‘Suami saya menangkap ketam. Adakah dia menipu? ‘

Q. Suami saya dan saya mengambil percutian berasingan pada tahun ini. Apabila kedua-dua anak kami dan saya kembali dari percutian kami dengan ibu bapa dan adik-beradik saya, suami saya dan saya mendapati bahawa dia mempunyai ketam pubik. Kami tidak mempunyai hubungan seksual selama beberapa minggu sebelum ini.

Dia beranggapan bahawa dia mungkin mengontrak mereka dari tuala yang dipinjam atau kerusi tandas yang digunakan ketika berkhemah. Dia terkejut dan dihina. Saya tidak boleh bawa diri saya untuk bertanya, apatah lagi menuduhnya menipu, tetapi saya mempunyai syak wasangka saya dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan tidak dapat menolong.

Ini mengganggu saya setiap hari, terutamanya kerana orang yang saya mengesyaki dia telah ditipu adalah jiran kita – seorang lelaki suami saya sering berkeliaran dengan kerap tetapi, peliknya, tidak digantung sejak kejadian ini.

Saya ketakutan bahawa jika saya mengatakan sesuatu kepadanya dan salah, ia akan menghancurkannya – tetapi jika saya betul, saya tidak tahu jika saya mahu perkahwinan ini berfungsi. Tolong bantu. Apa patut saya buat?

A. Dengan mengandaikan bahawa anda benar-benar ingin mengetahui kebenaran, ada cara untuk meminta suami anda.

Kepiting awam, atau kutu, boleh tersebar beberapa cara. Jelas, jika pasangan anda memperoleh penyakit yang melibatkan alat kelamin, anda mungkin mencurigakan.

Saya telah melihat kes di mana seseorang percaya suami mereka menipu kerana penyakit menular seksual, tetapi sesetengah jangkitan mungkin tidak aktif dan tidak didiagnosis sehingga tahun selepas pengambilan. Dalam erti kata lain, tidak setiap STD bermakna pasangan anda ditipu. Walau bagaimanapun, ia menaikkan bendera merah.

Untungnya, kutu dapat dirawat dengan baik. Perkara yang lebih besar adalah sesuatu yang berlaku – sama seperti perubahan dalam jadual suami anda, nombor telefon berulang atau caj kad kredit yang tidak dapat dijelaskan – yang menimbulkan masalah anda.

Terdapat tanda-tanda bahawa anda merasakan jarak dalam hubungan anda. Anda tidak mempunyai hubungan seksual selama berminggu-minggu. Anda pergi bercuti berasingan. Walaupun kadang-kadang ada alasan yang baik untuk perkara-perkara ini, mereka cenderung menjadi tanda-tanda perkongsian bermasalah, bukan yang sihat.

Dan anda sudah mempunyai kecurigaan tentang suami anda. Oleh itu, tidak hairanlah anda menafsirkan kejadian ini sebagai bermakna, walaupun anda tidak mempunyai bukti bahawa kutu kepiting tidak disebarkan oleh orang yang tidak bersalah, jika dipenuhi, tuala.

Sekiranya anda prihatin terhadap ketidaksetiaan dan benar-benar ingin mengetahui kebenaran, lebih baik untuk menghadapi isu ini dan bukannya mengelakkannya. Curi panjang jangka panjang akan menghancurkan hubungan.

(Dan perselingkuhan adalah isu yang berasingan daripada kebimbangan bahawa suami anda adalah gay.)

Ia berbunyi seolah-olah anda tidak berasa sangat diingini secara seksual. Jadi langkah pertama anda adalah untuk memaklumkan kepada suami anda dan terangkan keprihatinan anda bahawa sesuatu tidak berfungsi dalam hubungan anda dan anda ingin membincangkannya supaya anda dapat memperbaikinya. Ini membolehkan dia bercakap tentang subjek tanpa rasa dituduh oleh anda.

Jangan menuduh, atau anda akan meletakkan dia di pertahanan.

Dia mempunyai peluang untuk mengesahkan bahawa sesuatu tidak berfungsi. Ini mungkin sebab anda tidak menyedari. Terdapat banyak kemungkinan – mungkin dia mengalami disfungsi erektil, membenci bosnya atau kebimbangan tentang pemusnahan. Mungkin dia tertekan. Ia boleh menjadi sesuatu tentang anda yang anda tidak menyedari, sesuatu yang membuatnya marah atau memalingkannya. Ini adalah peluang untuk menggali masalah yang menambah jarak antara anda. Adalah lebih baik untuk melakukan ini sekarang, sebelum terlambat sehingga anda tidak mahu bekerja pada masalah ini.

Tetapi jika anda betul – jika dia menipu, sama ada dengan seorang wanita atau lelaki – maka ini juga merupakan peluang untuk memberitahunya bahawa anda menyedari sesuatu, dan mempunyai maklumat itu keluar, juga.

Bersinggah dengan rakan sejenis seks bukanlah tanda hubungan seksual. Kegagalan mereka untuk digantung pada masa ini mungkin disebabkan oleh beberapa alasan. Jika anda benar-benar berfikir suami anda mungkin lebih suka bersuami dengan lelaki, saya tertanya-tanya jika tidak ada tanda-tanda lain yang membuat anda mencurigakan.

Secara umum, saya menyokong bahawa pasangan harus tahu apa yang berlaku. Jika mereka duduk mengelilingi dan tertanya-tanya, ketidakpercayaan dan permusuhan itu datang dan menghancurkan perkahwinan dalam jangka panjang. Hubungan anda mungkin akan menjadi lebih teruk melainkan jika anda membersihkan udara.

Setakat keadaan penyakit, jika anda percaya bahawa anda menghadapi sebarang risiko mengambil penyakit seksual daripada suami anda, anda perlu segera melihat pakar sakit puan anda mengenai pencegahan atau rawatan.

Gail yang paling bawah: Tanda-tanda pasangan menipu mudah disalahtafsirkan. Jika anda benar-benar ingin mengetahui kebenaran, mulakan dengan bertanya tentang keadaan umum hubungan anda.

Apa-apa idea, cadangan dalam lajur ini tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk merujuk kepada doktor atau profesional kesihatan mental anda. Semua perkara mengenai kesihatan emosi dan mental harus diawasi oleh seorang profesional profesional. Penulis tidak bertanggungjawab atau bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan, kecederaan atau kerosakan yang timbul daripada apa-apa maklumat atau cadangan dalam ruang ini.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap TODAY. Buku terbarunya ialah “Kesan Ripple: Bagaimana Seks yang Betul Boleh Membawa Kehidupan yang Lebih Baik” (Rodale). Untuk maklumat lanjut, sila layari .