‘Ular dalam Suit’ menimbulkan psikologi korporat

Dalam budaya popular, imej psikopat adalah seseorang seperti Hannibal Lecter atau Pembunuh BTK. Tetapi dalam realiti, banyak psikopat hanya mahu wang, kuasa, kemasyhuran, atau hanya sebuah kereta yang bagus. Di mana psikopat ini pergi? Seringkali, ia adalah untuk dunia korporat. Dalam buku baru mereka, “Ular dalam Suit: Apabila Psikopat Pergi Ke Bekerja,” Paul Babiak, psikologi perindustrian-organisasi, dan Robert Hare, ahli psikopat, psikopat pejabat belajar. Dunia korporat yang moden, terbuka dan lebih fleksibel, di mana risiko tinggi dapat sama dengan keuntungan yang tinggi, menarik mereka. Mereka mungkin kelihatan seperti superstar dan penyelamat korporat, tetapi mereka boleh mengasingkan pekerja lain dan meninggalkan syarikat-syarikat dalam kegelapan. Babiak dan Hare telah dijemput pada “Hari Ini” untuk membincangkan buku mereka. Baca petikan:

Bab satu
Saman bagus. Adakah ular memakai sut yang bagus?

Fred mengetuai kumpulan itu ke kedai O’Hare selepas bekerja malam itu. Dia memulakan tab dan mengarahkan minuman untuk semua orang dari syarikat itu. Apabila lebih ramai orang tiba, terdapat kegembiraan dan kesibukan kerana rakan sekerja bergembira dengan kekayaan mereka. Fred mengangkat gelasnya dalam roti bakar. Senyap tersebar ke seluruh kumpulan apabila semua orang berpaling ke arahnya dengan kaca yang dibangkitkan: “Pit Bull sudah mati. Long live the Pit Bull! “Dia menjerit kepada kegembiraan semua orang di sana.

“Dengar, dengar!” Mereka bersorak seperti gelas kosong dan pecah ketawa dan tepuk tangan mengatasi bilik. Tidak ada orang yang sedih di tempat itu malam itu; agak berubah dari kebanyakan malam Jumaat di O’Hare selama dua tahun yang lalu.

Perkara-perkara di syarikat itu telah baik sehingga Pit Bull tiba. Peningkatan yang sangat baik, bonus yang murah hati, keadaan kerja yang menyenangkan, dan peluang untuk bekerja untuk salah satu nama tertua dan paling dihormati dalam perniagaan itu sendiri memberi ganjaran kepada ramai. Walau bagaimanapun, seperti semua perkara yang baik, terdapat perubahan. Ketua Pegawai Eksekutif, “Old Man Bailey” kepada kawan-kawannya (dan kebanyakan pekerja adalah kawannya), telah menjual syarikat perkhidmatan kewangannya kepada pesaing yang lebih besar dua tahun lalu. Bagaimanapun, seperti eksekutif kerjaya yang banyak, dia tidak dapat melihat dirinya secara senyap-senyap memudar tetapi perlu mengekalkan tangannya dalam perniagaan, jadi dia merundingkan kedudukan perundingan interim di papan untuk membantu peralihan.

Lembaga mengalu-alukan nasihatnya dan merasa selesa dengan lawatannya yang sesekali ke ibu pejabatnya yang sekarang (bahagian). Bailey mahu mengekalkan nilai-nilai lama yang dia kagum kepada orang-orangnya yang hidup di dalam syarikat itu, dan berharap mereka akan merebak ke bahagian-bahagian lain dari perbadanan yang lebih besar, tetapi ini tidak. Sebagai sebahagian daripada sebuah syarikat besar bermakna sekarang terdapat banyak bahagian dan lokasi, dan sekeping kecil dunia korporat, serta keupayaannya untuk mempengaruhi, merosot dengan setiap pengambilalihan. Bahagian lain mempunyai nilai mereka sendiri, garis perkhidmatan, dan cara melakukan sesuatu, dan kakitangan korporat mempunyai idea mereka sendiri tentang apa budaya syarikat keseluruhan sepatutnya seperti.

Walaupun dia membuat satu titik untuk menghentikan urusan perniagaan sehari-hari, satu keputusan khususnya yang mengganggu Bailey adalah pemindahan promosi Gus, sebuah “anak anjing hotshot” menurut Bailey, ke dalam slot teratas sebagai COO daripada bahagian tersebut. Bailey melihat Gus sebagai penyedutan status yang menyedihkan yang membenci orang yang bertanggungjawab, menghindari konfrontasi, memilih untuk membuat orang lain melakukan kerja kotornya, dan agak mudah terdedah kepada pujian dan perhatian. Bailey fikir Gus menghabiskan terlalu banyak masa bertemu dengan orang-orang korporat dan tidak cukup masa untuk menyelesaikan sesuatu di bahagiannya.

Tidak lama kemudian, pitchers bir dan mangkuk kacang telah tersebar di atas meja di ruang belakang O’Hare, di mana kumpulan itu membincangkan butiran penamatan Pit Bull. Sebagai kakitangan dari pelbagai jabatan bercampur, mereka yang telah mendengar hanya beberapa khabar angin mencari maklumat lebih lanjut; yang lain mahu pengesahan maklumat yang mereka dengar. Senang sekali untuk mengumpulkan bit dan potongan cerita yang berbeza dan cuba untuk memasang gambar tentang apa yang sebenarnya berlaku.

Enam bulan ke dalam jawatan Gus, semua neraka terputus. Buat pertama kalinya dalam sejarahnya yang panjang, bahagian Bailey gagal memenuhi sasarannya, sehingga para penganalisis pasaran mula membuat komentar yang tidak menyenangkan, membahayakan reputasi seluruh korporasi. Menimbulkan keadaan yang lebih teruk, terdapat juga risiko yang besar, sangat awam, dan memalukan denda kerana tidak mematuhi kerja-kerja kerajaan – fakta yang belum sampai di suratkhabar, tetapi pasti membuat berita utama jika tidak dapat dihindari dengan cepat. Bailey merasakan bahawa Gus sepatutnya dibiarkan, dan ditawarkan untuk mengendalikan tempat itu sehingga calon yang sesuai dan lebih baik dapat dijumpai. Jawatankuasa eksekutif korporat tidak bersetuju. Dalam usaha untuk membantu Gus dan bersikap adil kepadanya dalam peranan barunya, mereka memutuskan untuk mencipta pengarah baru kedudukan operasi melaporkan kepadanya.

Satu orang yang menarik perhatian mereka sebagai calon dalaman yang sempurna untuk pekerjaan itu ialah Helen. Helen telah menyertai salah satu pengambilalihan lain hanya setahun sebelum dan meningkat kepada bintang dalam sekelip mata. Kajian prestasi beliau memuji semangat, ketekunan, fokus, tenaga, dan keupayaan semula jadi. Dia memperlihatkan nilai untuk pengurusannya, membina reputasi untuk membuat sesuatu berlaku, untuk pengurusan projek yang berjaya, dan untuk menamatkan tarikh akhir. Diakui, beberapa kerosakan cagaran berlaku di sepanjang jalan, tetapi itu sepertinya tidak membimbangkan pasukan pengurusannya, yang meletakkannya di senarai utama pengurusan jam tangan. Walau bagaimanapun, walaupun ulasan yang mengagumkan dari pihak pengurusannya, bahagiannya memperluaskan kiraan kepala dan prestasi yang kurang baik, sementara meminta dan menerima kelulusan untuk belanjawan yang lebih besar dua tahun berturut-turut. Bailey bertanya-tanya bagaimana orang korporat boleh mengabaikan angka-angka ini dan meletakkan seseorang yang digunakan untuk membelanjakan wang yang bertanggungjawab terhadap masalah kewangan. Tetapi, ini tidak lagi keputusannya untuk dibuat.

Helen sangat baik dalam temu bual penerokaan dengan jawatankuasa pencarian. Cara yang dinamik dan menarik serta keupayaan dirinya untuk mengatasi masalah organisasi – di mana bahagiannya sudah tentu – menjadikannya pilihan yang jelas untuk tempat itu. Di luar penganalisis juga akan melihat pelantikan orang yang tegas, bersemangat dan berdedikasi kepada bahagian berprofil tinggi yang gagal sebagai komitmen yang sangat teguh untuk memenuhi keperluan pengawalseliaan kerajaan. Gaya dan caranya sesuai dengan apa yang ingin dilihat oleh perbadanan dan penganalisis. Masa, keadaan, dan kebolehannya sepertinya sesuai.

Lynda, dari perakaunan, duduk di sudut bilik dan menghirup birnya. Perbualan ceria rakan-rakan yang duduk dengannya memberikan latar belakang yang menenangkan untuk pemikiran peribadi Lynda. “Anda patut gembira, Lynda,” kata Julie, ahli kanan pasukan audit. “Anda menang, dan [letupan dipecat] hilang.”

Dikutip dari “Ular dalam Suit,” oleh Paul Babiak dan Robert D. Hare. Hak Cipta 2006, Paul Babiak dan Robert D. Hare. Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian buku ini boleh digunakan atau diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis daripada , 10 East 53rd Street, New York, NY 10022.