Temui gadis itu dengan setengah otak

Selama tiga tahun, kehidupan Cameron Mott yang kecil adalah penggantian kejam yang ganas yang mengonsumsi hari-harinya dan mengancam nyawanya. Akhirnya, doktor memberitahu ibu bapanya ada cara untuk menghalang mereka: Apa yang mereka perlu lakukan ialah mengeluarkan separuh daripada otak Cameron.

Ia bukan diagnosis yang ibu bapa mahu mendengar. Dan melalui operasi itu bukan keputusan yang mudah. Tetapi alternatif itu adalah kemerosotan yang stabil dari separuh kanan otak Cameron – dan sepanjang hidupnya.

“Ia sangat menakutkan, kerana anda tidak boleh bayangkan apa yang anak anda akan seperti selepas pembedahan otak yang dramatik,” kata Shelly Mott kepada Ann KARIR hari ini di New York. “Ia tidak kelihatan seperti mereka boleh menjadi anak yang sama.”

Shelly boleh tersenyum ketika dia berkata, kerana di sebelahnya di sofa adalah Cameron, semua rambut kerinting dan senyuman dan tenaga melenting.

Mereka mendapat balik anak perempuan mereka

Bapanya, Casey Mott, memanggil Cameron “bergelembung,” dan kata sifat sesuai dengan sempurna. Dia berbelas seperti bayi, dan sekarang, selepas pembedahan radikal, dia bergelembung lagi.

“Kami semakin kehilangan anak perempuan kami dan mengembalikannya,” kata Casey kepada Kari.

Kisah Cameron benar-benar bermula enam tahun lalu, ketika dia berusia 3 tahun. Dia tiba-tiba mula mendapat sawan. Video yang dibekalkan oleh Motts menunjukkan gadis itu bermain dengan gembira, maka tiba-tiba ia akan benar-benar tegar dan runtuh kepala ke lantai.

Akhirnya, doktor meletakkan nama pada keadaan itu: Sindrom Rasmussen, suatu keadaan yang menyebabkan kemusnahan satu sisi otak. Penyelesaiannya adalah radikal. Ia dipanggil hemispherectomy, yang bermaksud penghapusan separuh otak.

Pembedahan radikal

The Motts tinggal di North Carolina, dan mereka bersetuju untuk pergi ke Pusat Perubatan Universiti Johns Hopkins di Baltimore, di mana pakar bedah neurosurgeon Dr. George Jallo mengetuai pasukan yang dengan hati-hati mengeluarkan sebelah kanan otak Cameron. Pembedahan mengambil lebih dari tujuh jam.

Oleh kerana bahagian kiri badan dikawal oleh sebelah kanan otak, doktor tahu bahawa Cameron akan lumpuh di sebelah kirinya ketika dia bangun. Tetapi mereka juga tahu bahawa otak kanak-kanak mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk mengabadikan diri mereka sendiri.

“Kami suka melakukan kanak-kanak kerana keupayaan mereka atau kepekaan mereka – itu keupayaan bahagian otak yang tidak kita keluarkan untuk mengambil alih dan mengawal fungsi separuh yang sakit yang kita hapus,” kata Jallo kepada NBC Berita.

Cameron tidak bergerak untuk dua hari pertama selepas pembedahan membiarkan otaknya stabil. Kemudian dia pergi ke program terapi fizikal yang intensif. Empat minggu selepas pembedahan, dia keluar dari hospital.

Pilihan yang betul

Keputusan yang menyedihkan yang Motts terpaksa membuatnya menjadi betul.

“Ia benar-benar pilihan yang tepat,” kata Shelly. “Dan, sesungguhnya, bagi kita, apabila kita mengetahui apa yang dia ada, dan kita tahu bahawa ini satu-satunya pilihan kita untuk membantunya, risiko itu adalah sesuatu yang kita sanggup berurusan kerana kualiti hidupnya sangat miskin.”

Cameron dapat kembali ke sekolah, di mana dia kini berada di gred kedua dan pelajar yang baik. Sesi terapi fizikalnya baru-baru ini berakhir, dan dia boleh berlari dan bermain, walaupun dia sedikit lemas dan masih memakai baju di kaki kirinya. Dia juga telah kehilangan beberapa visi periferal.

Apabila Curry bertanya kepada Cameron jika dia mempunyai apa-apa kesan lanjutan dari pembedahan, dia berkata, “Tidak. Tidak sama sekali. “

Ketua editor perubatan NBC, Dr. Nancy Snyderman, menunjukkan pada model perubatan berapa separuh otak Cameron telah dikeluarkan.

“Oleh kerana otak pediatrik sangat elastik, bahagian kiri otaknya mengambil alih untuk sebelah kanan, dan melihatnya sekarang. Sungguh luar biasa, “kata Snyderman sambil memandang seorang gadis yang kelihatan seperti yang lain berusia 9 tahun.

Walaupun malu pada kamera, Cameron berkongsi dengan Curry matlamatnya dalam kehidupan.

“Saya mahu menjadi pemain ballerina apabila saya membesar,” kata Cameron.

Tiga tahun lalu, itulah mimpi yang mustahil. Hari ini, ia masih belum menjadi kenyataan.