Untuk meningkatkan kesedaran tentang kejutan elektrik keluarga keluarga yang lemas

Sabtu sebelum Paskah 2017, dua rakan sekerja, Shelly Darling, 34, dan Elizabeth Whipple, 41, melawat Lake Tuscaloosa di Alabama untuk menyerap matahari di dok keluarga. Beberapa jam kemudian, ahli keluarga menemui harta wanita, tetapi tidak melihat tanda-tanda sunbathers. Setelah mencari polis, mayat mereka ditemui di dalam tasik. Ketika memulihkannya, penyelamat merasakan kecurian elektrik.

Menurut AL.com, autopsi mendedahkan kedua-dua wanita meninggal akibat terkejut elektrik, penyebab kurang lemas.

Kejutan elektrik yang terkubur boleh berlaku apabila elektrik dari dok, bot, kolam renang, tab mandi panas atau marina meresap ke dalam air dan memancarkannya. Apabila perenang memasuki air, elektrik melumpuhkan otot mereka, menyebabkan mereka lemas. Lebih-lebih lagi, penyelamatan boleh menjadi sukar dan berbahaya kerana sesiapa yang masuk ke dalam air boleh menerima stun menunda.

Bagaimana untuk melihat lemas: Ketahui tanda bahaya

Jun.17.201501:04

Walaupun ramai orang yang tidak menyedari kejutan elektrik yang terkubur, Jimmy Johnson mengetahui lebih banyak tentangnya daripada yang diinginkannya. Pada tahun 2016, anak perempuannya yang berusia 15 tahun, Carmen, meninggal ketika dia berenang di sebuah tasik berhampiran dok keluarga, yang mengalir elektrik ke dalam air.

Ini berlaku lebih banyak daripada orang berfikir.

“Sekiranya saya tahu ini dapat terjadi, atau mendengarnya sebelum ini – saya tidak pasti jika ini berlaku kepada anak perempuan saya,” katanya kepada HARI INI.

Sejak itu, dia bekerja untuk meningkatkan kesedaran yang mengelilingi kejutan elektrik.

“Ini berlaku lebih banyak daripada orang berfikir,” katanya. “Tidak ada yang mengatakan berapa banyak lemas yang disebabkan oleh kejutan elektrik yang lemas.”

Elektrik shock drowning
Carmen Johnson adalah seorang cheerleader di Sekolah Tinggi Priceville di Alabama.Dengan ihsan Jimmy Johnson

Tiada pangkalan data rasmi kes, tetapi Persatuan Pencegahan Kecelaruan Kejutan Elektrik, organisasi yang didedikasikan untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik orang ramai tentang risiko kejutan elektrik yang teruk, telah mencatatkan 84 kes di Amerika Syarikat sejak tahun 1986. Ia jarang berlaku, tetapi organisasi itu mengesyaki terdapat adalah lebih daripada apa yang direkodkan.

“Kami percaya bahawa kami hanya menangkap hujung gunung es,” kata pengasas organisasi Kevin Ritz. “Perkara-perkara ini boleh berlaku di mana-mana terdapat gabungan elektrik dan air yang mematikan.”

Pada tahun 1999, anak lelaki Ritz yang berusia 8 tahun meninggal ketika dia sedang berenang di sebuah sungai berhampiran bot keluarga. Tiada siapa yang menyedari elektrik dari perahu itu meresap ke dalam air dan apabila dia merampas tangga logam, dia mendapat kejutan yang melumpuhkannya dan menyebabkannya lemas. Sejak itu, Ritz telah berusaha untuk meningkatkan kesedaran mengenainya dan menyedari bahawa trend berubah.

“Kami kini mempunyai lebih banyak kematian dari pendawaian dok berbanding pendawaian bot,” katanya.

Bagaimana untuk mengelakkan kejutan

Apa lagi, kolam renang dan tab mandi panas boleh menjadi sama seperti berbahaya. Banyak lampu kolam yang rosak menyebabkan elektrik membanjiri kolam renang atau tab mandi panas, menyebabkan kematian.

Kedua-dua Johnson dan Ritz berharap bahawa orang akan mengambil langkah menyelamatkan nyawa termasuk peranti kesalahan tanah pada sumber kuasa pada pemutus.

Alat kesalahan tanah melindungi keseluruhan sumber kuasa dari permulaannya, dan menghalang arus daripada mengikuti mana-mana jalan yang tidak diingini semasa kesalahan tanah (hubungan antara konduktor bertenaga dan tanah).

“Ia begitu mudah dan ia sangat murah,” kata Ritz.

Laporan Rossen: Bagaimana untuk melihat voltan liar dalam kolam, tasik

20.20.201704:24

Dua tahun tanpa Carmen

Pada 21 Mei 2018, warga tua Priceville High School lulus. Sekiranya Carmen pernah hidup, dia juga akan menerima diplomanya. Ibu bapanya menyaksikan tamat pengajian dengan air mata di mata mereka, tertanya-tanya apa yang anak perempuan mereka akan lakukan dengan masa depannya.

Tetapi Carmen masih menjadi sebahagian daripada tamat pengajian. Pelajar memakai reben memorial untuk menghormati beliau. Dan beberapa hari sebelum itu, keluarganya menganugerahkan kira-kira $ 14,000 dalam wang beasiswa kepada 11 rakan sekelasnya, yang menulis karangan tentang Carmen.

“Anak perempuan kami sangat murah hati,” kata Johnson. “Dia percaya untuk menjadi kawan dengan semua orang, saya rasa bahawa Tuhan meletakkannya di dalam hati kita bahawa kita akan memberikan sesuatu kepada semua orang.”

Jimmy and Casey Johnson lost their daughter, Carmen, a year ago because of electric shock drowning. The family continues to raise awareness of it so other families can avoid similar tragedies.
Jimmy dan Casey Johnson kehilangan anak perempuan mereka, Carmen, pada tahun 2016 kerana terkejut elektrik. Keluarga itu terus meningkatkan kesedaran mengenainya sehingga keluarga lain dapat mengelakkan tragedi yang serupa.Hakim Jimmy Johnson

Hujung minggu itu pada tahun 2016 terasa seperti yang lain di rumah tasik keluarga Johnson di Smith Lake di Winston County, Alabama. Walaupun bulan April, Carmen dan dua sahabatnya berjemur di kandang. Semasa Johnson bekerja di laluan yang berdekatan, dia mendengar percikan ketika anaknya merpati dari puncak dok dua tingkat ke dalam tasik.

Walaupun tasik itu hanya 68 darjah, Johnson tidak terkejut apabila Carmen berenang. Dia sentiasa berdebat.

Johnson menyedari tangga tidak berada di dalam air sehingga dia menurunkannya. Dia tidak tahu bahawa tangga logam membawa cas elektrik dari suis lampu yang rosak. Kemudian sahabat Karmen Reagan melompat di dalam air dan mula menceroboh air sejuk.

Tetapi Reagan tidak lama lagi mula menjerit panik. Johnson berlari ke arah gadis-gadis itu dan melihat Reagan kelihatan ketakutan apabila Carmen tenggelam di bawah air.

Dia fikir ada sesuatu yang menarik Carmen ke bawah sehingga dia melompat masuk untuk menyelamatkannya. Tetapi dia menyedari terdapat masalah lain.

“Saya dapat merasakan arus elektrik dan ia begitu kuat saya tidak dapat berenang di dalamnya,” katanya.

Ketika dia menghilang, anaknya, Zach melompat masuk untuk membantu. Sebelum kehilangan kesedaran, Johnson menjerit, “Potong kuasa ke dok kapal.”

Isterinya Casey lakukan, menyelamatkan Johnson, Reagan dan Zach.

“Sekiranya kita tidak mempunyai suis dan isteri saya tidak tahu mengenainya, tiga lagi nyawa akan hilang,” katanya.

Walaupun kehidupan tanpa Carmen sukar, Johnsons mempunyai tahun yang baik. Johnson dan Casey melawat Israel dan menyambut cucu baru. Dan, mereka terus bercakap mengenai bahaya kejutan elektrik yang lemas.

“Kami hanya mahu menekankan bagaimana elektrik berbahaya di sekitar air itu,” katanya. “Orang ramai tidak menyedari betapa kuatnya dan betapa berbahayanya di dalam air besar. Anda fikir ia akan menghilang tetapi itu tidak berlaku. “