Wanita mungkin mengambil masa yang lebih lama dalam buruh normal daripada jangkaan doktor

Apabila seorang wanita hamil sedang bekerja, menunggu “10” – jumlah sentimeter serviks harus dilelong sebelum bayi itu dapat dilahirkan tanpa campur tangan – dapat merasa seperti selama-lamanya.

Pada hakikatnya, jumlah masa seorang wanita mengalami “normal” buruh mungkin jauh lebih lama daripada yang diandaikan sebelumnya, penyelidikan terbaru oleh pasukan pakar pakar antarabangsa.

Selama beberapa dekad, doktor telah bergantung pada kertas dari tahun 1950-an yang menyatakan bahawa wanita yang mengalami buruh normal harus dilebar pada kadar 1 sentimeter (cm) satu jam. Doktor sering mengisytiharkan “kegagalan buruh untuk maju” jika serviks wanita meleleh pada kadar yang lebih perlahan daripada “norma.”

Wanita yang mempunyai bayi pertama mereka cenderung menjadi yang paling perlahan – mengambil masa sehingga tujuh jam untuk membuatnya dari pelebaran 4 cm hingga 5 cm dan lebih tiga jam untuk berkembang dari 5 cm hingga 6 cm.

Masa yang diperlukan untuk seorang wanita untuk menyebarkan bayinya adalah penting: Dalam penghantaran yang perlahan, doktor mungkin mengandaikan ia adalah tanda sesuatu yang salah dan mencadangkan sama ada ubat untuk mempercepatkan tenaga kerja atau seksi cesarean.

Ia sangat normal untuk jangka masa dan kadar kemajuan buruh bervariasi dari wanita ke wanita, kata pengarang utama kajian itu, Dr. Olufemi T. Oladapo, pegawai perubatan di jabatan kesihatan dan kajian reproduktif Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Walaupun secara purata beberapa wanita boleh dilebarkan pada 1 cm sejam, atau lebih cepat, yang lain mungkin melebar lebih lambat daripada ini dan masih memberikan bayi yang sihat tanpa sebarang komplikasi,” jelasnya..

“Apabila tidak ada masalah buruh lain selain kadar dilatasi serviks lebih lambat daripada 1 cm per jam – apabila semua pemerhatian dan pemerhatian buruh ibu dan bayi yang belum lahir menjadi OK,” doktor harus mempertimbangkan untuk menyokong ibu daripada tergesa-gesa untuk mempercepat penyerahan, Kata Oladapo.

Apabila buruh merasa terhenti untuk ‘jam dan jam’

Kadar C-seksyen telah meningkat di seluruh dunia, para penyelidik menjelaskan dalam laporan yang diterbitkan pada bulan Januari. Di Amerika Syarikat, kadar telah merosot sejak tahun 2007, tetapi masih sepertiga kelahiran atau 1.2 juta bayi, disampaikan oleh c-seksyen pada 2015, tahun terakhir yang mana Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mempunyai data.

Kerosakan kesihatan Serena Williams menimbulkan perbincangan nasional

Januari.16.201802:50

Sebagai sebahagian daripada hasil yang lebih baik daripada WHO dalam kesukaran buruh, para penyelidik melihat dengan jelas corak perkembangan tenaga kerja di 5,607 wanita di Nigeria dan Uganda yang melahirkan secara vagina dan yang tidak mempunyai kesan buruk.

Mereka mendapati bahawa ibu-ibu yang pertama kali boleh mengambil masa selama 24 jam untuk pergi dari 3 cm ke 10 cm, yang ketika tahap kedua buruh bermula. Ditambah pada yang boleh sebanyak tiga jam sebelum bayi dilahirkan.

Penemuan penyelidikan mungkin berlaku untuk wanita di seluruh dunia, juga. Doktor-doktor di beberapa institusi telah mengenali sejak beberapa tahun bahawa banyak wanita berkembang pada kadar yang berbeza dan masih mempunyai bayi yang sihat, kata Dr. John Fisch, pengarah Womancare Associates dan profesor klinik bersekutu di jabatan obstetrik dan ginekologi di Hospital Magee-Women di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh.

“Adalah bagus untuk mempunyai beberapa kajian sekarang untuk menyokongnya,” kata Fisch. Kadang-kadang ia boleh kelihatan seolah-olah buruh telah terhenti untuk “jam dan jam.”

Ramai OB-GYNs belajar di sekolah perubatan bahawa wanita harus ditawarkan c-seksyen jika mereka tidak maju secepat kertas 1950-an mengatakan mereka sepatutnya, kata Fisch.

“Apa yang kita tahu sekarang ialah ramai, banyak c-bahagian yang dilakukan terlalu lama,” kata Fisch. “Itu benar sebelum mereka mencapai 6 sentimeter.”

Di Hospital Magee-Womens, “kami mengajar kesabaran,” kata Fisch.

Adakah OK untuk menyentuh bonggol bayi rakan hamil? Apa yang perlu dilakukan dalam insiden setiap hari

Oktober.16.201704:25

Adakah selamat menunggu?

Ada sebab untuk mengelakkan c-seksyen: pembedahan datang dengan risiko.

“” Perdarahan dan jangkitan adalah dua komplikasi yang paling biasa dengan bahagian caesar, “kata Fisch. “Komplikasi kurang kerap termasuklah kecederaan pada pundi kencing atau tisu sekeliling. Walaupun ini juga risiko dari penghantaran vagina, mereka lebih biasa dengan bahagian caesar.”

Wanita dan doktor mereka biasanya berada di halaman yang sama, kata Fisch. Tetapi, jika doktor anda mahu anda mempunyai c-seksyen dan anda lebih suka bertahan, terdapat beberapa soalan Fisch mencadangkan anda bertanya: “Adakah selamat untuk saya dan bayi untuk memberi lebih banyak masa?” Dan ” Apakah risiko untuk menunggu? “