Sesetengah gear senaman ‘anti-bau’ boleh membuat anda berisiko, kajian mencadangkan

Banyak pakaian latihan yang diiklankan sebagai “antibakteria” atau “anti-bau” mengandungi zarah mikroskopik, atau nanopartikel, perak. Zarah-zarah ini, turun ke saiz serendah satu bilion meter, adalah pembunuh bakteria semulajadi yang boleh menghalang bakteria yang berbau busuk dan busuk dari merosakkan peralatan senaman mahal anda (dan kebanggaan anda).

Bunyi hebat, kan? Kecuali bahawa nanopartikel perak tidak terikat pada pakaian antibakteria itu, dan zarah-zarah kecil menghancurkan setiap kali anda mencuci pakaian berpeluh anda. Dan, menurut satu kajian baru dalam jurnal Sains & Teknologi Alam Sekitar, mereka dapat diserap oleh kulit anda apabila anda berpeluh, mendedahkan anda kepada yang belum teruji, dan berpotensi tidak sihat, tahap logam ini.

Mengapa Anti-Bau Pakaian Stink

Nanopartikel perak tidak pernah diuji untuk keselamatan apabila digunakan dalam barangan pengguna, namun Projek Amanah Pew Amanah pada Nanotechnologies yang Baru telah mengira bahawa 244 produk pengguna mengandungi mereka, mulai dari memotong papan ke tuala mandi untuk pakaian sukan. Walaupun perak adalah bahan semula jadi, dan telah digunakan untuk tujuan perubatan dalam bentuk bukan nano selama berabad-abad, nanopartikel perak telah terbukti merosakkan fungsi paru-paru, hati dan ginjal dalam haiwan.

Untuk kajian terbaru ini, saintis cuba menentukan berapa banyak orang nano-perak yang terdedah kepada pakaian yang dirawat di bawah keadaan dunia sebenar. Oleh itu, mereka mensimulasikan jenis pakaian dan pakaian yang dikenakan oleh pakaian ini apabila dipakai oleh orang-orang yang berpeluh, aktif dengan mendedahkan pakaian itu kepada peluh manusia buatan dan meletakkannya di mesin basuh, di mana pakaian terdedah kepada panas dan gelisah selama 30 minit. Menggunakan hasil ujian ini, mereka menganggarkan berapa banyak perak yang mungkin diserap oleh badan melalui kelenjar peluh.

EPA OKS Kimia dalam Inpants anda

Para penyelidik mengatakan bahawa pendedahan kepada perak akan menjadi “penting” bagi sesiapa yang memakai pakaian ini, dalam jumlah yang tiga kali lebih tinggi dari jumlah yang anda akan dapatkan jika anda mengambil makanan tambahan yang mengandungi perak. Walaupun para saintis masih mengungkap risiko kesihatan yang berkaitan dengan nano-silver, Institut Kesihatan Nasional memberi amaran bahawa mendapatkan terdedah kepada terlalu banyak jenis perak tidak sihat. Logam ini sering disebut-sebut sebagai penyembuhan-semua untuk pelbagai keadaan dan mendapatkan terlalu banyak dalam sistem anda boleh membawa kepada keadaan yang disebut argyria, keadaan yang tidak dapat dielakkan dan tidak dapat dipulihkan yang menyebabkan perubahan warna kelabu kebiruan kulit.

Selain meletakkan risiko pada warna kulit pelik, kajian ini menambah bahawa pakaian nano-perak yang dirawat adalah penghancuran toksik. Satu kajian 2010 dalam jurnal Sains & Teknologi Alam Sekitar mendapati bahawa mana-mana 20 hingga 50 peratus nanopartikel perak pada pakaian yang dirawat dibuang dua kali pertama pelbagai jenis pakaian dicuci.

Elakkan Top 10 Racun Beracun Top 10

Sekiranya anda bimbang tentang pakaian senaman yang berbau, parit pakaian antibakteria dan cuba alam semula jadi dan akal sehat agar tidak menjadi terlalu berbau busuk:

Pretreat. Sebelum anda membasuh pakaian gym berbau anda, taburkan beberapa baking soda pada mereka, meninggalkannya selama kira-kira sejam sebelum mencuci mereka untuk menghilangkan bau keringat serta noda. Kerana peluh boleh berminyak, ia boleh membina pakaian, menjadi sukar untuk dikeluarkan dengan detergen dan air biasa. Tambah secawan cuka putih pada kitaran bilas; Cuka membantu memecahkan minyak pada kain, dan berfungsi sebagai pewangi. Atau cuci tangan pakaian anda dengan syampu, yang direka untuk memotong minyak badan. Tiada apa-apa potongan melalui bau busuk seperti oksigen dan cahaya matahari. Biarkan pakaian anda kering di luar, bukannya dalam mesin, dan anda akan menjimatkan tenaga, membuat pakaian anda bertahan lebih lama, dan mencegah bau yang menyakitkan apabila anda memukul gim. Ini atau Itu: Detergen Cucian Cecair atau Serbuk?

Pautan Lebih:

Produk dobi, penyegar udara Jangan lulus ujian bau

Jangan Bersihkan dengan Causer Kanser

Elakkan Rip-Off Back-to-School toksik ini

Adakah Anda Meningkatkan Diri Sendiri?