Sesak nafas, jantung berlumba atau gegaran boleh menjadi tanda kecemasan

Gegarannya bermula sejurus selepas Patty Blue Hays menemui suaminya selama tujuh tahun mengalami hubungan sulit.

Tidak lama kemudian, dia mula mengalami masalah keseimbangan dan ketidakstabilan semasa berjalan. Dia sering berasa mual dan kadang-kadang muntah makanan. Dia tidak dapat tidur pada waktu malam kerana otaknya tidak akan tenang untuk berehat.

“Terdapat kitaran pemikiran dan perasaan yang sama,” Hays, kini 53, memberitahu HARI INI. “Ia seperti minda saya pada roda hamster dan tidak dapat turun.”

Patty Blue Hays
Apabila dia mendapati suaminya menipu, Patty Blue Hays mula mengalami gegaran, masalah keseimbangan dan pelbagai gejala fizikal yang lain. Mereka semua dikesan untuk kebimbangan.Fabian Jimenez. / Hormat dari Patty Blue Hays

Hays tidak tahu apa yang salah dengannya. Tetapi suatu hari dia menyebutkan semua gejala-gejala fizikal itu kepada ahli terapinya. Tanpa mengalahkan dia berkata, “Oh itu kebimbangan,” dan mencadangkan dia pergi ke doktor penjagaan utamanya untuk mendapatkan ubat untuk membantu.

Bukan perkara biasa untuk kegelisahan untuk dinyatakan secara fizikal dan bukannya emosi-atau bagi kita untuk menjadi begitu terdesak untuk merasa cemas bahawa kita mula mengabaikannya dan gagal mengaitkan gejala-gejala fizikal dengan kebimbangan.

Yang boleh menjadikan sukar bagi doktor untuk membuat diagnosis yang tepat sejak kecemasan boleh menghasilkan pelbagai gejala.

“Itulah cabaran,” kata Dr. Michael Ziffra, pakar kecemasan dan psikiatri di Northwestern Memorial Hospital. “Anda mungkin lebih terdedah kepada sakit kepala dan tidak luar biasa untuk menyebabkan gangguan dalam kognisi, masalah dengan perhatian, tumpuan dan tumpuan. Anda juga mungkin mendapati memori anda terjejas. “

Tidak ada bahagian tubuh, nampaknya kebal. “Selalunya terdapat manifestasi gastrointestinal, seperti sembelit atau cirit-birit,” kata Ziffra. “Ia boleh membawa kepada ketegangan leher dan belakang – tekanan dan kebimbangan dipercayai komponen besar sakit belakang kronik.”

Apabila kecemasan sengit, ia boleh menyebabkan serangan panik. “Jantung anda mungkin berlari atau anda mungkin berasa nafas,” kata Ziffra. “Anda boleh merasa pingsan atau pening atau sangat panas atau sangat sejuk. Anda mungkin mengalami gegaran. Atau boleh jadi sensasi bahawa anda tidak seimbang. “

Gejala-gejala ini berkaitan dengan pertarungan atau tindak balas penerbangan, kata Dr. Emanuel Maidenberg, profesor psikiatri dan biobehavioral klinikal di Sekolah Perubatan David Geffen dan pengarah Klinik Terapi Kognitif Perilaku di Semel Institute for Neuroscience and Behavior Human di Universiti California, Los Angeles.

Michael Phelps membuka perjuangannya dengan kemurungan, dan bagaimana dia mendapati kebahagiaan hari ini

Dis.13.201702:38

Bahagian yang rumit untuk doktor adalah bahawa banyak gejala kegelisahan dapat meniru masalah perubatan fizikal, seperti serangan asma, serangan jantung atau vertigo, kata Ziffra.

Dan satu-satunya cara untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku ialah mengetepikan syarat-syarat perubatan dahulu, katanya.

Dalam kes Hay, gejala-gejala fizikal diselesaikan kerana kecemasannya dikawal.

Bagi sesetengah orang, gejala fizikal kebimbangan boleh membawa kepada masalah kronik-yang menerangkan banyak fobia. Apabila tanda-tanda kecemasan fizikal yang kuat dicetuskan oleh pengalaman tertentu, seperti berada di ruang kecil, ia boleh menyebabkan penghindaran kronik terhadap pengalaman itu, kata Maidenberg.

“Pemikiran dan jangkaan simptom ini boleh menghasilkan kebimbangan,” kata Maidenberg.

Jadi pada akhirnya, walaupun orang menyedari tidak ada sesuatu yang menakutkan mengenai ruang kecil, tertutup, mereka mengalami keganasan yang mengalami sensasi kebimbangan yang menimbulkan perasaan, kata Maidenberg.

“Rasa itu sendiri menjadi ancaman.”

Hari-hari ini para doktor sering mengobat ubat-ubatan dengan jenis campur tangan lain, seperti meditasi, yoga, kesedaran dan urut, kata Ziffra. “Saya bercakap dengan orang tentang memastikan mereka mendapat latihan yang cukup, mempunyai diet yang baik, mengelakkan dadah dan alkohol dan kafein,” katanya. “Saya pastikan mereka mendapat kebiasaan tidur yang baik.”

Kanak-kanak dan kebimbangan: Bagaimana satu keluarga bekerja untuk memadamkan stigma

12.12.201704:12

Itulah jenis nasihat yang Hays ingin dia dengar ketika dia mula berbicara dengan doktor penjagaan utamanya.

“Dia memberi saya preskripsi untuk Xanax dan saya tidak ingat dia memberitahu saya tentang apa-apa selain ubat-ubatan,” katanya. “Saya tidak ingat apa-apa perbincangan tentang latihan pernafasan dalam, atau berjalan atau meditasi. Hari ini saya menyedari bahawa terdapat banyak alat yang ada dan saya telah belajar mengiktiraf gejala-gejala dan mengurusnya-dan untuk mendapatkan bantuan. “