Suami Brittany Maynard: Memoir ibu melawan keinginan isteri saya yang lewat

Hampir dua tahun selepas Brittany Maynard menamatkan hidupnya selepas perjuangan selama 10 bulan dengan kanser otak terminal, ibunya telah menerbitkan sebuah buku baru yang dikatakan oleh janda anaknya melawan hasrat isterinya lewat.

Dalam memoir baru, “Kehidupan Liar dan Kehidupan,” Deborah Ziegler dokumen perjalanan perubatan sukar Maynard, bersama dengan perjuangan peribadinya sendiri untuk menyokong hasrat anaknya untuk mengakhiri hidupnya sendiri.

Suami dan ibu Brittany Maynard bertentangan dengan memoir

Oktober.24.201603:12

“Semua ini mula terperosok dalam mimpi ngeri yang tidak diingini oleh ibu bapa dan tidak ada wanita muda yang perlu dihadapi,” kata Ziegler dalam temu bual.

Maynard adalah pengantin perempuan berusia 29 tahun ketika dia didiagnosis menderita kanser otak terminal. Dia menarik perhatian negara dua tahun lalu selepas dia berpindah ke Oregon untuk mengambil kesempatan daripada undang-undang kematian negara yang akhirnya akan membiarkan dia menamatkan hidupnya pada 1 Nov 2014, dengan bantuan doktor.

BERKAITAN: Baca petikan dari ‘Kehidupan Liar dan Kehidupan’

Hak untuk mati dengan istilahnya sendiri adalah satu isu yang penting kepada Maynard dan keluarganya, yang kini membantah bagaimana Maynard ingin berkongsi ceritanya.

Dan Diaz, janda Maynard, kata Ziegler menulis buku itu terhadap hasrat isterinya. Dia mengambil Facebook untuk mendedahkan kenyataan yang beliau katakan Maynard meminta beliau untuk berkongsi jika “keadaan ini akan timbul” dengan ibunya.

“Saya sangat menyukai ibu saya, tetapi saya tidak mahu dia menjadi pendayung mengenai saya,” kata beliau. “Dia seorang ibu yang hebat dan saya tidak akan berada di sini tanpa dia, tetapi saya tidak mahu dia menulis mengenai saya. Ia bukan tempatnya untuk berbuat demikian. “

Tetapi Ziegler tidak bersetuju dengan tuntutan itu.

“Dia tidak pernah mengatakan apa-apa kepada saya mengenai perkara itu dan jadi saya tidak tahu apa yang perlu dipertimbangkan mengenai kenyataan ini kecuali Brittany berkata banyak, banyak perkara pada hari-hari terakhir,” katanya. “Saya kembali menghormati Brittany yang saya tahu, bukan tumor otak Brittany.”

Diaz memberitahu NBC News bahawa memoir Ziegler termasuk ketidaktepatan. Beliau juga berkata Maynard menyatakan dalam wasiatnya bahawa dia sepatutnya menjadi satu-satunya yang mewakili kisahnya, yang diharapkannya akan membawa kepada peningkatan lanjut dalam penjagaan dan undang-undang akhir hayat.

Suami Brittany Maynard: kematiannya adalah ‘damai’

Januari.14.201505:20

Diaz baru-baru ini memilih hak filem untuk cerita Maynard, jadi lebih banyak tulisan dan video isterinya mungkin muncul di masa depan.

Sejak kematian Maynard, undang-undang yang betul untuk mati telah digubal di negeri sendiri California dan kini sedang dipertimbangkan di negeri-negeri di seluruh negara.