Tom Brokaw: Anak perempuan saya ‘tidak ternilai’ dalam memerangi kanser saya

Menghadapi pertempuran harian dengan kanser sejak diagnosisnya pada tahun 2013, Tom Brokaw telah mempelajari perbezaan besar yang mempunyai sistem sokongan yang baik.

Anak perempuannya, Dr. Jennifer Brokaw, telah menjadi penting dalam perjuangannya dengan pelbagai myeloma, bentuk kanser darah yang tidak dapat diubati tetapi boleh dirawat.

Jennifer adalah seorang doktor bilik kecemasan di San Francisco.

Tom Brokaw: Pertempuran kanser saya telah menjadikan saya lebih menghargai kehidupan

Mei.09.201604:29

“Dia sangat berharga kepada saya kerana dia tahu apa soalan yang perlu ditanya, apa penyelidikan yang perlu dicari, bagaimana untuk mendapatkan telefon dengan saya, ” kata Brokaw kepada Savannah Guthrie dan Willie Geist pada hari Isnin.

“Saya berkata kepada pesakit kanser, cari kawan yang doktor, dan jangan buat mereka sebagai sebahagian daripada pasukan rawatan anda, buatlah dia konsili, ombudsman anda, mereka akan tahu apa soalan yang akan ditanya. Terjemahan mungkin tentang maklumat yang anda dapatkan. “

BERKAITAN: Tom Brokaw: Kanser telah ‘mendalami kekaguman saya’ terhadap isteri saya

Brokaw, 76, menyatakan pentingnya keluarga bagi mereka yang bertarung melawan kanser dalam buku larisnya, “A Lucky Life Interrupted,” yang kini dibebaskan dalam paperback.

“Sekiranya anda mempunyai kanser, dengan cara seluruh keluarga anda mendapat kanser kerana mereka terlibat dalamnya,” katanya. “Jika anda tidak mempunyai kanser, anda boleh bersimpati, tetapi anda benar-benar tidak faham sehingga anda dapat sendiri. “

BERKAITAN: ‘Mengerikan’: Anak lelaki Tom Brokaw mengenang pembelajaran mengenai diagnosis kanser ayahnya

Tom Brokaw mengenai kanser: ‘Saya lebih baik’

07.0.20.201504:51

Dia menjalani kemoterapi harian dan lebih mudah terdedah kepada jangkitan, seperti bronkitis yang teruk yang dia kata dia menemui minggu lepas.

Kehidupan hariannya juga telah diperkaya oleh sekumpulan teman baru yang telah dibuatnya ketika mereka menjalani pertarungan kanser yang sama, termasuk teman keluarga yang meninggal dunia tahun lalu.

“Dia mempunyai bentuk kanser yang lebih serius daripada saya, tetapi saya menjadi saksi terhadap keberaniannya dan keyakinannya,” kata Brokaw..

“Michael dan saya akan membicarakan keletihan dan bagaimana tidak ada yang dapat difahami, dia tidak membuatnya. Lelaki paling berani yang pernah saya temui pada usia itu, dan saya akan merinduinya setiap hari, dan itulah akibat kanser. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.