Shamed untuk rambut pelanginya, jururawat bertindak balas dengan cinta di pos Facebook

Kebanyakan pesakit jururawat geriatrik Mary Walls-Penney menderita demensia dan penyakit Alzheimer. Beberapa hari mereka tidak mengenali dia, tetapi mereka sentiasa gembira melihatnya dan dia melakukan yang terbaik untuk menjadikannya senyuman dan menjadi keselesaan.

Itulah sebabnya Walls-Penney terkejut apabila juruwang kedai runcit mempersoalkan sama ada dia layak menjadi jururawat kerana rambut berwarna, pelbagai tatu dan tindikan badan.

“Dia tidak boleh percaya saya adalah seorang jururawat,” kata Walls-Penney yang menemui juruwang ketika ping awal bulan ini. Walls-Penney terkejut kerana juruwang kelihatannya hampir berusia 30 tahun.

“Saya tersenyum dan memberitahu kebanyakan pesakit saya menyukainya dan mereka tidak keberatan,” kata Walls-Penney yang memberi penjagaan di kemudahan bantuan dibantu di Beaver, West Virginia. “Ia memalukan saya tetapi saya hanya tersenyum dan berbaik hati dengannya.”

Malu di kedai itu memberi laluan kepada kekecewaan. Semasa pulang ke rumah, Walls-Penney menarik kereta ke arah jalan dan menulis jawatan Facebook yang telah memenangi banyak ulasan sokongan.

“Saya tidak dapat ingat bahawa warna rambut saya telah menghalang saya daripada memberikan rawatan penjimatan kepada pesakit saya,” tulis Walls-Penney pada 9 Julai.

Jururawat's powerful response to woman shocked she's allowed to do her job with dyed hair.
Mary Walls-Penney mengatakan rambut berwarna pelangi, 17 tindik dan tato di lengan dan dadanya tidak masalah di tempat kerja dan tidak mengganggu bagaimana dia merawat pesakit atau melakukan tugasnya.Diberkati oleh Mary Walls-Penney

“Tatu saya tidak pernah memelihara mereka daripada memegang tangan saya dan kerana mereka takut dan menangis kerana Alzheimer telah mencuri fikiran mereka. Penindasan telinga saya yang banyak tidak pernah mengganggu saya mendengar mereka mengenang hari-hari mereka yang lebih baik atau mendengar mereka ketika mereka menyatakan terakhir mereka keinginan saya. Menindik lidah saya tidak pernah menghalang saya daripada bercakap kata-kata dorongan kepada pesakit yang baru didiagnosis atau dari menghibur keluarga yang berduka.

BERKAITAN: Wanita bertarung melawan badan bilik penguncup dengan memberi foto yang kuat

“Jadi, tolong jelaskan kepada saya bagaimana penampilan saya, semasa dipasangkan dengan pelan ceria saya, hati pelayan, dan wajah tersenyum, telah menjadikan saya tidak sesuai untuk memberikan rawatan penjagaan dan tidak dapat melakukan tugas saya!”

Dia dipindahkan untuk menulis, katanya kepada HARI INI, kerana: “Semakin saya memikirkannya, lebih banyak ia terus memburukkan saya.”

Jururawat's powerful response to woman shocked she's allowed to do her job with dyed hair.
“Saya suka pesakit saya,” kata Mary Walls-Penney HARI INI. “Mereka seperti keluarga kedua kamu.”Diberkati oleh Mary Walls-Penney

Pelajaran yang dia harapkan orang belajar adalah seorang yang sudah tua: Jangan menilai buku dengan penutupnya.

Sebagai sebahagian daripada sokongan emosi Walls-Penney menyediakan pesakit semasa penjagaan akhir hayat, dia melihat album foto mereka, bercakap tentang kehidupan mereka, keluarga dan pencapaian mereka. Pesakit warga tua memeluknya, mengucapkan terima kasih atau hanya memerah tangannya sedikit. Dia mendengar keinginan terakhir mereka dan memegang tangan mereka ketika mereka mengambil nafas terakhir.

“Saya suka pesakit saya,” kata Walls-Penney HARI INI. “Mereka seperti keluarga kedua kamu.”

Dan kebanyakan mereka, katanya, suka rambutnya yang cerah dan berwarna-warni, yang dipakai semata-mata kerana ia membawa kegembiraannya. “Sukar untuk sedih dan kecewa apabila anda mempunyai rambut pelangi,” katanya.

‘Isteri saya seorang pahlawan’: Nota indah lelaki menjadi virus

Nov.17.201500:34

Walls-Penney, seorang jururawat selama lebih dari tujuh tahun, berkata penampilannya tidak masalah di tempat kerja dan tidak mengganggu bagaimana dia merawat pesakit atau melakukan tugasnya.

“Saya seorang jururawat yang baik hati, penyayang, penyayang,” katanya. “Saya rasa kemahiran saya lebih tinggi. Saya mempunyai etika kerja yang luar biasa dan saya boleh memberikan penjagaan menyelamatkan nyawa kepada seseorang seperti seseorang yang kelihatan normal. “

Jururawat's powerful response to woman shocked she's allowed to do her job with dyed hair.
Mary Walls-Penney bersama anaknya, Drightan 9, dan anak perempuan, Myah, 6 bulan.Diberkati oleh Mary Walls-Penney

“Walaupun saya kelihatan sedikit kasar di luar, saya seorang yang baik,” katanya.

Tiada yang seolah-olah penting kepada pesakitnya. “Mereka mencintai saya tanpa mengira warna rambut saya atau tatu saya,” katanya.

Walls-Penney, ibu kepada dua, telah merancang untuk menjadi seorang guru seni tetapi mendapati bahawa kejururawatan adalah panggilan beliau. “Hatiku berdedikasi untuk itu,” katanya. “Tidak ada kepuasan lain seperti membantu orang.”

Penyumbang TODAY.com Lisa A. Flam adalah wartawan berita dan gaya hidup di New York.