Semua yang anda perlu ketahui tentang cegukan – dan bagaimana untuk menghilangkannya

Hiccups yang tidak akan berhenti hampir sama menjengkelkan kerana terjebak dalam lalu lintas selama berjam-jam – tanpa penyaman udara. Kami mungkin membesar-besarkan di sini, tetapi fungsi badan misterius ini sama sekali aneh kerana ia menjengkelkan. Jadi apa sebenarnya yang berlaku apabila anda menyerang – dan bagaimana anda boleh menghentikannya?

Bagaimana untuk menghilangkan cegukan (dan hacks hayat yang mudah)

07.07.201700:52

Apa cegukan?

“Hiccups berlaku apabila terdapat penguncupan diafragma tiba-tiba, secara tidak sengaja, otot yang terletak tepat di bawah paru-paru dan memisahkan rongga dada dari abdomen,” kata Dr. Andrea Paul, ketua pegawai perubatan di BoardVitals.com, sebuah laman web untuk profesional penjagaan kesihatan. “Memandangkan kontrak diafragma sangat cepat ia menyebabkan udara disedut dengan sangat cepat, yang menutup kord vokal menutup dan membuat bunyi ‘cegukan’.”

Apa yang menyebabkan cegukan?

Penyelidikan baru-baru ini telah mendapati bahawa cegukan mungkin disebabkan oleh lengkung refleks yang kurang dikenali yang melibatkan batang otak.

“Terdapat laluan motor, rangkaian beberapa saraf yang membawa kepada arka refleks ini. Terdapat saraf frenik dan vagal yang kemudiannya masuk ke bahagian otak yang mengawal semua ini, “kata Dr. Alexandra Kejner, ahli otolaryngologi di Kolej Perubatan Universiti Wisconsin (juga dikenali sebagai doktor telinga, hidung dan tekak).

Apabila arka refleks ini diaktifkan, lekukan peristiwa kecil menyebabkan cegukan berlaku, termasuk penguncupan mendadak diafragma dan penutupan tali vokal.

Apa yang sebenarnya menyebabkan arka refleks ini bermula? Ada yang mengatakan makan atau minum terlalu banyak, menghirup perengsa seperti asap dan minum alkohol atau bahkan tekanan boleh menjadi punca.

Hiccups, kelopak mata kelopak mata, kekejangan: Inilah maksudnya

Jun.03.201603:54

Bagaimana untuk menghentikan cegukan?

Penyembuhan untuk cegukan cukup mudah: Meningkatkan tahap karbon dioksida (CO2) dalam aliran darah anda, kata Paul dan Kejner. Kejner mencadangkan bernafas ke dalam beg kertas selama 10 hingga 20 saat.

“Apabila nombor CO2 anda naik, itu akan mencetuskan otak anda untuk bernafas,” kata Kejner. “Dengan meningkatkan C02 anda, ia mengubah pernafasan anda sedikit dan sering boleh memecahkan refleks itu.”

Di samping itu, Paul berkata anda boleh cuba meminum segelas air tanpa mengambil nafas atau jogging di tempat atau melompat bicu selama 30 saat.

“Biasanya, salah seorang dari mereka akan melakukan tipuan itu,” tambahnya.

Inilah sains di belakangnya: Mengambil nafas dalam dan memegangnya akan menghalang anda daripada membuang badan anda dari sisa karbon dioksida; setiap kali anda bernafas ke dalam beg kertas, tubuh anda mengambil kembali CO2 yang anda hancurkan sahaja; dan pertunjukan senaman ringkas kerana, apabila anda mengambil lebih banyak oksigen dan ia menggabungkan dengan nutrien lain dalam tubuh anda untuk tenaga, badan anda menghasilkan lebih banyak CO2 sebagai hasilnya.

Untuk kes-kes cemas yang lebih berpanjangan, terdapat ubat-ubatan yang boleh didapati seperti chlorpromazine, tetapi anda perlu terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.

Adakah saya perlu berjumpa doktor??

“Dalam kes-kes yang amat jarang berlaku, cegukan kronik, tahan lama boleh menjadi tanda sesuatu yang lebih serius, tetapi sebelum anda kehabisan untuk melihat pembekal penjagaan kesihatan anda, berikan masa cemas untuk pergi sendiri,” kata Barb Dehn, seorang pengamal jururawat di San Francisco.

Biasanya hiccups berlangsung di mana saja dari beberapa minit hingga beberapa jam. Sekiranya percikan anda berlangsung selama lebih dari 48 jam, atau mendapat keupayaan untuk bernafas, makan, minum atau tidur, temui doktor anda, Dehn dinasihatkan.

Ini adalah versi terkini dengan pelaporan tambahan artikel yang diterbitkan sebelum ini.