Suzanne Somers bekerja untuk kanser ‘Knockout’

Aktres dan penulis buku laris New York Times, Suzanne Somers telah berkongsi pengalamannya dengan kanser. Dia didiagnosis pada tahun 2000 dengan kanser payudara dan kemudian mengalami satu lagi kanser yang melibatkan misdiagnosis yang menakutkan. Sekarang, dalam buku barunya, “Knockout,” dia berkongsi cerita dan wawancara dengan doktor mengenai pilihan rawatan. Berikut adalah petikan.

Bab 1: Kisah kanser – saya

November 2008, 4:00 a.m. Saya bangun. Saya tidak boleh bernafas. Saya tercekik, dicekik mati; Rasanya seperti ada dua tangan di leher saya memerah lebih ketat dan ketat. Tubuh saya tertutup kepala ke kaki dengan kelebihan dan ruam yang dahsyat: gatal-gatal dan pembakaran tidak dapat ditanggung.

Ruam itu ada di telingaku, di hidung saya, di dalam vagina saya, di bawah kaki saya, di mana-mana – di bawah lengan saya, kulit kepala saya, belakang leher saya. Setiap satu inci badan saya ditutup dengan welts kecuali wajah saya. Saya tidak tahu mengapa. Saya berjuang ke telefon dan memanggil salah seorang doktor yang saya percayai. Saya mula memberitahunya apa yang sedang berlaku, dan dia berhenti saya: “Anda berada dalam bahaya. Pergi ke hospital sekarang. “Saya tahu. Saya dapat merasakan nafas saya habis.

Tiada masa untuk menunggu ambulans. Kami berlumba ke bilik kecemasan. Saya terengah-engah, merayu untuk satu lagi nafas. Saya meresap. Saya kehabisan masa. Saya tidak mempunyai masa untuk berfikir atau takut; Saya hanya boleh menumpukan perhatian untuk mendapat nafas terakhir. Saya pening … dunia berputar. Pernafasan adalah semua yang saya boleh fikirkan.

Kami tiba. Suami saya telah memanggil hospital terlebih dahulu. Mereka sedang menunggu saya. Pekerja bilik kecemasan – jururawat, doktor, dan profesional lain – adalah orang yang hebat. Mereka telah menangani perkara ini sebelum ini. Mereka menegaskan: “Baiklah, kami akan menjaga dia.”

Sebaik sahaja saya berada di bilik kecemasan mereka menyuntik saya dengan Decadron, steroid yang kuat. “Mengapa anda tidak boleh bernafas?” Dokumen ER seolah-olah menjerit di telingaku, tetapi saya tidak dapat menjawabnya. Saya tidak boleh mendapatkan kata-kata. Mereka menyuntik saya dengan Benadryl untuk kelebihan dan ruam. Sekarang saya berada di dalam ER, tetapi saya masih tidak boleh bernafas. Saya tidak boleh duduk. Saya bengkok kerana cuba mencari oksigen di mana-mana sahaja …

Mereka meletakkan saya pada oksigen dan albuterol untuk membuat saya bernafas, dan perlahan-lahan, perlahan-lahan, pulangan hidup. Saya masih merayu untuk setiap nafas, dan terdapat kekejangan di dalam paru-paru saya, seperti seseorang yang memutar tombol yang menarik paru-paru saya ke dalam keluar, tetapi tidak seperti sebelum ini, nafasnya ada … bekerja tetapi ada.

“Kita perlu melakukan imbasan CAT,” katanya. Saya sudah tahu bahawa terdapat sejumlah besar sinaran yang wujud dalam imbasan CAT, dan ia menyusahkan saya untuk berfikir melakukan itu ke tubuh saya. Inilah kali pertama saya mempunyai ubat farmaseutikal dalam diri saya dalam lapan tahun.

Saya berkata kepada doktor, “Saya berpendapat bahawa saya telah diracuni atau mengalami sejenis reaksi alergi yang serius terhadap sesuatu. Maksud saya, bukankah itu masuk akal? Ruam, yang mencekik, asphyxiation. Bunyi klasik, bukan? ”

“Kami tidak tahu. Siaran CAT akan memberitahu kami. Saya sangat mengesyorkan anda melakukan ini, “kata doktor. “Kali depan anda mungkin tidak begitu bernasib baik – anda mungkin tidak sampai ke sini dalam masa yang singkat. Awak hampir. ”

Saya tahu itu. Saya dapat merasakan kehidupan yang keluar dari saya dalam perjalanan kereta. “Baiklah,” jawab saya lembut. Saya prihatin dan waspada. Suami saya bersama saya, memegang tangan saya, menggosok mereka. Mukanya diputar dengan ketakutan, keprihatinan. Tidak ada yang masuk akal.

Seminggu yang lalu, saya adalah gambaran kesihatan. Saya menganjurkan petang yang indah di rumah saya untuk semua doktor hebat yang telah mengambil bahagian dalam bestseller saya “Breakthrough.” Ia adalah petang yang indah dan hangat, dan bersama-sama kita semua meraikan kesihatan dan kesejahteraan. Bintang-bintang telah keluar malam itu dengan penuh kuasa, dan ketika udara dipenuhi dengan suara pemuzik langsung yang bermain kegemaran jazz lembut saya, empat puluh orang di meja bersemangat bersuara tentang kemungkinan penuaan tanpa penyakit; penuaan dengan tulang, otak, dan kesihatan yang utuh; mati sihat pada usia yang sangat tua. Kami semua dihidupkan. Kami telah menyedari bahawa ia dapat dicapai, dan kami teruja untuk mengetahui bahawa kami telah melompat pada kereta muzik yang luar biasa ini dalam masa.

Ini adalah kumpulan orang yang menakjubkan. Doktor-doktor ini adalah orang-orang berani yang melangkah keluar dari kotak “piawai penjagaan” Barat untuk mengisytiharkan bahawa templat perubatan sekarang tidak berfungsi. Dadah bukanlah jawapannya. Dadah dan bahan kimia merendahkan otak penatua kita dan menyelinap pada golongan muda yang tidak curiga.

Saya melihat sekeliling kumpulan ini orang yang sihat dan bersemangat dan teruja untuk membawa mereka semua bersama-sama. Kita semua hidup pendekatan baru ini untuk kesejahteraan. Dan sebelum hidangan organik yang enak kami dihidangkan, semua orang mengeluarkan beg kecil suplemen mereka. Kita semua ketawa terhadap yang satu itu.

Ia sangat menarik untuk bercakap tentang kesihatan yang benar-benar bersemangat dan bukannya di dalam nada hushed yang mengiringi ceramah orang yang disayangi dalam keadaan yang sakit. Saya merasakan di sana selalu menjadi harapan yang mengiringi banyak pendekatan hari ini untuk kesihatan. Walaupun mereka bekerja, nampaknya ada reaksi yang tidak diingini dalam tubuh. Entah bagaimana anda tidak lagi orang yang sama; anda menjadi perlahan, penuaan lebih pantas, rapuh.

Secara sosial, dalam kebanyakan kumpulan, saya mengaum perbualan saya mengenai pendekatan saya terhadap kesihatan kerana mereka yang mengamanahkan hidup mereka kepada semua penderita alopata, “penjagaan standard” Barat mungkin tidak mahu menghiburkan idea bahawa mereka mungkin telah membuat pilihan yang salah atau cara mereka ‘t cara terbaik. Saya menghormati itu. Kehidupan dan kesihatan adalah mengenai pilihan. Terdapat cara lama dan cara yang baru, dan setiap kita perlu melakukan apa yang membuatkan kita paling selesa.

Saya memilih cara yang baru dan saya tidak pernah merasa lebih baik, lebih bahagia, lebih bertenaga, lebih hormon seimbang, dan lebih seksual dalam kehidupan saya.

Jadi mengapa saya di sini, di hospital ini? Apa yang berlaku?

Sudah tentu, yang sedang didorong ke dalam bilik imbasan CAT. Saya segera dibawa kembali ke rawatan radiasi saya untuk kanser payudara tahun sebelumnya. Saya tahu saya tidak akan membuat pilihan yang sama hari ini. Satu-satunya masalah kesihatan yang saya ada – sehingga malam ini – telah dikaitkan dengan pendedahan radiasi, tetapi terima kasih kepada doktor yang luar biasa saya mempunyai keistimewaan untuk mewawancara dan mengetahui, saya dapat membetulkan apa yang telah rosak – menggunakan “alat alam semula jadi,” seperti yang dinyatakan oleh Dr. Jonathan Wright.

Saya kini berpakaian gaun hospital biru, dan setakat ini saya diperkuat dengan tiga pusingan oksigen dan albuterol. Saya mula berasa normal semula. Dadah telah menjadi penyelamat saya kali ini. Inilah yang mereka buat. Mengetahui ketoksikan semua ubat kimia, saya sudah mula berfikir tentang rejim suplemen dan rawatan detoks yang akan saya dapati apabila saya keluar dari sini, untuk mendapatkan semua residu farmaseutikal dari saya. Saya berharap ini akan menjadi satu-satunya masa saya perlu mengambil ubat Barat.

“Kami akan menyuntik anda dengan pewarna yang tidak berbahaya,” kata ahli radiologi tersebut. “Ia akan membuat anda berasa hangat, dan seperti anda perlu menjahit seluar anda, tetapi rasa akan berlalu. Ia tidak akan mengambil masa yang lama, mungkin lima belas minit, jadi berehat saja. ”

Saya sudah mempunyai IV glukosa, jadi dia menyuntik pewarna ke IV saya. Saya dengan serta-merta merasakan kehangatan, kehangatan yang agak tidak selesa, dan kemudian sesungguhnya saya rasa saya akan mengecut di atas meja. Klik, klik, klik, seperti sesuatu yang mekanikal yang akan berjaya. Klik, klik, klik. Lagi dan lagi. Saya berbaring di sana sehingga mereka boleh mendapatkan gambar terbaik.

“Baiklah, itu sahaja,” katanya, kemudian berhenti. Ada sesuatu di wajah ahli radiologi, tetapi saya tidak dapat menunjukkannya. Ia hanya berlangsung satu nanodetik, tetapi ada sesuatu yang jelas di wajahnya, nada beliau.

“Adakah anda mempunyai kanser payudara?” Dia bertanya, seolah-olah bimbang.

“Ya,” jawab saya.

“Betul,” katanya.

Saya dibawa pulang ke ER, dan Alan dan saya menunggu. Saya mahu keluar dari sini. saya mahu pulang ke rumah.

Pintu dibuka dan doktor dan jururawat masuk dan menutup pintu di belakangnya. Doktor berdiri dan menatap saya seketika dan kemudian berkata, “Saya telah membawanya dengan keberanian kerana saya benci apa yang saya katakan.” Saat ini terasa beku, masih.

“Kami mempunyai berita yang sangat buruk,” katanya. Hati saya mula berdebar, seperti melompat dari dada saya. “Anda mempunyai massa di dalam paru-paru anda; ia kelihatan seperti kanser telah metastasized ke hati anda. Kami tidak tahu apa yang salah dengan hati anda, tetapi ia diperbesar sehingga ia mengisi keseluruhan abdomen anda. Anda mempunyai banyak tumor di dalam dada anda, kami tidak boleh mengira mereka, dan mereka semua mempunyai massa di dalamnya, dan anda mempunyai bekuan darah, dan anda mempunyai radang paru-paru. Oleh itu, kami akan memeriksa anda di hospital dan mula merawat bekuan darah kerana itu akan membunuh anda terlebih dahulu. ”

Udara telah disedut keluar dari bilik. Saya melihat wajah suami saya dan melihat bahawa ia dikawal dengan ketakutan, kesakitan, dan kekeliruan. Hati saya berdebar-debar begitu keras sehingga buat kali pertama dalam hidup saya saya berkata, “Saya … Saya fikir anda perlu memberi saya sesuatu untuk menenangkan saya. Saya takut saya akan mengalami serangan jantung. ”

“Sudah tentu,” kata doktor.

Surreal lagi. Saya sedang naik roda di atas, diperiksa ke bilik hospital. Terdapat kesibukan aktiviti, IV yang disambungkan. Saya dengar suara lemah saya bertanya, “Apa yang anda masukkan dalam IV ini?”

“Heparin,” seorang jururawat berkata, “darah yang lebih kurus untuk bekuan darah anda, dan yang lain adalah Levaquin, antibiotik untuk radang paru-paru anda, serta Ativan untuk menenangkan anda.” Saya berterima kasih kepada Ativan. Dadah! Saya, penyokong bukan ubat. Saya mempunyai begitu banyak ubat pagi ini, kepala saya berputar. Apa yang berlaku dalam hidup saya? Untuk hidup kita?

“Panggil Bruce,” anakku, saya katakan kepada Alan, cuba menahan panik dari suaraku. “Dia menembak di Atlanta; panggil dia di telefon bimbitnya. “Kemudian saya memberitahu dia untuk memanggil Leslie, Stephen, kakak saya Maureen, dan adik saya Danny. Kedua-dua Alan dan saya tidak percaya.

Ahli onkologi masuk ke bilik saya. Dia mempunyai tempat tidur sebelah moose: tiada belas kasihan, tidak ada kelembutan, tidak ada pendekatan berhati-hati. Dia duduk di kerusi dengan tangannya terlipat.

“Anda sudah mendapat kanser. Saya hanya melihat imbasan CAT anda dan di mana-mana sahaja, “katanya secara tidak langsung.

“Di mana-mana?” Saya bertanya, terkejut. “Dimana – mana?”

“Di mana-mana,” katanya, seperti dia memberitahu saya dia mendapat tiket ke permainan Lakers. “Paru-paru anda, hati anda, tumor di sekeliling jantung anda … Saya tidak pernah melihat banyak kanser.”

Dia meninggalkan bilik dan bunyi jentera yang saya hubungkan untuk memenuhi keheningan yang ditinggalkan oleh kejutan dan ketakutan hukuman mati yang baru saya baru-baru ini diberikan. Alan berbaring di atas katil kecil dengan saya dan memegang saya seperti dia tidak akan melepaskannya. Tiada air mata daripada kami berdua. Kami terlalu terkejut untuk menangis. Jururawat datang dan pergi, menyesuaikan peralatan saya; kami hanya terus memegang satu sama lain untuk apa yang kelihatan seperti jam.

Dicetak semula daripada “Knockout” oleh Suzanne Somers. Hak Cipta © 2009. Diterbitkan oleh Crown, sebuah bahagian Random House, Inc.