Selesainya sejuk (atau selesema) akhirnya berakhir. Adakah saya perlu melepaskan berus gigi saya?

Ia adalah masa sepanjang tahun apabila ia seolah-olah seperti semua orang yang anda tahu telah mempunyai sejuk, selesema atau beberapa bug jahat yang lain.

Selepas sakit, kami akan melakukan apa sahaja untuk mengelakkan daripada mendapat semula. Jadi, apakah itu bermakna kita perlu membuang berus gigi? Apa lagi yang perlu kita lakukan untuk kekal sihat?

Pemulihan rumah untuk mengatasi masalah kesihatan yang teruk dan lain-lain

Januari.16.201702:18

Nasib baik, anda tidak boleh dijangkiti semula oleh virus sejuk yang sama, tetapi ada kira-kira 200 strain yang berlainan yang beredar pada masa yang diberikan.

“Anda membina antibodi untuk setiap virus yang anda terdedah,” kata Dr Natalie Azar, penyumbang perubatan NBC. “Jika anda mengalami selesema yang merasakan ia tidak berhenti, mungkin ia adalah virus yang sejuk.”

Charles Gerba, seorang profesor mikrobiologi dan sains alam sekitar di University of Arizona, bersetuju.

“Adalah sukar untuk menjangkiti semula diri anda,” katanya.

BERKAITAN: Pengesan gejala: Sejuk, selesema – atau sesuatu yang lain?

Selepas terdedah kepada virus, badan mencipta antibodi untuk melawan virus. Apabila anda pulih dari virus itu, badan anda tidak lagi terdedah kepada ketegangan itu.

Bagi pendedahan semula, virus itu pada berus gigi, bibir bibir, maskara, lembaran atau tuala tidak akan membuat anda sakit lagi. Tetapi jika virus dan bakteria lain berlarutan pada barang-barang ini, penyakit baru boleh berkembang.

Flu, staph, strep, e-coli, dan ragi biasanya hidup di atas sikat gigi kata Dr. Heather Rosen, pengarah perubatan UPMC North Huntington Urgent Care.

“Ada begitu banyak bakteria yang boleh tinggal di atas berus gigi; Oleh itu, ia adalah yang terbaik untuk menyingkirkannya sebaik sahaja anda dijangkiti dengan sejenis penyakit virus atau bakteria, “katanya..

Dan, mengganti berus gigi anda selepas sakit mengurangkan peluang bahawa berus jahat anda menyebarkan kumannya kepada orang lain di dekatnya berus.

Musim Flu Telah Tiba Dan Hanya 40% daripada Orang Amerika Diimunisasi

Dis.18.201601:44

BERKAITAN: Pemulihan selsema rumah yang benar-benar berfungsi (dan beberapa yang tidak)

Faktor Yuck

Di sisi lain, Gerba mengatakan tidak terlalu risau tentang sikat gigi yang menyebarkan penyakit.

“Ia hanya faktor yuck,” katanya.

Walau bagaimanapun, ia biasanya disyorkan untuk menukar berus gigi anda setiap tiga bulan. Dan simpannya dari tandas, kerana titisan udara yang dibebaskan dari penumpukan pada sikat gigi, Gerba dinasihatkan.

Dan, jangan berkongsi sikat gigi.

“Anda boleh menangkap jangkitan seperti penyakit darah sejuk [berfikir Hepatitis B atau C], atau pun jangkitan bakteria jika anda mengambil kesempatan dan menggunakan sikat gigi orang lain,” kata Rosen.

BERKAITAN: Kebenaran mengenai 6 ubat-ubatan sejuk yang biasa

Bagaimana pula bibir bibir itu?

Apabila kita sakit dan dehidrasi, bibir bibir menjadi sahabat kita yang seterusnya – selepas tisu hidung dan secawan teh hijau panas.

Nasib baik, gincu, balsem bibir dan maskara sering mengandungi ramuan anti-mikrob, mengurangkan jumlah kuman yang berkembang di dalamnya, kata Gerba.

Tetapi, jangan berkongsi solek! Orang masih boleh sakit jika mereka meminjam make up orang lain; ia adalah cara mudah untuk mengubati herpes oral atau mata merah jambu, kata Rosen.

chapstick-today-160222
Kebanyakan bengkak bibir mengandungi ejen anti-mikrob. Angeliki Jackson / TODAY

Ia bukan tentang awak

Apabila ia menyebarkan selesema dan selesema, sabun bar dan tuala boleh menjadi kilang kuman. Selepas menggosok tangan pada sabun, kuman masih berada di bar, kata Gerba. Sekiranya orang gagal membasuh kuman dengan secukupnya, sisa-sisa makanan boleh memegang tangan.

“Mereka boleh menjadi saluran untuk menghantar kuman,” kata Gerba. “Tukar tuala itu setiap dua atau tiga hari.”

Lembaran juga boleh melindungi kuman, yang boleh menjangkiti pasangan katil yang sihat jika mereka tidak dibasuh selepas sakit.

putih bedding sheets
Sekiranya anda sakit, bersikap baik kepada orang yang anda sayangi: basuh lembaran anda. Shutterstock

“Virus boleh bertahan lama, masa yang lebih pendek dalam permukaan berliang,” kata Azar. Tetapi mereka boleh berlari sehingga 24 jam pada permukaan keras, seperti kaunter, meja, papan kekunci komputer, dan kawalan jauh.

Ia tidak perlu banyak membersihkan kebanyakan kuman, untungnya. Azar mencadangkan supaya membersihkan rumah, lembaran dan tuala selepas sakit “jika anda ingin berbuat baik kepada orang lain. Ia bukan tentang anda – ia adalah mengenai orang lain. “