Wabak salmonella yang menyebabkan penarikan semula 200 juta telur menyerang lebih ramai orang

Sejumlah lebih ramai orang telah sakit dalam salmonella yang berkaitan dengan telur yang dihasilkan oleh peternakan Hyde County Rose Acre Farms, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit telah mengumumkan.

Ini membawa jumlah orang yang dijangkiti ke 35 di sembilan negeri; 11 telah dimasukkan ke hospital, tetapi tiada kematian telah dilaporkan, kata CDC dalam pembaharuan terkini pada 10 Mei.

Peta: Tracking salmonella outbreak
CDC

Syarikat yang berpangkalan di Indiana secara sukarela mengimbas kembali 206,749,248 telur bulan lalu atas ketakutan potensi pencemaran Salmonella Braenderup, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat.

Telur dijual di bawah beberapa nama jenama termasuk Daybreak Negara, Crystal Farms, Coburn Farms, Sunshine Farms, Great Value (yang dijual di Walmart), Glenview, serta Food Lion. Lawati laman web FDA untuk senarai penuh.

Selepas wabak salmonella, bagaimana untuk mengetahui jika telur anda selamat

Mei.14.201801:57

Pada 17 April, kedai-kedai Publix berkata mereka menarik balik 23,400 telur telur tambahan dalam pek 18-telur yang dibeli dari Rose Acre Farms dan dibungkus di lokasi Florida. Untuk maklumat lanjut mengenai pakej, lihat laman web Publix.

Dalam pengumuman yang diposkan ke laman webnya, FDA melaporkan bahawa Rose Acre Farms dari Seymour, Indiana, teringat telur yang diagihkan dari ladang di Hyde County, North Carolina.

Telur telah mencapai pengguna di negeri berikut: Colorado, Florida, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Virginia, dan West Virginia melalui kedai runcit dan restoran.

Telur recall, salmonella fears at Rose Acre Farms
Rose Acre Farms menarik balik telur ke atas pencemaran yang mungkin. Getty Images / iStockphoto

Jika anda fikir anda mungkin telah membeli telur yang terlibat dalam penarikan semula ini, periksa kadbod anda untuk nombor tumbuhan P-1065 dengan julat tarikh 011 hingga tarikh 102, kata FDA. Di samping itu, periksa butiran kadbod ini.

Bakteria yang dipersoalkan dipanggil Salmonella Braenderup, “yang boleh menyebabkan jangkitan serius dan kadang-kadang membawa maut pada kanak-kanak kecil, lemah atau warga tua, dan yang lain dengan sistem imun yang lemah,” laporan agensi kerajaan.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, gejala daripada jangkitan salmonella termasuk:

  • Cirit-birit, demam, dan kekejangan perut, kira-kira 12 hingga 72 jam selepas jangkitan.
  • Penyakit ini biasanya berlangsung selama empat hingga tujuh hari, dan kebanyakan orang sembuh tanpa rawatan.

Apa yang anda tidak perlu menyimpan dalam peti sejuk

Jul.25.201503:46

Pada tahun 2010, wabak salmonella membawa kepada penarikan semula besar-besaran lebih daripada 1 bilion telur dari ladang Iowa. Lebih daripada 1 juta penyakit telah dilaporkan.

Sekiranya anda fikir anda mungkin telah membeli telur yang tercemar, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyarankan anda membuang atau memulangkan produk itu, mencuci tangan anda dengan teliti, membersihkan rak mana-mana telur yang disimpan dan lap dengan tuala kering. Ini akan membersihkan peti sejuk anda dan pastikan kuman tidak tersebar.