Temui penderma darah Australia yang menyelamatkan lebih daripada 2 juta nyawa

Kata orang cenderung untuk digunakan apabila menggambarkan Australian James Harrison adalah “rendah hati,” yang mengejutkan memandangkan dia bertanggungjawab untuk menyelamatkan lebih daripada 2 juta nyawa.

Harrison, 78, adalah bapa dan datuk dari Central Coast Australia, yang badannya menghasilkan antibodi jarang dalam darahnya yang telah membolehkan ibu-ibu yang banyak – termasuk anaknya sendiri – untuk melahirkan bayi yang sihat. Selama hampir setiap minggu selama 60 tahun yang lalu, Harrison telah melawat bank darah di seluruh negara untuk menderma. Doktor mengatakan bahawa darah ajaib di dalam urat Harrison telah membantu mewujudkan vaksin yang melawan penyakit Rhesus.

Potret of James Harrison 72 (centre) with twin boys Seth Murray O+ (left) and Ethan Murray O-(right) in the Apheresis department at the Australian Red Cross Blood Service. Hundreds of thousands of babies owe their health and in some cases their life to James Harrison as his blood has been used in every dose of anti-D serum since 1967, which is given when the blood types of mothers and babies are incompatible. Red Cross, Sydney, NSW. Today 20th of May, 2009.Photo by KATE GERAGHTY.
Potret James Harrison 72 (tengah) dengan lelaki berkembar Seth Murray O + (kiri) dan Ethan Murray O- (kanan) di jabatan Apheresis di Perkhidmatan Darah Palang Merah Australia. Beratus-ratus ribu bayi berhutang kesihatan dan dalam beberapa kes kehidupan mereka kepada James Harrison sebagai darahnya telah digunakan dalam setiap dos serum anti-D sejak tahun 1967, yang diberikan apabila jenis darah ibu dan bayi tidak serasi. Palang Merah, Sydney, NSW. Hari ini 20 Mei, 2009.
Gambar oleh KATE GERAGHTY.
Palang Merah Australia

“Saya telah bertemu beberapa ibu dan mereka mengucapkan terima kasih kepada saya,” Harrison memberitahu Today.com. “Seseorang telah kehilangan tiga orang anak dan mempunyai tujuh anak yang sihat selepas suntikan. Mungkin saya bertanggungjawab untuk terlalu banyak negara! Senang melihat mereka gembira dan bayi mereka gembira.”

Penyakit Rhesus berlaku apabila wanita hamil mempunyai darah Rh-negatif dan bayi dalam rahimnya mempunyai darah Rh-positif. Menurut laman web Institut Kesihatan Negara. ketidakcocokan boleh menjadi sangat berbahaya dan bahkan mematikan kepada bayi yang belum lahir. Apabila ini terjadi semasa kehamilan, darah ibu dapat membuat anti-tubuh yang menyerang sel darah merah bayi yang belum lahir, memusnahkannya.

Wanita yang tidak dirawat untuk penyakit rhesus mungkin mengalami keguguran, atau bayi boleh mengalami kerosakan otak, sawan, dan masalah dengan pergerakan, pendengaran dan ucapan. Tetapi Harrison – yang dikenali sebagai lelaki dengan “Lengan Emas” – menyumbangkan darah O-negatif yang luar biasa untuk membantu mencegah wanita dengan darah rhesus-negatif daripada membina antibodi RhD semasa mengandung.

Minggu ini, Harrison sedang bercuti di Brisbane, tetapi dia masih akan tampil di bank darah tempatan dan membuat sumbangan 1106 beliau pada hari Selasa. Setelah bertahun-tahun sukarela dalam komuniti, dia melihatnya sebagai tugas dan cara untuk membayarnya ke hadapan.

Apabila berusia 14 tahun, Harrison menjalani pembedahan untuk mengeluarkan paru-paru dan memerlukan lebih daripada tiga gelen darah dalam prosedur. Semasa tinggal di hospitalnya, bapanya memberikan darah, tetapi keluarga tahu ada banyak orang lain yang menyumbangkan untuk membantu dia bertahan. Harrison memutuskan bahawa dia akan memberikan darah sebaik sahaja dia sudah cukup tua.

Dua hari selepas hari jadi ke-18 pada tahun 1955, dia membuat sumbangan pertamanya, tetapi tidak sampai beberapa tahun kemudian apabila doktor mendapati darahnya mempunyai antibodi khusus. Dia berada di percubaan pertama Australia untuk menghasilkan serum anti-D pada tahun 1967, dan plasma kuatnya telah digunakan dalam vaksin sejak.

Palang Merah Australia

Salah satu daripada bayi yang dia selamatkan ialah cucunya sendiri – Scott, kini 20 – selepas anak perempuannya memerlukan darah menyelamatkan nyawa ayahnya untuk melindungi bayi yang belum lahir dari darah RhD-negatifnya.

“Badan anti-saya yang baik membunuh orang-orang jahatnya dan dia boleh hamil sekali lagi selepas mendapat suntikan,” kata Harrison. “Kebanyakan gadis memerlukan ibunya, tetapi dalam kes ini dia memerlukan ayahnya. Itu bagus. “

Pemberian darah telah menjadi urusan keluarga dan Scott dan banyak saudara Harrison adalah penderma biasa. Bekas pentadbir keretapi telah bersara selama 26 tahun dan mempunyai masa untuk lawatan mingguannya ke bank darah, di mana dia agak popular dengan kedua-dua kakitangan dan sukarelawan. Dia berjalan di lantai dan selalu berbincang dengan penderma yang lain, terutamanya penceramah yang pertama yang mengucapkan selamat mengucapkan selamat atas khidmat mereka.

Pekerja bantuan di Perkhidmatan Darah Palang Merah Australia melihat Harrison sebagai seorang pahlawan dan seorang peguam bela. “James telah menderma darah selama hampir 60 tahun jadi kami adalah masyarakat yang rapat. Dia berjalan di sekitar lantai bercakap dengan orang, jururawat menjadikan dia teh … dia kawan kepada ramai orang di perkhidmatan darah, “kata Jemma Falkenmire, seorang jurucakap Perkhidmatan Daging Today.com.

Palang Merah Australia

Palang Merah Australia pada masa ini mempunyai 150 peserta yang menderma plasma darah mereka untuk membantu mencipta vaksin anti-D. Antibodi secara semula jadi berlaku hanya sekitar 50 daripadanya tetapi yang lain telah menerima anti-badan untuk merangsang pengeluaran mereka, tetapi badan mereka tidak membuatnya secara semulajadi. Tetapi tidak seorang pun penderma sekarang mempunyai antibodi yang kuat seperti Harrison, yang menjadi kebimbangan.

Program ini mengehadkan sesiapa sahaja daripada menderma selepas usia 81 jadi Harrison hanya mempunyai beberapa tahun lagi untuk memberi. Pekerja Palang Merah berharap orang lain dengan plasma darahnya yang jarang akan meningkat untuk memastikan lebih banyak nyawa diselamatkan.

“James fikir dia seorang lelaki biasa. Ia bukan hanya darahnya yang unik dan berharga, tetapi betapa rendahnya dia. Dia tidak pernah gagal muncul, “kata Falkenmire.

Palang Merah Australia

Harrison komited tetapi ada satu perkara yang tidak akan dilakukannya. “Saya tidak tahan sakit dan saya tidak pernah melihat jarum masuk ke tangan saya. Jadi jika saya boleh melakukannya, siapa saja boleh melakukannya. “

Harrison mengatakan dia berharap kisahnya akan memberi motivasi kepada orang lain di seluruh dunia untuk menderma darah pada Hari Donor Darah Sedunia, Ahad ini, 14 Jun.

“Lawatan pertama mereka adalah tidak kurang penting daripada saya. Saya menyelamatkan nyawa dengan cara yang berbeza tetapi juga mendermakan hanya sekali sahaja boleh menyelamatkan nyawa, “kata Harrison.