Terapi filem: 8 filem yang mungkin menyelamatkan perkahwinan bermasalah anda

Bolehkah komedi romantis Vince Vaughn menyelamatkan perkahwinan anda? Mungkin. Bagaimana dengan “The Avengers”? Mungkin tidak. 

Pasangan yang menonton filem berpusatkan hubungan – anak ayam – dan kemudian membincangkannya selepas itu lebih cenderung masih bersama selepas tiga tahun, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Lima puluh peratus perkahwinan Amerika berakhir dalam perceraian. Penyelidik Universiti Rochester, dengan harapan dapat mencari satu program yang akan menghayati orang ramai, merekrut 174 pasangan yang terlibat atau yang baru berkahwin di pertunjukan pengantin di kawasan Los Angeles. Mereka secara rawak menugaskan pasangan supaya tidak mendapat rawatan, campur tangan yang berpusatkan filem atau salah satu daripada dua jenis kelas penyediaan perkahwinan, yang terdiri daripada pelbagai karya yang direka untuk mengasah kemahiran hubungan peserta. Pasangan itu diikuti selama tiga tahun. 

Pasangan yang ditugaskan menonton filem disuruh memilih lima dari senarai dan kemudian berbincang dengan soalan rakan kongsi mereka yang disediakan oleh para penyelidik, seperti:


 • Masalah utama yang dihadapi pasangan ini?
 • Adakah mana-mana yang serupa dengan masalah yang dihadapi oleh anda berdua?
 • Bagaimanakah pasangan itu mengendalikan hujah atau perbezaan pendapat?
 • Bagaimanakah pasangan dalam filem mengendalikan rasa sakit? “

Akhirnya filem-filem itu ternyata sama berkesan dengan kerja-kerja, yang memerlukan jam kuliah dan kerja rumah di atasnya. Kesemua tiga campur tangan memotong kadar perceraian selama tiga tahun sebanyak separuh.

“Kami tidak fikir ia hanya menonton filem,” kata pengarang utama kajian Ron Rogge, profesor psikologi klinikal di University of Rochester. “Terdapat banyak pasangan yang menonton filem dan akhirnya bercerai.”

Yang penting adalah perbualan percikan filem, kata Rogge.

Namun, tidak seperti mana-mana filem lama yang akan dilakukan. Orang harus memilih filem yang akan mencetuskan perbincangan mengenai hubungan pasangan itu sendiri. Ini bermakna hubungan romantis di terasnya, kata Rogge. “Itu memotong hampir semua filem fiksyen dan fantasi sains,” jelasnya.

Tidak ada data yang jelas mengenai filem mana yang berfungsi sebagai pengganti ahli terapi perkahwinan, tetapi Rogge mencadangkan filem seperti:

 • “Retreat Pasangan” 
 • “Empat Krismas” 
 • “Terma Persahabatan” 
 • “Apabila lelaki mencintai wanita” 
 • “Perempuan yang kelakar” 
 • “Dua untuk Jalan” 
 • “Siapa yang takut dengan Virginia Woolf?” 
 • “Yours, Mine and Our”

Sekiranya mereka tidak membiarkan anda berkeliaran, para penyelidik memberikan senarai filem-filem lain yang termasuk dalam kajian ini. Dan lelaki tidak perlu menderita melalui genre yang mereka benci.

“Kami tidak mahu ia menjadi pengalaman yang menyedihkan bagi lelaki itu,” kata Rogge. “Kami cuba mencubanya dengan memasukkan filem seperti ‘Mr. dan Puan Smith, ‘yang merupakan filem tindakan, tetapi ia juga menunjukkan mereka bertarung sebagai pasangan. “