Temp kamar atau penyejuk? 14 makanan sentiasa disimpan di dalam peti sejuk

Untuk menyimpan di dalam peti sejuk atau tidak? Itulah soalan kebanyakan kita bertanya tentang beberapa barangan dapur dan sisa makanan.

Jangan merasa bodoh jika anda sering tergendala – begitu juga dengan kita!

Berikut adalah panduan yang berguna tentang makanan yang paling kerap dipersoalkan.

Makanan yang memerlukan penyejuk, dan yang tidak?

Disember.30.201403:02

1. Salami atau pepperoni yang tidak dibuka: Suhu bilik

Sama ada sebahagian daripada bakul hadiah, atau pembelian untuk parti koktail, semua salamis yang tidak dibuka dan versi yang berkaitan boleh disimpan pada suhu bilik. Sebaik sahaja anda membukanya, simpannya di dalam peti sejuk, kerana mereka mudah terdedah kepada bakteria dan acuan dari ujung potong, walaupun sebahagian besarnya masih dibungkus.

2. Sisa boleh frosting: Peti sejuk

Bolehkah pembekuan terbuka diperlukan dalam peti sejuk anda. Tidak dibuka, ada baiknya di pantri anda, tetapi sebaik sahaja anda menggunakannya, ia terdedah kepada kerosakan dan pencemaran bakteria.

3. Mentega kacang (jenama komersial diproses): Suhu bilik

Butters kacang tradisional seperti Jif atau Skippy diproses untuk jangka hayat yang panjang, walaupun selepas pembukaan. Dan apa-apa bahan tambahan yang digunakan untuk menstabilkan produk adalah diluluskan oleh FDA, dan telah digunakan dengan selamat selama beberapa dekad.

Kacang tanah Butter Blasts
Dapatkan Resipi itu

Blast Peanut Butter

Maggie McCreath

4. Mentega kacang (jenama tidak diproses): Peti sejuk

Kadang-kadang disebut sebagai “semulajadi” mentega kacang, versi mentega kacang ini hanya kacang tanah, dan tidak ada yang lain. Adalah lebih baik untuk disejukkan kerana minyak boleh menjadi tengik dan rosak apabila ditinggalkan pada suhu bilik selama berminggu-minggu.

Untuk melembutkan, keluarkan dari peti sejuk 30 – 60 minit sebelum menggunakan.

5. Minyak kelapa: Peti sejuk

Semua minyak boleh menjadi tengik apabila disimpan pada suhu bilik terlalu lama. Ini adalah benar bagi minyak yang digunakan kurang kerap, termasuk minyak kelapa, bijan dan minyak walnut. Untuk memastikan kesegaran, simpan di dalam peti sejuk. Minyak kelapa sudah menjadi lemak padat pada suhu bilik. Wijen dan minyak walnut menjadi pepejal di dalam peti sejuk, tetapi kembali ke cecair pada suhu bilik tanpa perubahan dalam rasa atau tekstur.

6. Biji kopi: Suhu bilik

Jika anda sedang mencari rasa dan aroma yang optimum dari joe pagi anda, pastikan kacang tersebut pada suhu bilik. Kacang kopi boleh mengambil kelembapan dari peti sejuk, dan rasa kompromi (tetapi ia tidak mengubah kandungan kafein).

Laporan Pengguna mengatakan pembuat kopi teratas adalah…

01.01.201704:02

Untuk penyimpanan lebih lama daripada beberapa minggu, bungkus mereka dengan ketat dalam bungkus plastik dan beg beku, dan simpan dalam peti sejuk sehingga enam bulan.

7. Sosam: suhu bilik

Sos adalah produk yang ditapai dari kacang soya dan sekali dibuka dengan selamat boleh tetap pada suhu bilik.

8. Sos panas: Suhu bilik

Sos panas biasanya campuran cuka, lada panas dan perasa. Kerana cuka adalah asid ringan, sos ini boleh disimpan pada suhu bilik tanpa rosak. Jika anda memilih untuk menyimpannya di dalam peti sejuk, hangat ke suhu bilik untuk rasa yang optimum sebelum digunakan.

9. Pai sisa: Peti sejuk

Kerana kerak dan kadang-kadang penuangan mengandungi mentega, krim, dan telur, simpan pai sisa di dalam peti sejuk untuk mengelakkan kerosakan.

Segar Pumpkin Pie with Cookie Dough Crust
Dapatkan Resipi itu

Pai Labu Segar dengan Kek Adas Cookie

Dr. Oz

10. Kacang campuran: Peti sejuk

Kacang mengandungi minyak sihat yang boleh menjadi tengik apabila disimpan terlalu lama pada suhu bilik, terutama di dapur yang hangat. Simpan kacang anda yang sisa dalam beg yang tertutup di dalam peti sejuk. Untuk penyimpanan jangka panjang, bungkus dengan teliti dan simpan di peti sejuk selama beberapa bulan.

11. Cuka Balsamic: suhu bilik

Semua cuka – jenis biasa dan khusus seperti balsamic atau tarragon – stabil pada suhu bilik. Cuka adalah asid ringan yang menghalang pertumbuhan bakteria.

12. Mentega: Peti sejuk

Sebagai produk tenusu, mentega mesti disimpan di dalam peti sejuk untuk mengelakkan kerosakan. Walaupun “crocks mentega” boleh menjadi idea yang baik untuk penyimpanan jangka pendek beberapa jam, untuk penyimpanan lebih lama tanpa rosak, simpan di dalam peti sejuk. Terdapat juga cara yang selamat untuk meninggalkan mentega di kaunter selagi anda mematuhi garis panduan seperti yang diberitahu kepada HARI INI Makanan oleh dua pakar keselamatan makanan.

13. Probiotik: Peti sejuk

Institut Rumah Tangga yang Baik (GHI) mencadangkan secara umum mengekalkan probiotik yang disejukkan walaupun teknik pengeringan beku moden bermakna sesetengah bakteria boleh disimpan dalam kabinet ubat. Penyejuk probiotik memperlahankan proses panas membunuh bakteria, menurut GHI, tetapi baca garis panduan di dalam kotak atau botol untuk memastikan penyejukan.

Probiotik Adakah Kegilaan Kesihatan Terkini, Tetapi Adakah Mereka Sebenarnya Baik untuk Anda?

Jun.26.201701:40

14. Telur: Peti sejuk

Oleh kerana tempat telur yang dijual di kedai runcit cenderung lebih sejuk daripada rumah kita dan tidak turun naik dalam suhu, telur harus disimpan di dalam peti sejuk, GHI menasihati.

Telur juga harus disimpan di rak peti sejuk daripada tempat mereka biasa di pintu kerana kawasan pintu adalah tempat yang paling turun naik suhu berlaku. Menyimpan makanan tertentu di bahagian-bahagian tertentu peti sejuk boleh menjadi penting untuk menjaga mereka segar.

Institut Rumah Tangga yang Baik juga mengesyorkan menyimpan beberapa barangan bukan makanan di dalam peti sejuk juga. Barang-barang ini pasti mengejutkan kita!

Yayasan

Walaupun ia mungkin kelihatan pelik untuk menyimpan solek di dalam peti sejuk, GHI berkata yayasan penyimpanan dapat mencegah minyak daripada merosakkan. Ia hanya perlu disimpan di dalam bekas tegak untuk mengelakkan sebarang pencemaran dengan makanan.

Bunga

Bunga adalah satu lagi item untuk menyimpan dalam pasu di dalam peti sejuk jika anda cuba membuatnya bertahan lebih lama, yang dilakukan secara rutin oleh para penjual bunga.

Kemudian ada kali apabila peti sejuk bukanlah pilihan kerana kuasa hilang disebabkan oleh ribut atau sebab-sebab lain. Inilah yang perlu dilakukan dengan makanan di dalam peti sejuk ketika itu berlaku.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 28 Julai 2016.

Madelyn Fernstrom adalah editor kesihatan dan pemakanan untuk HARI INI. Ikuti dia di Twitter @drfernstrom.