Terapi bio-identik Angelina Jolie menimbulkan persoalan hormon

Angelina Jolie, yang didorong oleh menopaus awal selepas pembedahan kanser pencegahan, berkata dia menggunakan hormon “bio-identik” – pilihan yang membangkitkan soalan baru mengenai terapi yang paling selamat untuk mengurangkan gejala menopause.

2014 Variety Screening Series -
Angelina Jolie baru-baru menjalani pembedahan pencegahan kanser kedua.Fail Getty Images

Jolie, 39, berkata dalam satu surat khabar New York Times Selasa bahawa dia telah merujuk kepada doktor Timur dan Barat, mencari “cara semula jadi” untuk menangani risiko kansernya.

Tidak jelas apa jenis hormon Jolie tertentu yang mungkin diambil, tetapi tanpa terapi penggantian hormon, dia akan menghadapi gejala menopaus biasa: hot flashes, kekeringan faraj, insomnia dan perubahan mood. Kerana dia mengalami menopaus lebih awal daripada usia purata 51, dia juga akan berisiko untuk masalah osteoporosis awal dan masalah kardiovaskular.

“Bio-identik” bermaksud hormon buatan makhluk yang bermaksud molekul serupa dengan estrogen dan progesteron yang dihasilkan di badan wanita. Terdapat berpuluh-puluh produk hormon di pasaran, dan terapi penggantian hormon yang tersedia hari ini sangat berbeza daripada formulasi yang dijual pada tahun 1990-an dan lebih awal.

Pentadbiran Makanan dan Dadah meluluskan beberapa hormon berasaskan tumbuhan, tetapi memberi amaran tentang penggunaan yang dibuat oleh farmasi pengkompaunan yang tidak dikawal selia yang memenuhi keperluan wanita yang tidak selesa mengambil hormon.

“Malah, bio-identik bukanlah istilah saintifik,” kata Dr Lauren Streicher, pembantu profesor klinik obstetrik dan ginekologi di sekolah perubatan Northwestern University dan pengarang bersama “The Essential Guide to Hysterectomy.” “Ini adalah istilah yang pada asalnya dibuat oleh guru penyelidikan pasaran yang bijak untuk menggambarkan hormon yang diedarkan oleh penggabungan farmasi. “

Pentadbiran Makanan dan Dadah memberi amaran bahawa beberapa tuntutan yang dibuat oleh penjual hormon berbaur hormon yang sama – iaitu, mereka lebih selamat daripada “ubat preskripsi berbahaya” – tidak terbukti dan mereka menyesatkan wanita dan profesional penjagaan kesihatan.

Jolie membawa versi mutasi gen BRCA1 yang meningkatkan risiko kanser payudara dan ovari. Pada tahun 2012, dia mempunyai mastektomi ganda. Minggu lalu, dia menjalani salpingo-oophorectomy dua laparoskopi untuk menghapuskan ovari dan tiub fallopa.

“Tidak mungkin untuk menghapus semua risiko, dan hakikatnya saya tetap terdedah kepada kanser,” tulisnya. “… Saya rasa feminin, dan berasaskan pilihan yang saya buat untuk diri saya sendiri dan keluarga saya. Saya tahu anak-anak saya tidak akan perlu berkata, ‘Ibu meninggal dunia akibat kanser ovari.’ “

Doktor meluluskan pembedahan ovari Angelina Jolie

Jolie, ibu yang berusia enam tahun, tidak dapat mengandung lebih banyak kanak-kanak tetapi wanita dengan rahim utuh, seperti yang dia miliki, boleh menanggung anak melalui persenyawaan in vitro (IVF)

Untuk membendung gejala menopaus, Jolie berkata dia memakai “tampalan jelas” yang menyampaikan estrogen bio-identik. Dia juga mempunyai IUD progesteron untuk membantu mencegah kanser rahim.

“Kami tidak tahu sama ada Cik Jolie adalah produk yang diluluskan oleh FDA, atau yang dikomersialkan,” kata Pauline M. Maki, presiden Persatuan Menopause Amerika Utara. “Memandangkan dia menggunakan tampalan, ia mungkin merupakan bentuk yang diluluskan oleh FDA.”

Sebenarnya, mengenai jenis patch Jolie mendedahkan yang dia pakai, pengkompaunan farmasi tidak boleh mengeluarkan secara sah atau menjualnya, kata Dr Shira Miller, Los Angeles menopaus holistik dan anti-penuaan doktor.

FDA meluluskan terapi hormon berasaskan tumbuhan dalam bentuk tampalan (17-beta estradiol); pengkomposan farmasi hanya boleh menjual ubat-ubatan yang tidak tersedia secara komersil, katanya.

Terapi penggantian hormon datang dalam pelbagai bentuk, termasuk estrogen kuda konjugasi seperti Premarin (air kencing wanita hamil), sintetik dan yang dibuat dari tumbuh-tumbuhan seperti soya dan keladi. Penyerahannya boleh menjadi pil, krim atau patch.

Hormon yang diluluskan oleh FDA dijual hanya dengan preskripsi dan umumnya dilindungi oleh insurans; hormon yang dikompaun tidak memerlukan preskripsi.

“[Bio-identik] tidak lebih baik atau lebih selamat daripada hormon yang diluluskan oleh FDA,” kata Dr Rebecca Starck, pengerusi obstetrik dan ginekologi serantau di Klinik Cleveland. “Sejujurnya, itu alat pemasaran yang memberi kesan kepada wanita yang lebih selamat atau lebih sihat.”

“Saya berpendapat keselamatan dari produk FDA [lebih] lebih mantap, dan mereka memantau hasil buruk,” tambah Starck. “Saya akan bimbang tentang bagaimana sebatian ini dibuat dan ingin memastikan wanita mendapat dos yang sesuai.”

Pengambilan farmasi datang di bawah pengawasan pada tahun 2012 apabila 64 orang di 20 negeri meninggal akibat meningitis selepas ubat-ubatan yang digunakan untuk suntikan steroid tulang belakang dicemari dengan kulat di kemudahan Massachusetts.

Menurut Bernie Noe, pakar naturopath dari Montpelier, Vermont, wanita yang mengambil bio-identik secara rutin diuji untuk tahap darah hormon-hormon tersebut.

Walaupun sesetengah pesakitnya mengambil hormon-hormon ini yang tidak terkawal, “kita tidak boleh mengatakan bahawa mereka lebih selamat,” kata Noe.

Beliau sering mencadangkan ubat-ubatan semula jadi untuk gejala menopaus, termasuk rumpun Siberia. “Hormon [mana-mana jenis] sentiasa pilihan terakhir saya.”

Ketika perdebatan perbahasan, ahli-ahli perubatan lain memanggil push di belakang hormon-hormon yang identik sebagai contoh pemasaran “cemerlang”..

“[Perkataan] menarik, ia berbunyi semula jadi, dan ia juga kelihatan seperti sesuatu yang berbeza daripada produk hormon tumbuhan yang diluluskan oleh FDA yang dihasilkan dan diedarkan oleh farmasi komersil,” kata Streicher.

“Dan ia berfungsi. Industri $ 1 bilion dilancarkan … dan disokong oleh wanita yang tidak mempercayai industri farmaseutikal dan terdesak untuk merasa lebih baik. “

5 perkara untuk mengetahui mengenai pembedahan ovari Anglelina Jolie