Wanita dengan saham gangguan ovari mendedahkan foto tentang keadaan

Ramai wanita menganggap diri mereka berani untuk memaparkan selfies tanpa makeup. Tina Beznec, 26, mengambil langkah ini untuk meningkatkan kesedaran untuk sindrom ovari polikistik (PCOS): Dia memaparkan foto Facebook satu bahagian rutin pagi – mencukur.

Penduduk New Zealand menulis: “… Selain kemurungan, kebimbangan, ketidaksuburan, peningkatan berat badan, ketidakseimbangan hormon, kembung, sakit perut, jerawat, sista, peningkatan risiko kanser dan segala-galanya, banyak wanita termasuk saya berurusan dengan rambut muka! “

Gejala aneh: Kenapa mata kita berkeringat?

10 Dis.201403:41

“Adakah anda tahu bagaimana UNFINININAL ini boleh membuat seorang wanita merasa?” Saya selalu menyedari tentang diri sendiri, tetapi sebenarnya hanya perlu meletakkannya di sana, “tulisnya di Facebook.

BERKAITAN: Jerawat yang berlebihan, rambut muka dan lemak perut: Ia boleh menjadi sindrom ovari polikistik

Anggaran berapa banyak wanita yang menderita PCOS tidak tepat kerana ramai yang tidak didiagnosis selama bertahun-tahun dan tidak ada ujian untuknya. Ia boleh menjejaskan mana-mana dari satu dalam 10 hingga dua dalam 10 wanita, menurut Dr. Anuja Dokras, pengarah Penn PCOS Centre di Universiti Pennsylvania.

PCOS adalah istilah yang digunakan untuk wanita yang mengalami dua daripada tiga gejala berikut: Tempoh tidak teratur, tahap hormon lelaki yang tinggi (yang boleh mengakibatkan jerawat dan rambut muka) dan sejumlah besar benjolan pada ovari.

Bobbie Thomas hari ini membuka peluang untuk kemandulan

Apr.27.201603:09

“Saya mengalami gejala seperti rambut berlebihan dan berpeluh, tempoh tidak teratur dan kemurungan sejak saya berusia 16 tahun,” kata Beznec HARI INI, melalui e-mel. “Tetapi saya menerimanya sebagai ‘normal’ kerana saya tidak tahu apa-apa perbezaan.”

BERKAITAN: Periksa cermin: menunjukkan sakit di wajah anda

Dua tahun yang lalu, ketika Beznec mula mengalami sakit perut, kembung dan keletihan, dia mengunjungi seorang dokter – yang pada awalnya mengira dia mengalami sindrom usus yang tidak enak. Seorang doktor lain menyalahkannya dengan kemurungan. Beznec hampir berputus asa. Dia juga fikir dia gila dan semuanya berada di kepalanya, sehingga awal tahun ini apabila imbasan perubatan melihat dengan teliti ovari.

“Untuk keadaan yang begitu biasa, ia pasti tidak pernah didengar oleh ramai orang,” kata Beznec HARI INI..

Doktor tidak tahu apa yang menyebabkan PCOS, tetapi mengesyaki beberapa wanita mungkin mempunyai kecenderungan untuk membangunkannya. Keadaan ini boleh menyebabkan ketidaksuburan, peningkatan risiko sel-sel yang tidak normal dalam rahim dan peningkatan risiko untuk sindrom metabolik.

BERKAITAN: Keadaan yang memalukan menghina wanita

“Selalunya, anda berasa sangat bersendirian dalam gejala anda dan anda tidak boleh membantu tetapi merasa diadili,” kata Beznec HARI INI.

Pos Beznec, yang mempunyai lebih dari 6,000 suka dan lebih daripada 2,500 saham di Facebook, melanda saraf ketika wanita lain dengan PCOS mula mengomentari dan berkongsi perjuangan mereka sendiri.

“Jika anda fikir anda mungkin mempunyai sindrom ovarium polikistik, sila jangan takut untuk menjangkau dan mendapatkan nasihat perubatan,” tulis Beznec di Facebook. “Ia adalah pertempuran yang sukar tetapi lebih cepat anda didiagnosis, lebih cepat anda dapat menguruskan gejala anda.”

Untuk maklumat lanjut mengenai PCOS, lawati Yayasan PCOS.