Suara anda memberitahu orang asing tentang penampilan anda, kajian mencadangkan

Telefon berdering. Apabila anda menjawabnya, seorang lelaki dengan suara yang mendalam mula bercakap. Segera anda gambar dia sebagai tinggi dan lasak tampan.

Tetapi tidak ada cara anda membayangkan pemanggil dengan tepat, betul?

meramalkan-suara-menggoda-hari ini-160218
kajian penyelidikan mendapati bahawa orang dapat mengetahui jika orang lain adalah tinggi, jantan, feminin, sihat, berdasarkan suara suaranyaAngeliki Jackson / TODAY

Sebenarnya, kajian arenen telah menemui orang ramai boleh meramalkan bagaimana orang lain melihat hanya dengan mendengar suara mereka.

“Orang membuat pertimbangan yang sama dengan orang asing tanpa mengira sama ada mereka hanya melihat wajah mereka, atau mendengar suaranya,” kata penulis kajian Harriet Smith, seorang pelajar doktor psikologi di Nottingham Trent University di England.

“Terdapat cukup maklumat bertindih bahawa mereka boleh menandingi wajah dan suara orang asing dengan ketepatan relatif.”

Smith meminta 47 peserta untuk melihat 18 gambar dan kemudian mendengar 18 suara. Dalam setiap kes, orang meletakkan kesihatan, kejantanan, kewanitaan dan ketinggian setiap orang berdasarkan wajah atau suara mereka. Keputusan? Para peserta menerima penarafan yang sama, sama ada mereka dinilai secara fasikal atau secara lantang.

Berkaitan: Wanita mengusik untuk gambar-gambar tanpa make up pergaduhan

Isyarat bertindih

Malah, para penyelidik terkejut melihat seberapa sering visual dan auditori memberi maklumat serupa.

“Walaupun kami menjangka terdapat beberapa maklumat yang bertindih yang ditawarkan oleh wajah dan suara, kami terkejut tentang kekuatan hubungan,” kata Smith.

“Kami mendapati bahawa ia adalah sangat kuat dari segi kejantanan / kewanitaan … Ini menunjukkan bahawa jika seseorang kelihatan sangat maskulin, mereka juga berbunyi sangat maskulin.”

Kemudian, peserta mendengar suara dan diminta untuk memadankannya dengan wajah. Mereka melakukan tugas dengan ketepatan 60 peratus.

“Kajian ini menunjukkan bahawa persepsi kita tentang kewanitaan / kejantanan, kesihatan, dan ketinggian adalah konsisten tidak kira sama ada melihat gambar, seseorang bergerak, atau suara mereka,” kata Dr. Alex Jones, pensyarah psikologi di Swansea University di Wales yang tidak yang dikaitkan dengan kajian ini.

“Pada asasnya, ciri-ciri penting tentang daya tarikan seseorang (kewanitaan dan kesihatan) adalah memberi isyarat kepada pemerhati dari setiap jalan yang mungkin,” kata Jones.

Walaupun kajian itu tidak mengkaji mengapa lelaki yang kelihatan maskulin juga cenderung menonjolkan maskulin, penyelidikan terdahulu menunjukkan bahawa hormon memainkan peranan.

“Lelaki dengan tahap testosteron yang lebih tinggi cenderung mempunyai suara yang lebih dalam dan ciri-ciri wajah maskulin seperti rahang besar, dagu, dan hidung,” kata Smith.

Gambar: FBL-ENTERTAINMENT-BECKHAM-FILES
David Beckham, mengisytiharkan “lelaki paling seksi hidup” oleh majalah People pada 17 November 2015, mempunyai suara yang lebih tinggi sebelum didakwa menurunkannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.Alexia Fodere / AFP – Getty Images

Tetapi Jones memberi amaran bahawa suara dan ciri-ciri wajah tidak sentiasa perlawanan. Sebagai contoh, suara suara David Beckham yang tinggi tidak sesuai dengan ciri-cirinya.

“Saya fikir sebagai spesies yang kita rasa perlu ada hubungan antara muka dan suara,” kata Jones. “Itu bukan untuk mengatakan tidak sepadan selalu negatif.”

Berkaitan: Personaliti yang memenangi: Kelebihan menjadi ambivert

Mengenal pasti orang

Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka membuat andaian berdasarkan bagaimana orang melihat dan bunyi, yang mungkin kerana tabiat ini mempunyai asas evolusi.

“Jika wajah dan suara memberi maklumat yang sama ini, ia akan memudahkan penilaian cepat,” kata Smith.

“Pada masa lalu ini mungkin membantu orang untuk menilai dengan cepat ancaman, atau mungkin membuat keputusan mengenai pasangan yang berpotensi.”

Hari-hari ini, ia dapat membantu siasatan jenayah. Oleh kerana isyarat audio menguatkan pandangan visual, penyiasat mungkin mempertimbangkan untuk bertanya kepada orang bagaimana bunyi suspek untuk mencipta imej yang lebih baik daripada suspek, kata Smith.

Buat kesan yang hebat dengan hacks bahasa badan ini

07.07.201503:47