Untuk kehilangan lemak badan, makan sarapan pagi kemudian, makan malam lebih awal, kajian mencadangkan

Ramai orang mengikuti pola pemakanan yang berterusan sepanjang hari, memaksa badan untuk terus mengepam insulin, dan memetabolisme aliran makanan yang mantap. Ternyata, bukan hanya apa yang kita makan yang membuat perbezaan dalam kesihatan kita, tetapi sebaliknya bila kami sedang makan.

Kajian perintis kecil yang diterbitkan pada Rabu dalam Journal of Nutritional Science menunjukkan bahawa pendekatan pemberian makan yang terhad dapat membantu mengurangkan lemak tubuh, tanpa menghitung kalori.

Kajian 10 minggu oleh penyelidik British membahagi individu yang sihat kepada dua kumpulan – mereka yang menggunakan sarapan 90 minit kemudian dan makan malam 90 minit lebih awal – dan mereka yang mengikuti rutin makan normal mereka. Kedua-dua kumpulan itu menyimpan buku harian makanan dan memberikan sampel darah selama 10 minggu.

Tiada sekatan ke atas apa yang boleh dimakan oleh kedua-dua kumpulan.

Pada akhir tempoh campur tangan, peserta dalam kumpulan pemberian makan yang terhad, yang mengurangkan masa makan mereka sebanyak 4 ½ jam, telah kehilangan lemak badan, mengurangkan jumlah pengambilan kalori, dan mempunyai peningkatan sederhana dalam faktor risiko metabolik seperti kolesterol LDL. Dalam tempoh 10 minggu, jadual makan yang terhad pada masa itu dapat menghasilkan apa yang banyak diet popular tidak boleh – kehilangan lemak.

Apakah masa makan yang terhad??

Ia bukan tentang mengira kalori.

Ia bukan tentang mengubah apa yang anda makan, tetapi memendekkan tetingkap jumlah makan sepanjang hari. Kebanyakan pesakit yang saya bekerja dengan mematuhi corak makan yang terhad dengan berhenti makan pada pukul 18:00, atau memberi tumpuan kepada makan malam lebih awal, dan meninggalkan kalori pada waktu petang. Peserta dalam kajian di University of Surrey mengalami kesukaran untuk melekat pada waktu makan yang ketat, walaupun 43 peratus mengatakan mereka akan mempertimbangkan meneruskan program jika waktu makan lebih fleksibel.

“Seperti yang kita lihat dengan peserta ini, diet berpuasa sukar untuk diikuti dan mungkin tidak selalunya serasi dengan kehidupan keluarga dan sosial,” kata ketua penyelidik Dr Jonathan Johnston dalam siaran berita. “Oleh itu, kami perlu memastikan mereka fleksibel dan kondusif kepada kehidupan sebenar, kerana potensi manfaat diet sedemikian jelas untuk dilihat.”

Doktor ini kehilangan 125 pound dengan berpuasa berselang dengan kaedah 16: 8

Jul.23.201802:23

Cabaran ini adalah sesuatu yang saya dapat lihat di banyak pesakit saya juga, kebanyakannya akan menggabungkan kedua-dua amalan puasa sekejap – puasa beberapa hari berturut-turut seminggu – dengan makan beberapa hari yang terhad sebagai pendekatan yang lebih mudah.

Walaupun penemuan percubaan saat ini lebih awal, dan lebih besar, kajian manusia perlu diselesaikan, hasilnya mengikuti penelitian terdahulu yang melihat puasa secara keseluruhan untuk meningkatkan berat badan dan kesihatan.

Pengambilan makanan yang terhad telah ditunjukkan untuk membantu pengurangan lemak badan dan penurunan biomarker seperti glukosa dan kolesterol. Kajian telah menunjukkan pengurangan kelaparan dan makan kurang keseluruhan. Terdapat kajian haiwan dan manusia yang menunjukkan bahawa diet berpuasa dapat membantu mengurangkan lemak tubuh, risiko penyakit dan meningkatkan jangka hayat.

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa mengubah masa makan melawan penyakit dan obesiti yang memberi kesan kepada kualiti dan kuantiti kehidupan. Mengira kalori tidak berfungsi – kita telah melihat beberapa kajian membuktikan ini. Sebaliknya, kita harus memberi tumpuan bukan untuk mengira kalori, tetapi jam-jam di mana kita sebenarnya makan.

Kristin Kirkpatrick, MS, R.D., adalah pengurus perkhidmatan pemakanan kesejahteraan di Cleveland Clinic Wellness Institute di Cleveland, Ohio, dan pengarang “Skinny Liver.” Ikuti dia di Twitter @KristinKirkpat. Untuk lebih banyak nasihat diet dan kecergasan, daftarlah untuk surat berita One Small Thing kami.

Loading...