalan raya boleh menemui sekurang-kurangnya makanan, tetapi dalam kes ini dia mesti terkunci di suatu tempat tanpa makanan atau air sama sekali,” kata Chrissy Kaczynski, yang berkhidmat sebagai ibu angkat anjing selama lima bulan dan menyusu kembali kepada kesihatan.Hari ini

“Dia benar-benar dehidrasi dan hidungnya terasa kudung … seperti dia cuba melepaskan sesuatu,” kata Kaczynski.

Pemulihannya yang cepat mendorong Kaczynski untuk menamakannya “Xena the Puppy Warrior.” Laman Facebook tidak lama lagi diikuti. Seorang penduduk tempatan yang mendapati cerita Xena yang tidak dapat dinafikan adalah Linda Hickey, ibu Jonny.

Gambar: Xena the Warrior Puppy
Xena pulih dengan cepat sebaik sahaja dia menerima rawatan yang sewajarnya. Polis Daerah DeKalb masih mencari penderita.Hari ini

“Ya, saya jatuh cinta dengan seekor anjing di Internet!” Kata Linda, yang keluarganya tinggal di Johns Creek, Ga., Dengan dua anjing lain yang dicintai yang agak terlalu tua atau lemah untuk bermain tanpa henti dengan seorang budak lelaki.

Ketika kawan-kawan DeKalb Animals mengumumkan bahawa Xena, yang dipercayai sebagai campuran terrier Staffordshire, cukup kuat untuk muncul pada acara penjanaan dana pada bulan November, Linda membawa keluarganya untuk bertemu anjing secara langsung.

“Kami benar-benar ada selama empat minit, dan Xena berlari terus ke Jonny dan suami saya,” kata Linda. “Saya sudah mencintai anjing ini, dan selepas saya bertemu dengannya, saya sangat menyukai anjing ini.”

Lihat rakaman pertemuan pertama Xena dan Jonny di 11Alive.com

Tidak menghairankan, keluarga mengamalkan Xena tidak lama lagi.

Pada hari percubaan pertama mereka bersama – 11 Feb – Linda memutuskan untuk membawa Xena bersama di dalam minivan ketika dia memilih Jonny dari sekolah. Jonny tersenyum secara meluas, kemudian meleleh di atas kegelisahan kasih sayang tanpa syarat.

“Sejak hari pertama, anjing itu duduk di pangkuannya di kerusi kereta, memberikan semua ciuman ini,” kata Linda. “Dan di situlah dia sejak dulu.”

Gambar: Jonny Hickey and Xena the Warrior Puppy
Cinta pada cium pertama: Jonny Hickey dibuka sebaik sahaja Xena memasuki hidupnya. “Tidak ada kejanggalan sosial dengannya,” kata ibunya.Hari ini

Kehadiran anjing yang menenangkan
Penyelidikan mengenai kesan haiwan kesayangan kepada kanak-kanak dengan autisme adalah terhad tetapi menggalakkan. Satu kajian yang diterbitkan awal tahun ini mendedahkan bahawa kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme lebih cenderung untuk bercakap, ketawa, membuat hubungan mata dan menunjukkan tingkah laku sosial positif yang lain di hadapan babi guinea daripada mereka berada di hadapan mainan.

Dan dalam siasatan percubaan tahun 2006, kanak-kanak dengan autisme bercakap dan berinteraksi lebih banyak apabila mereka dapat anjing peliharaan atau arnab, membuang bola untuk anjing, menunggang llamas dan terlibat dengan haiwan dengan cara lain semasa sesi terapi pekerjaan.

Gambar: Xena accompanies Jonny Hickey on an outing to Petco
Xena mengiringi Jonny pada lawatan ke Petco, di mana anjing dibenarkan di dalam kedai. “Dia begitu gembira apabila Xena berada di sana,” kata ibu Jonny.Hari ini

Selama lebih dari satu dekad, Autisme Service Dogs of America telah mempekerjakan anak-anak dengan anjing yang terlatih yang mempunyai efek menenangkan. Di dalam kehadiran anjing, anak-anak mempunyai masa yang lebih mudah melalui hari-hari sekolah mereka atau mengendalikan aktiviti mudah dengan ibu bapa mereka.

Hanya pada hari yang lain, Linda Hickey cuba membawa Jonny ke salon yang dikenali untuk memotong rambut. Kebimbangan Jonny mengalahkannya, dan dia tidak dapat melakukannya. Keesokan harinya, Linda memotong potongan rambut itu untuk bersiar-siar untuk seluruh keluarga, termasuk Xena. Suaminya, Grant, 50, membawa Jonny ke salon, dan Linda tinggal di luar dengan Xena.

“Saya akan menggerakkan kakinya sehingga dia dapat melihatnya,” kata Linda. “Dengan Xena di sana, dia mendapat potongan rambut.”

Tonton video Jonny menyanyi “You’ve Got a Friend in Me” untuk anak anjing Xena

Xena membantu Jonny dengan cara lain juga. Dia sentiasa bergelut dengan isu-isu peribadi, tetapi dia baik-baik saja dengan membiarkan anjing itu bersandar kepadanya, berbaring di atasnya dan bertarung dengan tidak sengaja di pangkuannya. Ia tidak kira bahawa dia berat 43 pound dan dia berat 48.

“Saya bukan seorang doktor, tetapi saya tahu Jonny mempunyai masalah zon deria dan saya tertanya-tanya jika tekanan itu menenangkannya,” kata Linda. “Mungkin ia seperti kerusi beanbag. Kerusi beanbag sangat bagus untuknya kerana ia seperti pelukan gergasi. “

Gambar: Jonny Hickey takes a nap with his family's three dogs
Jonny mengambil tidur yang dikelilingi oleh tiga anjing keluarga Hickey: Xena; Sally, seorang pelawak Labrador yang ibu Jonny diselamatkan; dan Petunia, dachshund penuaan yang Linda menyusui melalui pembedahan tulang belakang. “Sudah tentu, Xena mendapati pangkuan Jonny,” kata Linda.Hari ini

‘Pasukan yang cukup sempurna’
Sejak diterima pakai, Linda telah menyediakan kemas kini kepada peminat Xena yang berjumlah 19,000-plus di Facebook, satu aktiviti yang menjadi balsem kepadanya.

“Pada mulanya saya tidak memberitahu sesiapa di Facebook bahawa Jonny mempunyai autisme, dan mereka jatuh cinta kepadanya tanpa penghakiman,” kata Linda. “Dan ketika saya memberitahu mereka semua bahawa dia mempunyai autisme, mereka masih menyukainya. Ia hanya membawa air mata ke mata saya, sebenarnya. “

Pengalaman Facebook Linda begitu positif dia memutuskan untuk membuat video YouTube yang menampilkan anaknya dan anjingnya untuk memberi sokongan untuk Bulan Awak Autisme dan Pencegahan Kekejaman untuk Bulan Haiwan, kedua-duanya berlaku pada bulan April.

“Nama saya Jonny dan ini anak anjing saya, Xena,” katanya dalam video itu, ketika anaknya bersandar di dekatnya dengan kakinya yang kuat di pangkuannya. “Baiklah, Xena saya sakit sangat buruk oleh beberapa orang yang tidak begitu baik. Dan saya mempunyai autisme. Jadi saya fikir kita membuat pasukan yang cukup sempurna untuk menyebarkan kata-kata untuk menjadi baik kepada haiwan, dan baik untuk kanak-kanak seperti saya. “

Walaupun Hickeys lebih berharap sekarang berbanding dengan masa depan Jonny, mereka mendapati yang terbaik untuk memberi tumpuan kepada ketepatan laser seperti pada hari mereka hidup, dan mungkin hari selepas itu.

“Saya hanya berusaha menjadikan setiap hari menjadi hari pembelajaran terbaik untuk Jonny,” kata ibunya, yang bekerja separuh masa sebagai guru prasekolah. “Sekolah menengah, kolej – Saya bermimpi untuk perkara-perkara ini, tetapi sekarang saya perlu menggunting dan bekerja keras setiap hari untuk membawanya ke sana.

“Saya seorang ahli terapi untuk Jonny. Saya seorang guru untuk Jonny. Ia adalah pembelajaran tanpa henti di sini kerana ia perlu. Dia patut. “

Apa yang tidak pernah beliau harapkan ialah dia akan mempunyai ahli terapi dan guru sokongan di Xena.

“Saya benar-benar percaya Tuhan mempunyai rancangan,” kata Linda. “Kedua-dua mereka ditakdirkan bersama – untuk menyelamatkan satu sama lain pada tahap yang tidak dapat difahami oleh manusia.”

Untuk menonton video menyelamat haiwan menunjukkan peningkatan luar biasa Xena dalam tempoh satu bulan, klik di sini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kerja Kawan-kawan Haiwan DeKalb, klik di sini.

Perlu istirahat Coffey? Berhubung dengan penulis TODAY.com Laura T. Coffey Facebook, ikut dia Twitter atau membaca lebih banyak kisahnya di LauraTCoffey.com.

Lebih banyak:

  • Sekolah melawan keluarga ke atas anjing perkhidmatan autisme
  • ‘Cheeseburger patah’ gadis Autistic pergi virus selepas pelayan jenis menyelamatkan hari itu
  • Ibu bapa kanak-kanak dengan autisme berkata: Berhenti menilai kami
  • Setengah remaja autistik dibuli, laporan ibu bapa
  • Puppy cacat, diselamatkan dari sampah, belajar berjalan