Tidak, air kencing anda tidak steril, mendapati penyelidikan baru

Bear Grylls, pakar bertahan hidup dari “Man vs. Wild,” mungkin ingin memikirkan semula minatnya untuk minum air kencing sendiri. Bertentangan dengan kepercayaan popular, penyelidikan baru menunjukkan bahawa air kencing dari orang yang tidak sihat mungkin tidak seperti bebas dari kuman ketika kami dipimpin untuk percaya.

“Selama bertahun-tahun, sebenarnya selama-lamanya, kepercayaan adalah jika anda tidak mempunyai jangkitan saluran kencing, air kencing itu steril,” jelas Evann Hilt, penyelidik utama dan pelajar tuan tahun kedua di Loyola University Chicago. “Kami menunjukkan tidak demikian. Manusia adalah supersystems mikroba dan memikirkan mana-mana bahagian yang steril dan tidak sah adalah mind-boggling kepada saya. “

Penyelidik menilai spesimen air kencing sebanyak 84 wanita, 42 daripadanya sihat, dan 42 orang yang didiagnosis dengan gejala pundi kencing yang terlalu aktif, satu keadaan yang menjejaskan kira-kira 15 peratus wanita, dengan gejala termasuk urgensi kencing, antara lain. Hasil yang dikemukakan pada hari Ahad di mesyuarat mikrobiologi di Boston menunjukkan bahawa pesakit dengan pundi kencing yang berlebihan mempunyai sejumlah 77 spesies bakteria yang berlainan, sementara pesakit kawalan yang sihat mempunyai 33 spesies yang berbeza.

Penyelidikan Loyola sebelum ini, yang diterbitkan dalam Journal of Microbiology Clinical, menunjukkan bahawa apabila menggunakan teknik pengesanan DNA, bakteria hadir dalam kencing beberapa wanita yang sihat yang mempunyai gejala jangkitan saluran kencing, tetapi bebas dari masalah.

“Kajian itu memperlihatkan terdapat bukti DNA bakteria, dan apa yang kita kini tunjukkan adalah bakteria itu masih hidup,” kata Hilt.

Walaupun jutaan wanita mengalami pundi kencing yang terlalu aktif, kira-kira 40 peratus hingga 50 peratus tidak bertindak balas terhadap rawatan konvensional, menurut penyelidik. Salah satu sebab untuk kekurangan tindak balas terhadap rawatan ubat mungkin bakteria yang terdapat pada wanita ini. Harapannya ialah doktor dapat mengenal pasti mereka yang berisiko untuk pundi kencing yang terlalu aktif dan mencari rawatan yang lebih berkesan.

Keperluan untuk rawatan yang lebih baik boleh menjadi sangat penting bagi penduduk yang semakin tua yang lebih kerap mengalami masalah kencing, kata ahli urologi Dr. Adonis Hijaz, pengarah pembedahan panggul wanita di Pusat Perubatan Kes Hospital Universiti di Cleveland, Ohio. “Pemerhatian yang mereka buat adalah satu langkah besar, tetapi ia merupakan langkah pertama, dan sama ada ini adalah sesuatu yang membuktikan bahawa klinikal masih penting untuk dilihat.”

Sama ada kita betul-betul minum air kencing kita jika kita terdesak untuk penghidratan, atau pada rancangan TV, ia sememangnya terpulang kepada anda. “Berdasarkan apa yang kita tahu mengenai bakteria yang ada, saya akan menasihatinya,” kata Hilt. “Tetapi saya rasa anda perlu lakukan, apa yang anda perlu lakukan untuk terus hidup.”