Video ‘tuang pod challenge’ memicu peringatan terhadap makanan pencuci pakaian

Pertama terdapat cabaran kayu manis, maka terdapat cabaran garam dan ais. Sekarang, ada cabaran video virus baru yang menyapu negara di kalangan remaja, dengan akibat yang mungkin membawa maut.

Remaja sedang memakan serbuk pencuci pakaian dalam cabaran internet yang berbahaya

Januari.13.201802:25

Pegawai memberi amaran kepada orang ramai mengenai trend berbahaya di kalangan orang muda yang meletakkan buah detergen pakaian dalam mulut mereka untuk ketawa di media sosial, yang digelar sebagai “cabaran pod Tide.”

Di seberang internet, cabaran meme dan video mengenai aksi berbahaya telah diambil. Jenaka itu jelas: Dari kanak-kanak hingga dewasa dengan gigi manis, buah kelihatan seperti gula-gula.

Cabarannya biasanya melibatkan seorang dewasa muda bersiap untuk makan buahnya, kemudian melekatkannya di dalam mulutnya dan bertindak balas kepadanya. Remaja, yang pada mulanya nampaknya bergurau, dilihat berjabat, mengaduk, malah memasak paket detergen pakaian, sebahagiannya digesa oleh imej meme yang tidak masuk akal yang memperlihatkan paket-paket yang berwarna-warna gula-gula sebagai “buah terlarang.”

Menurut Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna A.S. (CPSC), yang baru-baru ini memperbaharui usaha untuk memberi amaran terhadap pendedahan berbahaya kepada buah, 10 orang sebenarnya telah mati akibat makan.

Tambahan tahun lepas, pusat kawalan racun menerima laporan lebih daripada 10,500 panggilan kanak-kanak berumur 5 tahun atau lebih muda yang tidak terdedah kepada pods dobi.

Kesan sampingan yang teruk, menurut penyedia perubatan NBC News Dr Natalie Azar, dan Dr Gary Smith, yang mengarang laporan 2016 untuk Pediatrik jurnal, termasuk:

  • muntah
  • batuk
  • kehilangan kesedaran
  • penangkapan pernafasan
  • koma
  • cecair di dalam paru-paru
  • serangan jantung

Bagi orang dewasa dengan demensia, meminum bahan juga boleh membawa maut.

Kadar pembakaran kimia ke mata yang disebabkan oleh paket gel berwarna pelangi kecil meningkat 32 kali antara 2012 dan 2015 di kalangan kanak-kanak prasekolah, menurut laporan 2017 dalam JAMA Oftalmologi.

Apabila polong deterjen yang berkilat sedikit berwarna, mula-mula menjadi tersedia, mereka tidak lama lagi diikuti oleh amaran pengilang dan panggilan oleh kumpulan advokasi pengguna untuk melindungi kanak-kanak dari pendedahan.

Dalam temu bual 2016 dengan HARI INI, Dr. Smith menyatakan bahawa panggilan ke pusat kawalan racun mengenai kanak-kanak yang terdedah kepada detergen meningkat 20 peratus dalam masa dua tahun, “terutama di kalangan pendedahan kepada paket pencuci pakaian.”

Dia berkata bahawa ia amat berbahaya bagi kanak-kanak yang “menjelajah dengan mulut mereka.” Dalam kajian dua tahunnya, lebih daripada 17,800 kanak-kanak di bawah usia enam tahun mengalami masalah dengan buah, dengan 80 peratus meminumnya sepenuhnya.

“Malah, kanak-kanak dilaporkan ke pusat kawalan racun setiap 45 minit di negara ini,” katanya.

Kumpulan perlindungan pengguna amat prihatin terhadap anak-anak muda yang meniru tingkah laku berbahaya.

“Ia bermula sebagai jenaka dan lelucon di Internet, dan ia terlalu jauh,” kata Pengerusi CPSC, Ann Marie Buerkle HARI INI.

“Para remaja yang melakukan ini perlu memahami bahawa ini adalah melulu,” katanya. “Ini adalah bahan beracun yang mereka masukkan ke dalam badan mereka.”

Sebagai tindak balas kepada keprihatinan yang lalu, sesetengah syarikat telah membuat usaha pembungkusan mereka lebih tahan lama, termasuk membungkus beberapa buah. Lain-lain telah melancarkan kempen iklan tentang risiko.

Proctor dan Gamble, syarikat yang memiliki Tide, telah melancarkan kempen video dalam talian dengan New England Patriots ketat Rob Gronkowski untuk memberi amaran kepada remaja tentang bahaya.

Proctor dan Gamble mengeluarkan satu kenyataan kepada NBC News sebagai tindak balas kepada trend: “Pek dandanan dibuat untuk membersihkan pakaian. Mereka tidak boleh dimainkan dengan apa jua keadaan, walaupun jika dijadikan jenaka.”