‘Sushi sushi’ adalah nyata, kata Julianne Moore – dan doktor bersetuju

Malam tadi anda menikmati sushi dan minuman dengan kawan-kawan. Tetapi apabila awak bangun pagi ini, wajah awak kelihatan bengkak dan beg di bawah mata anda kelihatan lebih gelap. Apa yang berlaku?

Nampaknya anda sedang mengalami apa yang dikatakan pelakon Hollywood Julianne Moore “muka sushi.”

Julianne Moore
Julianne Moore berkata dia sedih dengan “sushi muka” selepas makan makanan Jepun.Shutterstock

Dalam temu bual dengan Majalah New York, Moore menerangkan apa yang berlaku kepada mukanya selepas dia makan hidangan Jepun, yang dibuat dengan menggabungkan beras yang disediakan khusus dengan makanan laut dan sayur-sayuran.

“Ia kerana natrium. Suami saya suka mempunyai sushi di L.A kerana ia sangat baik di luar sana. Tetapi jika saya berada di sana untuk menunjukkan anugerah atau sesuatu, saya suka, ‘Tidak, saya tidak melakukannya malam sebelum Golden Globes. Wajah saya akan bengkak, “kata Moore kepada majalah itu, yang dikreditkannya dengan mempopularkan istilah itu.

Adakah ‘sushi face’ sebenarnya?

Diagnosis Moore di sini cukup menarik: makan sushi tidak menyebabkan sushi muka.

Tetapi itu bukan satu-satunya makanan yang membuat kita bengkak.

“Apa-apa yang mengandungi banyak garam akan menyebabkan anda mengekalkan air,” kata Dr. Debra Wattenberg, ahli kulit dermatologi New York City di NY Skin Rx. “Orang yang sensitif terhadap garam akan membesar di sekeliling mata dan bibir mereka.”

Kumpulan of attractive people eating and socializing at a restaurant
BCFC / Getty Images / iStockphoto

Orang mungkin dapat melihat muka yang lebih puffier dan beg lebih jelas di bawah mata mereka beberapa jam atau bahkan sehari selepas makan sushi kerana ia boleh menjadi makanan laut. Sosam mengandungi banyak natrium; Satu sudu mengandungi 900 miligram natrium, yang merupakan sebahagian besar daripada elaun harian untuk pengambilan natrium. (Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan orang makan tidak lebih daripada 2,300 miligram sehari tetapi menggesa orang ramai untuk mempertimbangkan 1,500 miligram, idealnya.)

Walaupun kicap mengandungi sejumlah besar natrium, ikan sushi dan nasi sushi juga mengandungi garam. Makan semua natrium yang menyebabkan sel-sel untuk mengekalkan cecair.

“Tubuh anda ingin seimbang,” kata Dr. Adam Friedman, profesor dermatologi bersekutu di George Washington School of Medicine dan Sains Kesihatan. “Tubuh anda ingin memegang lebih banyak air sehingga anda mempunyai keseimbangan air dan garam. “

Kesan natrium pada badan

Bagi sesetengah orang, ini bermakna kolam cecair di pergelangan kaki. Bagi yang lain, ia menetap di muka. Yang terakhir ini sering berlaku apabila orang makan dan kemudian tidur muka atau turun ke bawah.

“Sesetengah orang cenderung untuk mendapatkan ‘beg’ di bawah mata mereka dan terlalu banyak natrium yang boleh benar-benar memburukkannya,” kata Dr Whitney Bowe, pakar dermatologi di Advanced Dermatology di New York City, memberitahu TODAY melalui e-mel. “Orang berasa bengkak terutamanya di kawasan yang kulitnya nipis seperti mata.”

Ingin benar-benar memburukkan wajah sushi anda? Minum saki kecil, atau mana-mana alkohol lain, dengan hidangan anda.

“Anda akan bengkak dan dehidrasi,” kata Friedman. “Kombo itu lebih teruk.”

sushi on a plate
Getty Images

Walaupun bengkak boleh membuat orang kelihatan letih, ia tidak berbahaya. Walaupun, pakar mengatakan kerap membengkak dan mengecilkan kulit boleh menyebabkan kedut dan garisan.

“Peregangan itu pasti dapat mempercepat penuaan kulit,” kata Friedman.

#StartTODAY: Cara mengurangkan natrium dalam diet anda

Januari.25.201604:01

Face sushi adalah sementara dan orang harus kelihatan normal dalam masa kurang dari 24 jam, kata Wattenberg. Jika orang menyedari mereka mengekalkan cecair lebih lama daripada sehari, mereka perlu melihat doktor mereka.

Intinya adalah bahawa sushi muka – yang Friedman fikir benar-benar perlu dipanggil asin muka – menggambarkan betapa banyak yang kita makan mempengaruhi kesejahteraan keseluruhan kita.

Tetapi tidak ada sebab untuk sushi sushi sama sekali.

“Orang tidak boleh takut dengan sushi, saya fikir penting untuk menjadi keseronokan garam,” katanya. “Berhati-hati dengan apa yang kita letakkan di dalam tubuh kita dan kesan kesihatan.”

Makan sushi? Inilah caranya mengurangkan bengkak

Memanjakan sushi atau makanan masin lain? Berikut adalah lima cara mudah untuk mencegah kesakitan.

  • Minum banyak air. Ia mengalir beberapa natrium dari badan.
  • Senaman. Ia membantu memulihkan keseimbangan garam dan air.
  • Tidur dengan kemaluan. Ia menghalang bendalir daripada menyatukan di muka.
  • Gunakan kompress sejuk. Ia mengurangkan bengkak.
  • Elakkan alkohol. Ia meningkatkan bengkak.