Warga emas berpaling untuk mempercepatkan dating untuk mencari cinta

Gambar ini: Sekumpulan warga emas berkumpul di dalam bilik, bergaul dengan minuman dan makanan ringan, dan kemudian mencari tempat duduk mereka di salah satu daripada banyak meja kecil, seorang lelaki dan seorang wanita pada setiap satu. Mereka mempunyai lima minit untuk bercakap, untuk mempelajari nama dan kepentingan masing-masing dan latar belakang, dan kemudiannya berbunyi loceng. Pada tarikh seterusnya.

Acara seperti ini biasanya ditujukan kepada profesional muda – sehingga kini. Acara-acara berkelajuan tinggi untuk warga emas perlahan-lahan muncul di seluruh negara dan, amaran spoiler, mereka berjaya.

Warga warga emas mencari cinta berpaling untuk mempercepatkan temu janji

Nov.08.201700:31

“Saya fikir orang lupa bahawa apabila anda bertambah tua, dan terutamanya jika anda kehilangan pasangan atau pasangan, anda sendiri banyak,” kata Kim Phillips, pengurus perkhidmatan senior di Pusat Kanan Portage di Portage, Michigan, kepada TODAY . “Pengasingan boleh menjadi pembunuh fizikal.”

Kelajuan berkelajuan tinggi biasanya menimbulkan imej-imej bandar-bandar besar dan milenium, tetapi sebagai Phillips belajar, ia mungkin juga sesuai untuk warga emas. Beliau telah menganjurkan lima acara berkelajuan tinggi untuk warga senior dalam komuniti setakat ini, dengan lebih banyak dirancang untuk bulan November dan Disember.

“Ini sudah pasti pemikiran yang tidak sesuai untuk kita, dan untuk banyak pusat kanan,” katanya. “Tetapi dengan kebanjiran boomer bayi, dan semakin ramai orang yang penuaan … Saya rasa mereka mencari peluang yang ada di luar kotak itu.”

Kanan citizens, speed dating, Portage Senior Center
Orang tua beramah mesra dengan acara berpendidikan laju baru-baru ini di Portage, Michigan.Dari Pusat Kanan Portage

Orang hidup lebih lama dari sebelumnya, dan ramai yang menyedari bahawa percintaan tidak perlu berhenti dengan usia tua. Orang-orang yang berumur 80-an dan 90-an mendambakan cinta seperti yang kita semua, jelas Steven Loring, yang dokumentari “The Age of Love” 2014 mengikuti sekumpulan warga emas di Rochester, New York, ketika mereka sedang melayari kelajuan pengembaraan dengan harapan untuk mencari cinta, atau sekurang-kurangnya persahabatan.

Bagi kebanyakan daripada mereka, acara itu sendiri adalah panggilan bangun, Loring memberitahu HARI INI: “Banyak orang (yang lebih tua) stereotaip sendiri,” jelasnya. “Mereka menerima apa yang dikatakan oleh masyarakat kepada mereka, bahawa sekiranya mereka mendapat keselamatan sosial dan bantuan pencernaan dan aktiviti rekreasi, itu semua yang mereka perlukan tetapi tidak.”

senior citizens, speed dating
Dapatkan lebih dekat! Pasangan berpotensi mempunyai lima minit untuk bercakap antara satu sama lain sebelum membuat keputusan jika ia perlawanan.Dari Pusat Kanan Portage

Loring menyediakan kit berkelajuan cepat ke pusat-pusat dan komuniti kanan yang menyiarkan filemnya, dengan arahan bagaimana untuk menganjurkan acara mereka sendiri. Setakat ini, dia diberikan 200 kit, walaupun banyak peristiwa yang dia dengar adalah satu perkara, katanya.

Tetapi di Portage, Phillips nampaknya telah mengetuk sesuatu. Acara pertama, pada bulan Julai, adalah hit, dan kini terdapat kira-kira 85 wanita di senarai tunggu. (Lelaki lebih sukar untuk terlibat, katanya.) Sebuah restoran menganjurkan acara tersebut, dan mereka terbuka kepada orang awam, bukan hanya ahli pusat kanan.

Phillips dan kakitangannya telah menyaksikan berpuluh-puluh hubungan cinta: Ada pasangan yang bertemu di restoran untuk tarikh pertama mereka dan bercakap selama berjam-jam sehingga mereka menyedari mereka terlupa untuk memesan makan malam, dan lelaki yang terpaksa menjalani pembukaan terbuka secara tiba- minggu pembedahan jantung selepas bertemu dengan seseorang: “Teman wanita beliau datang dan berkata, ‘Saya sangat gembira kami berjumpa, kerana itu pastinya pengalaman yang sangat kesepian untuk dia pergi,'” kata Phillips.

Nasihat untuk ibu bapa memasuki dunia kencan

Mac.27.201403:48

Acara seterusnya adalah pada 21 Nov, dan pasti lebih banyak perlawanan akan dibuat. Untuk Phillips, separuh keseronokan adalah menonton orang-orang tua terbuka, seolah-olah mereka reawakening sesuatu yang ada di dalamnya sepanjang masa.

“Satu-satunya perkataan yang boleh saya tentukan adalah transformatif,” katanya. “Setiap kali, orang masuk dan mereka agak tegang dan sedikit gugup … tetapi ketika petang berlangsung, anda boleh melihat mereka secara terbuka dan bersinar. Dan saya fikir ia hanya interaksi sosial, tidak semestinya romantis Interaksi Pada akhir setengah jam, mereka luas, terbuka, bersandar di antara satu sama lain. Ia sangat inspirasi untuk menonton yang berlaku. “