Wanita memfailkan tuntutan tuntutan gincu sampel yang menyebabkan luka sejuk

Orang ping untuk solek sering menggunakan sampel kosmetik untuk menguji warna baru lipstik atau bayangan mata. Seorang wanita California mendakwa bahawa lipstik pensampelan memberikannya gambaran baru yang tidak dijangka – herpes oral.

Elena Davoyan mendakwa bahawa dia mengidap herpes mulut selepas menggunakan alat penguji solek di sebuah kedai Hollywood Sephora pada tahun 2015 kerana dia “mengambil gincu sampel dari kes sampel,” menurut tuntutan yang difailkan di California pada 26 Oktober 2017 dengan Mahkamah Agung California Los Angeles County. Tuntutan tuntutan bahawa Davoyan “tidak pernah mengalami herpes atau kudis sejuk sebelum ini.”

Gincu samples
Seorang wanita menyaman Sephora kerana dia mendakwa syarikat tersebut gagal memberi amaran dengan betul bahawa menggunakan lipstik sampel boleh menyebabkan herpes. Stok tutup stok

Tuntutan itu juga mengatakan bahawa kedai menggalakkan orang ramai menggunakan sampel tanpa memberi amaran kepada mereka tentang peningkatan risiko penyakit, seperti herpes. Tuntutan tuntutan bahawa Sephora harus memberi amaran dan melindungi pengguna dan Davoyan mahu $ 25,000 ganti rugi untuk membantu dengan masalah emosi yang berkaitan dengan penyakitnya.

Sephora disediakan TODAY dengan kenyataan:

“Walaupun dasar kami tidak memberi komen mengenai litigasi, kesihatan dan keselamatan pelanggan kami adalah keutamaan kami. Kami mengambil kebersihan produk dengan sangat serius dan kami berdedikasi untuk mengikuti amalan terbaik di kedai kami. “

Makeup pasti boleh menyimpan kuman, yang boleh tumbuh di permukaan penguji dan menyebar melalui “double-dipping”, pakar berkata.

Satu bahan mudah adalah semua yang anda perlukan untuk memperbaiki sebarang solek serbuk patah

Jun.21.201701:00

“Anda benar-benar boleh mendapatkan jangkitan herpes dari tester solek,” Dr. Whitney Bowe, pakar kulit kulit di New York City, memberitahu TODAY melalui e-mel. “Semakin banyak ‘mencelupkan ganda’ yang berlaku, semakin tinggi peluang penyebaran virus atau bakteria di kaunter solek. “

Kajian 2010 oleh saintis biologi penyelidik Elizabeth Brooks mendapati bahawa sampel kosmetik menimbulkan strep, E.coli, dan staph. Selama dua tahun, Brooks, seorang profesor di Rowan University di New Jersey, memeriksa penguji alat solek di kaunter solek, kedai khusus, dan kedai ubat.

Pada hari Sabtu, hari tersibuk dalam seminggu, 100 peratus sampel membawa sejenis kuman di atasnya.

Walaupun pakar bersetuju bahawa sampel solek boleh menyebarkan herpes oral, mereka juga mencatatkan bahawa virus herpes mulut sangat biasa. Johns Hopkins Medicine menganggarkan bahawa mana-mana 50 hingga 80 peratus orang dewasa membawanya.

“Kebanyakan orang dewasa akan terdedah kepada virus herpes simplex,” kata Dr. Laura Ferris, seorang dermatologi UPMC dan pengarah percubaan klinikal. “Apabila orang datang dengan sakit sejuk mereka tidak tahu bagaimana mereka mendapatnya.”

Ini kerana orang sering mengidap herpes dan tidak segera mengalami kudis. Ada yang tidak mempunyai selesema walaupun mereka mempunyai virus dan dapat menyebarkannya kepada orang lain. Bagi orang yang mengalami gejala, lepuh atau ulser yang menyakitkan boleh muncul di tapak jangkitan.

Pakar tidak pasti berapa lama virus herpes tinggal di permukaan. Ferris menganggarkan ia akan menjadi paling ganas kira-kira 10 minit selepas ia mendarat di permukaan, tetapi mungkin menjangkiti seseorang beberapa hari selepas itu. Tetapi, Ferris berkata kebanyakan orang mendapatkan herpes daripada berkongsi minuman atau mencium seseorang dengannya.

“Sebahagian besar jangkitan herpes datang dari sentuhan kulit ke kulit,” katanya.

Walaupun herpes mulut menyebabkan kudis sejuk, untuk orang dewasa yang sihat, virus bukanlah risiko kesihatan yang besar selain daripada rasa sakit dan rasa tidak selesa.

Tetapi Ferris percaya orang harus melangkau menggunakan apa-apa produk yang menyentuh kulit orang lain. Itu mungkin bermakna tidak mencuba warna kulit gincu baru itu melainkan jika anda tahu produk itu adalah sampel penggunaan individu atau solek hanya digunakan pada sapukan atau berus – tidak langsung kepada orang.