Syarikat mengeluarkan sirap jagung daripada makanan – adakah ia lebih buruk daripada gula lain?

Dipamerkan is a nutrition label on a can of soda with the ingredient high fructose corn syrup.
Label nutrisi pada kaleng soda dengan sirap jagung fruktosa tinggi bahan.Matt Rourke / Hari ini

Orang Amerika mempunyai gigi manis. Kami lahir dengan reseptor manis di lidah kami untuk mengenali “gula-gula semulajadi” -fruit sebagai sensasi yang menyenangkan – untuk meningkatkan pemilihan sebagai sebahagian daripada diet yang pelbagai dan sihat. Tetapi dari gula menjadi pemanis buatan dan sirap jagung fruktosa tinggi, bagaimana anda boleh tahu apa yang benar-benar sihat untuk keluarga anda – atau berapa banyak gula terlalu banyak? 

Masalah dalam diet kita tidak berasal daripada gula dalam makanan, tetapi dari “tambah” gula, istilah merujuk kepada gula halus yang berasal dari semua sumber. Cadangan daripada Persatuan Jantung Amerika mencadangkan pengambilan sekitar 6 sudu setiap hari untuk wanita, dan sekitar 9 untuk lelaki. Itulah kira-kira 5 peratus daripada jumlah kalori harian, atau 100 – 150 kalori sehari. 

Anggaran untuk pengambilan gula harian harian purata Amerika adalah kira-kira 22 sudu sehari.

Risiko kesihatan terlalu banyak gula termasuk kerosakan gigi, penyakit jantung dan peningkatan berat badan yang berlebihan, yang boleh meningkatkan risiko diabetes.

Gula dan pemanis rendah kalori 101

Mei.27.201404:57

Minuman adalah sumber utama gula tambah, dengan soda 12 auns yang mengandungi kira-kira 10 sudu teh gula. Dan dengan minuman beralkohol super, satu “sajian tunggal” dengan mudah boleh menambah sehingga 20 sudu teh. 

Ia bukan hanya sumber gula yang jelas seperti kek, kue, dan gula-gula yang menjadi masalah, memandangkan saiz hidangan ini dapat menjadi sumber utama gula tersembunyi. Ia adalah “gula tersembunyi” dalam banyak makanan yang mengejutkan. Hanya satu sudu ketchup mempunyai 1 sudu teh gula, dan ½ cawan sos spageti boleh mempunyai 3 sudu teh gula. Bijirin seperti bijirin yang sihat seperti granola boleh mempunyai 2- 3 sendok teh gula tambahan untuk hanya melayani 1/2 cawan.

Adalah madu, molase, agave atau apa yang dipanggil gula sihat yang lebih baik? 
Gula terdapat dalam alam semula jadi seperti buah (fruktosa), tebu, dan bit gula. Secara metabolisme, tubuh melihat hampir semua gula (kecuali alkohol gula, seperti xylitol atau sorbitol) sebagai hal yang sama. Hindari halo kesihatan gula termasuk gula perang, madu, molase, agave, penyejat sirap tebu (gula putih dengan air yang dibuang), atau gula lain yang “sihat”. Bukan kesihatan tambahan untuk menukar gula meja untuk salah satu daripada ini.  

Memotong semua gula tambahan adalah kelebihan kesihatan utama.

Adakah sirap jagung fruktosa tinggi lebih buruk daripada gula meja? 
Seperti bentuk gula tambahan lain, badan mencuci sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS) dengan cara yang sama seperti yang lain. Sebagai struktur kimia, sukrosa (gula meja) adalah 50 peratus glukosa dan 50 peratus fruktosa. HFCS adalah 45 peratus fruktosa dan 55 peratus glukosa, jadi itu bukan fakta yang mengejutkan. Sehingga kini, data tidak dapat disimpulkan bahawa HFCS adalah lebih teruk untuk kesihatan anda daripada gula tambahan lain, tetapi nampaknya tidak. 

Banyak produk telah mengeluarkan HFCS daripada produk sebagai tindak balas kepada permintaan pengguna, dan menggantikan sumber tambahan gula tambahan sebaliknya. Mesej kesihatan yang lebih besar kekal untuk mengurangkan semua gula tambahan, dan bukan satu bentuk.

Adakah pemanis buatan menyebabkan kenaikan berat badan atau risiko kesihatan yang lain? 
Mengurangkan gula tambah boleh menjadi sukar, dan di sinilah pemanis rendah kalori boleh membantu sesetengah orang, sama ada untuk mengurangkan kalori, atau sebab kesihatan lain, seperti diabetes. Juga dikenali sebagai pemanis non-pemanis, atau pemanis intensitas tinggi, pengganti gula ini boleh digunakan bersendirian untuk meminum minuman keras, atau dalam makanan.

Pentadbiran Makanan dan Dadah telah meluluskan lima pemanis rendah kalori sebagai ‘makanan tambahan’. Proses kelulusan ini telah melampaui status GRAS (umumnya diiktiraf sebagai selamat), kepada ujian keselamatan yang lebih ketat.

  • Saccharin (nama jenama termasuk Sweet and Low)
  • Aspartame (nama jenama termasuk Equal)
  • Acesulfame potassium (Ace-K) (nama jenama termasuk Sweet One)
  • Sucralose (nama jenama termasuk Splenda)
  • Neotame (nama jenama Newtame).

Kelulusan FDA sebagai sebatian GRAS wujud untuk dua pemanis kalori rendah berasaskan buah / buah tambahan:

  • daun tumbuhan Stevia (nama jenama termasuk Truvia)
  • ekstrak dari tanaman buah Monk (nama jenama termasuk Nectresse)

Isu-isu keselamatan yang mantap untuk kategori ini, dan semua produk makanan dilabelkan dengan jenis pemanis rendah kalori yang ditambahkan. Bagi banyak minuman (termasuk soda), campuran pemanis rendah kalori digunakan untuk menggandakan rasa dan rasa mulut gula sebenar. Kerana sebatian ini beratus kali lebih manis daripada gula meja, hanya sebilangan kecil paket yang mewakili sebatian aktif. Selebihnya ialah “pengisi.”

Bagi kebanyakan orang, ia tidak menjadi kebimbangan keselamatan dalam menggunakan pemanis rendah kalori, tetapi sama ada ini membantu atau menyakitkan usaha penurunan berat badan. Badan yang semakin meningkat menunjukkan data bahawa apabila digunakan sebagai sebahagian daripada pelan diet berstruktur, pemanis rendah kalori dapat menyokong penurunan berat badan yang berjaya. Kertas baru yang baru diterbitkan hari ini dalam Obesiti, menunjukkan bahawa orang yang menggunakan minuman berkalori rendah kalori kehilangan lebih banyak berat daripada air minum sahaja. Kertas ini menambah kepada kesusasteraan yang semakin meningkat yang, seperti yang digunakan, produk ini boleh menyokong usaha penurunan berat badan.

Itu tidak bermakna menggantikan makanan dengan minuman diet untuk menjimatkan kalori. Atau menambah minuman diet untuk mengimbangi makanan kalori yang tinggi. Dan bagi mereka yang mendapati ia bukan sokongan, seperti alat penurunan berat badan yang lain, jangan gunakannya.

Garisan bawah?
Apabila ia datang kepada pengganti gula dan gula, kesederhanaan adalah penting. Gunakan akal sehat, dan laraskan bahagian anda dengan sewajarnya untuk memotong gula tambahan, dan gunakan pemanis kalori rendah untuk menyokong, tidak menggantikan, pengambilan kalori harian yang seimbang.